06 June 2015

Berhenti Kerja

Dah lama aku tak wat kerja camni...
kerja - resign tanpa ada kerja baru. Gila gamble je. 
Bak kata pepatah klise - rezeki tuhan tentukan, rezeki ada dimana2...

tapi sebagai manusia biasa, aku pun tak lari jugak dari berasa - kena cari kerja tetap (makan gaji) baru la ada gaji. kira kalau kerja makan gaji ni, secure la sikit. dalam 8 jam tu kalau mengulo 10 minit pun bukan kena tolak gaji. kerja asek salah, kerja asek mc, ujung bulan still dapat gaji. tak risau sangat la berbanding dengan orang yang kerja sendiri... kalau asek mc meniaga, takde income la jawabnya... 

kenapa resign?

kecelaruan. kadang2 aku pun tak pasti punca sebenar2nya aku resign. tapi sejak aku keje kat opis baru ni, memang tak pernah lekang dari rasa nak resign. tiap2 bulan ni memang asek terpikir nak resign.  mungkin tak seronok kerja. mungkin bosan. mungkin demotivate. mungkin ada konflik. nak lagi sejak aku pregnant ni, lagi rasa stress, lagi rasa nak resign. dengan badan letih. sekarang ni asek sakit2 pinggang je, rehat cukup pun still sakit pinggang. bukan sakit sengal2. tapi macam pedih kat tulang pinggul tu... urut ngan minyak pun tak kurang... 

bab buat kerja artwork, aku rasa aku takde masalah. tapi kadang2 aku rasa menyampahnyaaa bila orang bagi kerja. aku rasa tak suke dengar diorang bercakap. tak suke dengar diorang membebel kalau ada salah. aku tak suke dengan environment kerja yang bising (sebab org dok bebelkan staff lain).. kadang2 aku rasa pasar pun tak bising macam kat opis aku... 

senang cakap, aku resign sebab aku stress. stress dari pelbagai punca, bukan pasal stress kat opis je lah... 

so... sekarang ni aku dok je la kat umah jaga wyna dan siapkan kerja2 editing gambar kawin yang dah berbulan tak sesiap... sambil pikir2 apa plan aku seterusnya....

4 comments:

  1. akak doakan semuanya baik2 saja.. dan ain dapat keje baru yg lebih baik dan selesa.. Jangan risau Allah pasti bantu.. Jgn berhenti doa ye.. Semua ni dah ditentukan dan Allah tahu yg terbaik untuk Ain .. yg penting #kipidap .. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. semasa akak baca komen saya ni, rasanya akak dah tau yg saya tak jadik resign. hahaha ok #kipidap

      Delete
  2. berenti keje?? whoaaaa...big leap! betul awk cakap, rezeki ade di mana2..buat ape kerja kalau hati tak senang, asek stress je..kan? wish u luck..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya rezeki masih kat sini... mihmihmihmih... tak jadi berhenti. saya harap mereka2 yang berkenaan tu jangan push2 saya sangat... kang haku lariiikkk... baru tau! haha

      Delete