15 September 2015

Apa nak buat kalau bibir kering??


aku ni kalau ada masalah bibir kering mengelupas, mulut ngan jari tu bukan reti duk diam!
jari tu mesti nak kupil2... atau laga2kan bibir melayan lapisan2 kulit bibir yang terkopek tu... lepas tu gigit2... tersiattt... berdarah... nasib tak jadi permaisuri bersiong!

dulu aku pernah share pasal kegunaan nursing butter yang boleh pulihkan bibir yang kering ni. so kali ni aku ingat nak pegi laa cari nursing butter brand palmer cocoa tu. tapi bile jumpe farmasi, tak rasa nak pegi beli pulak. bila rasa rimas ngan bibir terkopek2 ni, mula la rasa dan dan tu jugak nak pegi beli nursing butter tu...

satu hari... ntah macamana aku teringat yang minyak vitamin E biasanya digunakan untuk merawat kulit kering... yang sangat kering! aku pun google sikit pasal kaitan bibir kering dengan vitamin E dan yer... kalau ada lip balm untuk chapped lips tu, biasa memang letak vitamin E sebagai ingredients dia. cer laa check...

aku memang ade stok vitamin E yang belum habis makan. sejak pregnant, aku stop makan vitamin E sebab vitamin E ni tinggi antioksidan, takut kalau ada risiko keguguran... abes dari tersadai tunggu expired date sampai, baik aku sapu je vitamin E tu kat bibir yang kering gilaa ni. dah minum air banyak pun camtu gak bibir ni. ntah sebab pregnant ke, sebab cuaca panas jerebu ke, atau sebab duk dalam aircond je ke... tapi memang tak suke, nanti tangan ni gatal nak kopek2 sampai melecet bibir aku...

sebelum tidur, aku cucuk softgel vitamin E ni, pastu picit keluar minyak dia, tak perlu banyak, sikit cam dalam gambar tu pun ok dah... pastu aku sapu dan gosok2 kat bibir. aku okey je rasa selesa ngan "feeling" minyak kat bibir tu. hilang terus kulit2 yang kering. esok pagi bila bangun, bibir terus mungil aku kataaa! #tipuje... 

takde la mungil, tapi bibir nampak lembab laa... amalkan menyapu minyak vitamin E ni setiap malam sampai ler bibir aku elok semula, tak mengelupas... kalau tengok kat minyak tu, ada macam serbuk hitam. itu adalah grape seed. apa yang buatkan aku suke kat vitamin E ni sebab takde vitamin E brand lain yang combine sekali ngan grape seed... 

okey, tu jer nak citer....
kalau terasa nak cuba jugak vitamin E ni, bole klik ke >>>
http://vitaminlestari.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment