22 December 2015

Botol susu

Botol susu anak. 
Benda ni memang jadi isu ramai emak2. Padahal emak dulu2 tak kisah pun hal botol susu... zaman laa ni kadang2 emak yang over pilihkan botol susu anak macam emak yang nak guna pulak. haha



Sebelum bersalin, aku beli la botol susu NUK ni... selain corak yang comel, harga masa tu pun gila murah. Seller tu nak habiskan stok kot. Sebotol RM20 je. Lagipun aku suka teat orthodontic tu. Konon bentuk teat tu macam baby kemam nipple breast la. Aku beli dua botol sebijik sama corak cam gambar tu. Pink and blue.

Bila aku try bagi Syahmi minum EBM guna botol ni, dia mudah tersedak. Pastu nampak mencungap macam gelojoh sangat minum susu. Aku rasa sebab flow susu dari teat NUK ni agak laju. Dah tu setiap kali bagi susu mesti meleleh. Agaknya susu lagi banyak meleleh dari masuk perut kot.

Actually bukan salah botol, tapi teat dia. Padahal itulah teat paling "slow flow" / "saiz S" tapi bile aku compare ngan teat avent natural, lubang teat avent lagi halusss... Kalau aku terbalikkan botol, menitik2 susu dari teat. Memang la kalau ikut posisi cara guna teat ni, takkan meleleh but kalau still boleh meleleh bila terbalik - tandanya susu mudah keluar, tak payah sedut beriya pun. Padan laa syahmi bole tersedak. 
experiment air menitis

bole nampak lubang teat NUK... jelas!

Sampai tahap aku dah bengang asek tengok susu terkeluar dari mulut Syahmi, aku tukar pakai botol avent natural.


Botol ni aku beli lepas bersalin. Tak ingat sebab apa aku beli. Masa tu belum kisah pasal NUK teat leaking lagi. Biasa la mak2 kadang ter ter terrrbeli. Yang aku ingat, aku beli sebab orang tu let go murah, RM20 jugak. Preloved but new - tak pernah guna. Aku grab je laa. Hehehe

1st time aku bagi EBM guna botol ni kat Syahmi, nampak dia minum macam direct feed BF. Tak la tercungap. Langsung tak tersedak. Tak banyak susu meleleh. Sekali dua je aku lap tepi mulut. Selebihnya syahmi relaks je minum sampai tertido. Puas hati aku tengok. Botol avent natural ni, tonggang terbalik cemana pun tak akan keluar hatta setitis. Itu experiment aku ler... 

Now aku dilemma, nak beli teat avent atau tukar teat pigeon peristaltic atas cadangan member. Teat pigeon tu bole masuk ngan botol NUK jugak. so tak la bazir botol NUK tu. atau aku let go je botol NUK. Guna je la avent natural tu...  avent tu pun cuma beli teat je, tak payah beli botol sebab storage bottle autumz (wide neck) dan botol pump malish bole masuk screw ring teat avent natural. Mix & match kekdahnya. Jimat dah kat situ. Lepas siap pump, terus pasang teat avent, dah bole terus bagi susu untuk Syahmi. Tapi botol NUK tu cuteee.....sayang nak let go laa...

botol pam malish + screw ring avent natural

storage bottle wide neck + screw ring avent

4 biji storage bottle autumz, harga around belasan RM je

cuma semua botol ni 4oz je, botol NUK 5oz dan tak bole mix n match ngan botol lain. hmmm

2 comments:

  1. Hi sis, mmg wide neck storage bottle autumnz boleh muat dgn screw ring avent natural ek dgn botol breastpump malish ek? Gmbr sis tu xda teat, sis beli ring (penutup) avent ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi...
      ring avent natural bole pasang kat
      - botol pump malish
      - botol storage autumz wide neck

      botol avent natural pulak bole pasang terus kat pump malish / lacte.
      sealing disk (penutup lubang tempat pasang puting tu) saya beli asing... sebab saya ada banyak botol avent tapi takde sealing disc...

      sekarang anak pakai storage bottle avent je untuk minum... jimattt dari nak beli botol avent baru...hihihih

      Delete