30 June 2015

Tanda-tanda jantina anak - Betul atau Kebetulan?

semalam aku pegi check up ke 20 minggu. 
sedikit berdebar....

....tapi lebih banyak kepada bosan. siapa kata kalau pergi spital swasta bole dapat giliran cepat? tak jugak... kena datang awal sebaik saja pintu spital dibuka, kalau tak, giliran ngko kang time matahari dah nak terpacak atas kepala...kalau tetiba doktor lari pegi kejarkan patient yang nak bersalin ke, ada operation ke... lagi lama la tunggu. bosan gila menunggu ni. sampai nak abes bateri henpon aku dok surfing... lain kali kena bawak novel lah... haha

berdebar tu sebab in 20 weeks InsyaAllah kita dah boleh tahu apa jantina anak. so semalam doktor suruh aku teka - boy or girl? 


tapi aku teka girl sebab takut salah, dan takut agak kecewa...walaupun instinct aku macam kata baby boy. aku mengharap sangat tu tak lah, tapi kalau dapat anak lelaki, Alhamdulillah.. InsyaAllah dapatlah kami sepasang.... aku keep cakap InsyaAllah sebab we don't know yet until the baby comes out.... harap semua berjalan lancar...

balik dari check up, aku asek terpikir pasal tanda2 mengandung anak lelaki atau anak perempuan. ini apa yang aku alami sejak dari awal mengandung....

1 - lambat nak detect kehamilan. bila aku test UPT sebelah petang atau malam, UPT tu clear je, takde double line. tapi kalau try waktu pagi sebaik bangun tido, akan timbul 2 line kelam2. bila pegi 1st check up baru laa sah aku mengandung.... berbanding masa aku mengadung wyna, check upt pagi petang malam, terang je... tapi mungkin jugak yang ni aku check awal lagi kot...

2 - BAB MAKAN!
sangat sangat sangat sangat kuat makan cili api. makan nasik mesti nak ada sambal belacan atau cili api potong. aku pernah cite kat entri dulu, aku rasa nikmat gilaaa dapat makan cili api potong yang rendam soy sauce tu... sedap sangat rasanya. tapi habit tu masa dalam trimester pertama je, for few weeks. lepas tu dah takde dah. lagipun aku slowly kurangkan sebab takut ada effect tak bagus kat baby. kawan aku kata, kalau kuat makan pedas2 ni, ngandung anak lelaki.

aku jugak tak minat makan ayam tapi more to seafood. makan ayam tu... bole makan la. tapi kalau ada lauk ikan ngan ayam, aku pilih, ikan. time lunch kat opis, ada beberapa kali aku order nasik goreng kerang, mee goreng kerang...nasik lemak sambal kerang... lepas tu masak kat umah pun lauk2 ikan atau udang ke... ada minggu2 lepas, aku teringin nak makan ketam... tengok buku resepi ketam masak lemak cili api uiii sedapnyaa....

kalau nak makan daging pun, aku prefer daging lembu berbanding daging ayam. selain ayam, masa awal2 pregnant, aku kurang nak makan nasik. aku prefer mee goreng atau mee sup... apa2 jenis mee lah. mihun ke, mee kuning ke... tapi mee kuning tu aku kurang2kan la... tak elok sangat pun.

bila cuti atau ada masa free, kalau zuel bawak pegi kafeteria Noor kat taman Universiti, aku mesti mesti mesti order laksa penang. disebabkan masa tu aku tengah berantu cili api, so laksa tu memang sedap sangat rasanya, masam2 pedas dan semestinya sebab dah siap ada cili api potong. makan selalu pun tak jemu. aku rasa bila makan pedas tu, ilang rasa mual, ilang rasa tak sedap perut... biasa awal2 mengandung ni perut macam sebu2 kan...

aku ingat nak tepek lagi gambo laksa yang aku makan tu, tapi ada reader tengah pantang laksa kan... nanti setahun diorang nak nganjing aku balik lepas aku bersalin ni kalau show off lagi gambo laksa... kehkehkeh

dan last... aku kurang suke makanan atau minuman yang manis. kalau bole, kurma tu pun aku tak minat nak makan... tapi sebab kurma sangat bagus untuk ibu mengandung, kunyah aje lah... berbanding masa ngandung wyna, masa tu aku suke kek, dessert, coklat... any dessert yang manis2 lah... skrang ni paling manis yang aku teringin nak makan pun takat ais krim magnum gold, tu pun sekali skali bile rasa nak je... ada la teringin minum cendol, air katira abu bakar, air sarsi, tapi semua tu aku tambah air masak sikit sebab tah la.. aku rasa macam eiii manisnya air tuuu... 

aku suke air asam boi. limau asam boi atau apple asam boi. pun mintak "kurang manis". tapi kadang2 member opis aku sound, ko ni asek minum air asam boi je, tak efek pape ke? disebabkan dia tu anak dah 2 org, dah masuk kinder... maka aku akan order kalau dia tak join aku lunch je. heeeee

3 - tumbuh jerawat yang agak luar biasa. kat muka dan belakang badan... jerawat yang besar2 tu, jenis kalau tekan, sakit. tapi gatal. aku pernah baca kat SINI
"Pertanda fisik selanjutnya adalah timbulnya jerawat di wajah yang biasanya diakibatkan karena keluarnya hormon selama masa kehamilan. Dan jika selama masa kehamilan tersebut Anda cukup sering berjerawat, kemungkinan bayi yang ada di dalam kandungan Anda adalah laki-laki."

4 - selalu rasa kaki aku sejukkk.... aku suke bersila bila kat opis sebab tak tahan kaki sejuk. dalam website yang sama jugak ada menyatakan "Selanjutnya Anda juga bisa mendeteksinya dari suhu kaki yang lebih dingin dari biasanya. Meskipun secara umum tubuh wanita hamil berubah menjadi lebih hangat ketimbang wanita yang tidak hamil, akan tetapi suhu kaki akan menjadi lebih dingin jika Anda sedang mengandung anak laki-laki."

5 - kawan aku pernah tegur, muka aku macam muka tak siap. aku pun tak sure muka tak siap tu cemana... muka selekeh kot... tapi kali ni memang aku kurang sikit nak melawa-lawa macam masa mengandungkan wyna... bukan selekeh, melawa jugak tapi tak laa bersemangat macam masa ngandung wyna... dan kulit muka aku kering, kalau pakai bedak tu nampak la kulit mengelupas.

6 - orang kata, biasanya kalau ngandung baby boy, pusat timbul / terjojol... haha. sorry. masa aku belek2 perut, pastu tengok pusat, dalam hati aku terdetik jugak... baby boy ke ni... rasanya masa ngandung wyna takde la ketara macam skrang...

7 - ini orang tua2 selalu cakap... sejak zaman arwah nenek aku lagi... tengok nipple anak yang sulung. tengok masa dia kecik2 ni la... bukan masa dah akil baligh... (-_-) kalau nipple terbelah, mungkin dapat adik perempuan. kalau nipple timbul macam bertitik tu, mungkin adik lelaki. aku ade la tengok kat wyna tapi tak pernah percaya pun... tapi... kebetulan kot apa yang arwah nenek aku tu cakap... huhuhu

aku pernah jugak baca, jantina anak ni boleh dirancang diusahakan... salah satunya melalui kalendar kuno cina. Tapi benda ni bukan untuk kita percaya jauh sekali sebagai alat untuk menilik (mintak jauh yer)... jantina anak semuanya Allah yang menentukan. cuma, mungkin kita bole cuba usaha... mana tau berhasil dengan izin Allah... yang penting DOA!

aku takde la guna kalendar ni, aku pregnant ni pun takde plan... heee "eksiden" orang cakap! cuma bila aku saje2 test tarikh lahir wyna yang lepas dan test due date yang akan datang ni, (kebetulan ke?) dapat jantina yang tepat.

untuk Baby Gender Predictor - jangkaan jantina anak yang belum dilahirkan :

yang ini pulak kalendar untuk Baby Gender Selection - sila pilih jantina anak yang diinginkan, lepas tu kalendar akan bagi tempoh masa2 yang terbaik untuk cuba dapatkan anak mengikut jantina yang diingini...

7 comments:

  1. Kalau teka-teka jantina baby ni rasanya macam comel je. Tapi kalau scan dan tau jantina apa mungkin akan memudahkan persiapan masa baby tu lahir nanti. Tapi tak kisahla boy / girl kan? Yang penting sihat dan cukup sifat. Moga semua dipermudahkan untuk ain dan keluarga. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..tak kisah la girl or boy asal sihat sempurna... kalau cam saya ni, sebab tak sabar nak tau jantina baby... hehehe.... agak membantu untuk pilih barang jugak... tapi tak bole terlalu yakin...

      sy juga doakan akak pun pasti merasa jadi seorang ibu juga nanti =)

      Delete
    2. time raya2 ni sume tanya dah scan ke lom... baby ape... wahahaha... serba salah mak nak jawab... takooott... Pokemon Go

      Delete
  2. bernai lah yer..nak tunjuk pic laksa.. muehehe.. btw thanks bagi kelender prediction..bolehlah kami usahakan next year

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini macam lebih kurang kalendar yg ko bagi dulu tu... hehehe

      Delete
  3. masa pregnant khayla, semua tanda di atas. scan pon predict boy, tapi keluar,, "bunga"...hahaha!!! tp klu awk dapat boy, alhamdulillah..sepasang..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. time raya2 ni sume tanya dah scan ke lom... baby ape... wahahaha... serba salah mak nak jawab... takooott...

      tapi ujung2 tu saya cakap - tak sure lagi... kot2 keluar babygirl ke kan.... ehehe cover linee

      Delete