26 June 2015

Seminggu puasa

alkisah tak jadik resign, so zuel pun cakap 
"hmmm tak dapat la makan sedap2....."

haha


sebab masa dah confirm sangat aku nak resign tu, dah berangan2 la konon nak masak sesedap, laki balik keje dah ada nasik ngan lauk yang menyelerakan terhidang macam dalam drama melayu tv 3 tuh... aku pun dah get ready ngan buku resepi Chef Hanieliza kononnya ni...

nan hado!

so puasa kali ni macam tahun lepas jugak, mintak tolong mama (pengasuh) wyna yang masak. kami bayar upahnya, mengikut budi bicara masing2....  sebabnyaaa 
1 - aku tak sempat nak masak.... selalu sampai rumah pukul 6.50 petang.
2 - tahun ni dah jadi mak buyong, puasa lagi, lagi penat nak masak... 

so mintak akak tu tolong masakkan aje laa - ini idea zuel tahun lepas, lauk pun home made, rasa lebih yakin dari nak beli aje kat param hari2....kos belanja sama aje kot - silap2 lebih mahal lagi.... itupun kitorang just mintak tolong akak tu masak kalau dia memang berkelapangan nak masak, only on working day. aku dah pesan, kalau akak memang tak masak hari tu, just bagitau je, jangan terpaksa jugak masak sebab kami bagi mangkuk tingkat.... kan ni atas budi bicara masing2 ajer.... 

sekalipun hari tu hari orang bekerja tapi kalau aku yang tak pegi keje, akak tu tak payah tapau dah... so tak semestinya upah tu betul2 untuk 20 hari bekerja... bayaran aku beri pun bukan kira per day, aku just bagi berapa RM yang kami dah setuju, and lepas tu tak kisah la berapa hari masak bekal, lauk apa nak masak... 

so far memang dia masak hari2, jarang nak beli dari luar... dari segi pilihan lauk, apa yang akak tu masak untuk family dia, itulah yang dibekalkan pada kitorang. kami tak cerewet punyaa. syukur la weeii dah ada bekal... lagipun sekarang ni, kitorang dah kurang nafsu nak berbuka ngan berbagai2 lauk... janji ada nasik, main dish ikan or ayam, lain2 tu sayur. 

ini bukan aku punya, kredit to HERE 
(klik untuk review mangkuk tingkat delivery yang blogger ni pernah order selama sebulan)

gambar sendiri takde sebab lauk biasa2 je, lebih kurang macam lauk yang blogger tu review, lauk simple, local dish - lauk kampung orang kata... bila dah kenyang tu mana ada kisah nak makan apa2 ntah lagi... kecuali aku la... nak meng-kudap je... bukak peti sejuk, makan cornflakes la, jambu la, apple la, overnight oat la, buah kiwi la, kacang la etc...

tapi mangkuk tingkat aku memang sama sebijik macam dalam gambar tu. mangkuk tingkat tu, hadiah kawin aku. tak ingat siapa yang bagi. siapa cakap hadiah kawin kena yang grand2... bagi mangkuk tingkat ni, bergunaa haa... moga murah rezeki si pemberi hadiah ni yer...

so, makan lauk special sikit bila weekend. masak la ketam ke... udang ke... siakap ke... ecececee.... ni esok nak plan ape nak masak untuk weekend... 

nota keyboard :
pengasuh wyna tu dah 3 tahun jaga wyna, sejak wyna umur 2 bulan, sejak dari wyna kat taska. akak tu dah takde anak kecik, anak dara 3 orang semua dah remaja. kami pun dah macam sedara, berkunjung ke rumah bukan hanya pada hari raya... time kenduri, time anak akak tu nak buat soalan survey untuk exam dia, time diorang jalan2 kat bazar JB, jumpe mak aku, bagi kuih dsb... ya ya kami rapat juga... tadi akak tu bagi aku buah sukun bila dia terjumpe buah sukun masa gi pasar, teringat yang aku ngidam sukun goreng. haha... so... biar lah... asal aku senang hati wyna duk ngan orang yang aku boleh percaya.... *tetiba mata masuk habuk

bai

2 comments:

  1. Bertuah dapat pengasuh anak yg baik boleh kaw tim mcm tu.. =) ..happy for u.. tp mmg hari2 blk lambat eh.. kenapa? Byk kerja ke atau mmg x sempat sampai rumah awal. ? Susah juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling awal bole sampai umah dalam lebih kurang pukul 6.40 ptg... balik keje pukul 5... biasanya sampai kat umah lambat tu sebab jammed... tak sempat nak masak

      Delete