06 April 2016

Breastpump Malish Ilaria

Biasanya, emak2 yang nak terus fully breastfeed bila start kerja mesti ada breastpump (kecuali dah terror guna teknik marmet) berserta aksesorinya seperti storage bottle, cooler bag, ice packs etc yang berkaitan lah...

Untuk anak yang kedua ni, aku pilih malish ilaria... masa wyna dulu, aku guna rumble tuff 1st version, tahun 2012. Pastu bila dah tak guna lagi, aku jual murah2 je. Sekarang dah tahun 2016.... dalam masa 3-4 tahun ni je, teknologi breastpump berkembang maju dengan pesat. Emak2 pun sudah kering air liur dari mengidamkan madela freestyle yang famous dulu. Maklom la... mahal sangat! huhu

Laa ni dah ada pump yang lebih senyap, LCD screen, suction yang tak menyakitkan, double motor, kecik, ringan, bole pakai power bank, bole guna power laptop / pc, bole cucuk kat pencucuh rokok yang orang selalu guna untuk charge henpon dalam kereta, dan macam2 lagi lah. Emak2 pun dah tak kisah nak handsfree sangat ngan tali madela freestyle tu sebab sekarang dah ada freemie cup! Sorok cawan tadah susu dalam bra je... no gantung2 botol anymore... baru betul2 handsfree gitu!

Tak semua barang breastfeeding aku dah let go... aku masih simpan ice pack coleman, cooler box untuk hantar EBM, cooler bag dan breastpump manual avent. Sayang ooo breastpump avent. Even sekarang dah jarang guna tapi memang sayang nak let go....


Kali ni aku beli breastpump preloved jer.... Owner baruuuu beli. Yer... beli tak sampai sebulan pun pastu dah jual balik. Guna takat test suction tak sampai 15 minit. Pastu basuh, simpan balik. U ols tau tak... kalau ada bapak2 yang suka beli smartphone buat koleksi, emak2 pun ada jugak yang hobi macam tu... beli breastpump sampai 3-4 jenis, saja nak try rasa lepas tu agak2 kalau tak serasi atau memang tak guna, diorang jual balik. Then buat review.... haha

Dengan harga yang dia offer, kalau aku tak grab, confirm orang lain sapu punya. Aku pulak dah ada segala botol, beg, ice pack tu semua... watpe nak beli pakej. Aku tanya lah, kalau2 aku boleh beli set breastpump je. Pastu nego lagi harga tipis2 kata orang... Harga yang dia offer tu sangat OK dengan condition yang masih kira baru lah... cuma pakai berapa minit jee... latest model warna magenta pulak tu! Kalau tak beli... mungkin tak jumpe lagi laa offer camtu...

Ok... ni aku review Malish Ilaria.

Bunyi : Bunyik ni penting... sebab aku nak pump dalam opis tanpa pencemaran bunyi, haha. Ilaria ni senyap, aku pump kat meja opis, masuk dalam laci, tutup rapat2, memang tak dengar / sayup2 je... atau masuk dalam beg pastu zip, pun tak dengar sangat bunyik vibrate pump tu...

Berat : setakat ni, kebanyakan bpump yang heavy duty pump jenis bulky... ilaria ni bentuk segi empat petak dan tak sesuai nak gantung kat leher, jauh sekali bole masuk poket seluar macam henpon. aku pilih ilaria sebab nak breastpump jenis heavy duty tapi tak jugak terlalu besar dan tak terlalu berat... malish ilaria ada dua motor dalam satu pump. InsyaAllah tahan lasak terutama untuk mommy yang jadi EP mom, yang pump sekurang2nya 8 kali sehari... nyeehhh... aku dah hadap dulu... to EP mom : u ols gaiss memang ohsem!

Parts : parts sikit dan mudah nak basuh. so tak la malas sangat nak bukak basuh bukak basuh.... ehehhe. aku tak guna breast shield silikon tu, so total ada 8 parts je nak kena cuci, dulu masa pakai rumble tuff lagi banyak! ... tapi kalau pakai freemie lagi simple, 6 parts jee tak masuk anti-backflow... anti backflow tu aku basuh weekend je. bukan ada terkena susu pun kecuali kalau susu masuk tube... 

Design : Design Ilaria ni tak la seanggun autumz serene atau lacte duet. empat segi petak gitu je... sebelum aku decide beli ilaria ni, aku ushar lacte duet. ntah kenapa bila tengok design lacte rasa macam lebih confident... haha... designer memang camni, tengok design packaging, tengok design benda tu... hehehe... 

Suction : aku takde peluang nak try macam2 pump. aku beli bpump ni base on apa ciri2 yang aku nak, aku baca review dan advice dari seller. Bab suction ni bergantung pada individu, ada yang suka kuat, ada yang sensetif, so nak yang soft2 je... suction ilaria ni ok je pada aku, ada 9 level, cuma paling kuat aku biasa pakai takat level 3-4 je... tak bole bayangkan la kalau level 9 tu kuatnya cemana... haha... level 3-4 pun kadang2 melecet... bukan salah suction tapi mungkin pasang corong tak betul, so bergeser ngan dinding corong tu...

Yield : ini pun tak boleh nak compare. Sekadar share pengalaman takat ni...selalunya aku rolling chill ebm je untuk Syahmi, hantar kat pengasuh 24oz, itu pun kadang ada baki 4-8oz yang aku bring foward. sampaikan stok frozen hampir tak bergerak.... orang kata anak kecik lagi, memang la susu meriah. sekarang Syahmi baru nak masuk 5 bulan, Alhamdulillah hasilnya masih konsisten. Yang penting cukup dan ada sikit balance untuk frozen EBM.

bekalan ebm untuk syahmi... gigih basuh botol tiap2 hari (T_T)

beg kerja aku, no handbag anymore...

No comments:

Post a Comment