04 August 2017

Self Talks - BOSS

jumaat, company family members semua dalam bilik boss meeting, ntah apa yang digaduhkan (read : argue)... bole dengar sampai keluar...

aku sejak pindah opis ni boleh la dikatakan lack of work. sampai aku jumpe boss tanya if dia perlukan pertolongan (dalam design)

memang macam takde apa nak design sangat pun. company ni ada internal major issue sebelum nak sibuk outcome dengan corporate identity. pendek kata, kalau kedai cantik, tapi jual hampas, sekali je la orang datang.

kerja design aku banyak dah siap, tapi pending. rasanya itu jugak yang kadang2 aku jadi hilang passion, malas nak ye2 serius buat design, tapi last2 peram, kalau jadi pekasam, bole jugak makan. lepas tu boss datang kat aku dengan muka serius, tanya pasal design yang lepas2. yerla, design is there. idea is there. masalahnya aku pun tak tau material apa nak guna, berapa ukuran artwork (this is large scale project), siapa yang nak buat kerja2 installation benda tu semua, seriously I have no idea! tapi boss macam tunggu aku prepare semua tu. nak tak nak, aku kena la cakap, aku tak tau. tapi aku tak suka jawab tak tau dengan boss... kalau nak aku yang uruskan, kau bagi la contact person.

kedua. aku kerap dengar yang company ni takde duit bajet. nak bayar gaji pun, pernah family members kena mengalah, gaji diorang lewat sebab tak cukup bajet. tapi boss aku ni request nak buat macam-macam. rasa nak je tanya "boss ni nak buat benda2 ni, ada bajet tak?" kang kena fired, sesia pulak kan... tapi sometimes aku risau jugak la, kalau terlampau takde keje, aku takde funtion kat sini, buat apa dia nak simpan lagi, kan?

since I have good relationship with HR person, dia pernah la tunjuk aku berapa gaji semua staff kat sini *hahaha

terkejut jugak bila tau gaji director ngan gaji boss. silap2 saving korang pun lagi banyak dari gaji boss2 aku ni. so aku fikir, kalau nak naik lagi tinggi tu mungkin payah sikit la. plus, yerla, kalau dapat increment, Alhamdulillah. tapi berkali aku dah fikir, aku keje sini, gaji bukan lagi isu utama.

aku kalau bole nak end up dengan kerja sendiri je, lebih lagi dengan situasi bidang aku ni yang kadang rasa macam tak nampak cahaya dihujung terowong gelap *amboi madah! tapi I know that's not easy but not impossible *madah lagi!

4 comments:

  1. HR company tak jujur.
    Kalau dia baik dengan semua orang, semua org dia share gaji boss. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. adui. ntah2 ngan orang lain pun dia reveal gaji saya

      Delete
    2. kannnnnnn .... *pusing mata

      Delete
  2. neves jugak kalau aku jadi ko, design punya design takde orang nak beli. adeh....

    ReplyDelete