08 January 2016

Bayi lelaki kencing berdarah?

Bila dapat baby newborn ni kadang2 ada benda2 aneh yang berlaku yang mungkin jarang berlaku pada baby orang lain ataupun tak pernah berlaku kat anak2 yang lain...

Kalau macam jaundice tu kira biasa dah. Minggu pertama syahmi lahir, dia jaranggg berak. Aku rasa ada dekat seminggu tak berak. kali terakhir dia berak sehari lepas balik spital. Tu pun berak meconium. Aku dah risau je. Tapi nak layan stress pun tak bole, nanti production susu kacau pulak. 

Aku pikir kalau tanak naik kuning, kena susukan banyak2 biar dia banyak berak. Tu sebab aku risau syahmi tak berak2 pun...
Kencing ok. Cuma tetiba satu pagi tu aku tukar pempers dia, jadi camni

Of course lah aku cuak. Aku belek2 la bebird dia kot la ada luka ke.... takde pulak. Baby pun tak menangis tanda sakit atau ape... mujur laa mak beranak zaman google dah wujud. Google jer lah...

"Masa jumpa pakar tu, siap tunjuk pampers tersebut…pakar terus menafikan yang itu bukan darah…sebaliknya tompok merah tu terhasil akibat bayi minum susu ibu sepenuhnya tanpa minum air lain sebagai tambahan…pakar tu panggil kristal dan itu adalah normal..tak perlu bimbang katanya…"
- petikan dari sini

"A little light pink, orange or even red stainon the nappy is seen occasionally.
It is caused by crystals made by a reaction between urates in the urine (which are normal) and chemicals in the fibres of the nappy.

These crystals can appear when the baby is totally healthy, but they are more likely if the baby has not had enough to drink (is slightly dehydrated).

You are more likely to see it if you have a boy baby, because his wee is more likely to be all in the same place on the nappy.
The baby did not pass the crystals, so they did not cause him or her any pain.

If there is a red or brown stain that looks at all like blood, or your baby seems unwell and is not feeding normally, your baby may have a urinary tract infection and you need to have it checked by a doctor.

Sometimes there can be small yellow or brown ‘crystals’ on the inner surface of a disposable nappy. These are water absorbing crystals and come from the inside of the nappy, not from the baby."
- sumber

Lega la sikit bile baca artikel tu kan... masa mula2 tengok tu memang was2 jugak.. darah ke bukan? Kalau darah kenapa macam cair2 oren pink kaler dia... lepas tu aku just monitor kalau ianya berlarutan... benda ni jadik dalam 2-3 hari je lepas tu Alhamdulillah dah takde sampai laa ni...

So lepas ni kalau ada mak2 yang mengalami benda macam ni, jangan panik sangat. Kalau nak puas hati, bole bawak jumpe paediatrik anak anda.

2 comments:

  1. Trima kasih atas artikel, sgt mmbntu...sy bbysit adik ipar yg berpantang...cuak tgk dlm pampers bby ada stain mcm ni...apapun...tq ya...gud info...

    ReplyDelete