26 February 2015

Kenapa aku perlu : Virgin Coconut Oil

takde cerita nak cerita, so aku cerita la pasal Virgin Coconut Oil - VCO yang aku makan ni sejak aku mengandung sampai wyna dah nak masuk 3 tahun... tahun ni...

aku tahu pasal VCO ni dari group emak2 kat fb dulu. apa yang aku ingat lagi... 

- bagi VCO masa wyna demam atau batuk selsema untuk naikkan imun badan dia untuk lawan jangkitan. titiskan dalam bekalan susu... kalau dapat, aku seboleh2nya elak bagi ubat2 kimia tu kat baby...
- aku sendiri makan atas sebab yang sama - aku makan VCO, insyaAllah anak dapat zat VCO melalui susu ibu...
- masak baby food wyna guna VCO, (selain olive oil)...atau campurkan sikit dalam baby food tapi untuk mak pak pakai minyak masak sawit jah... hihihi
- sapu kat ruam lampin wyna masa baru2 nak mula tanda2 ruam lampin, Alhamdulillah esoknya dah hilang...
- rawatan garlic oil, bakar bawang putih, hancurkan dengan minyak VCO jugak... 

sekarang ni aku nak try pulak untuk lebatkan balik rambut aku dengan VCO... 

Apa lagi yang boleh dibuat ngan VCO?
35 KEGUNAAN VCO (MINYAK KELAPA DARA)
________________________________________
•  Boleh meningkatkan penghasilan susu dan memberi nutrient kepada ibu yang menyusu. Makan 1 sudu besar minyak kelapa dara setiap hari. Jangan bimbang. Ianya tidak memudaratkan ibu dan bayi kerana jika kita lihat kembali datuk mak nenek kita dulu dulu, mereka menggunakan minyak kelapa dalam masakan sebelum datangnya industri kelapa sawit. Jadi, ianya memang tidak berbahaya. 
________________________________________
•  Boleh digunakan untuk memulihkan puting susu ibu yang merekah atau melecet menggantikan penggunaan lanolin
________________________________________
•  Boleh digunakan untuk memulihkan kulat susu (trush) di lidah bayi kerana sifatnya anti-fungal. Lebih mudah , hanya sapukan pada puting ibu sebelum menyusukan bayi >>> VCO ni bersifat anti-virus, anti bacteria, anti-fungus dan anti-protozoa
________________________________________
•  Untuk urutan badan bayi anda. Massage bayi anda dengan menggunakan minyak kelapa. Ianya baik untuk kesihatan kulit bayi anda. >>> Baik untuk kulit jugak!
________________________________________
•  Sapuan untuk merawat ruam susu di pipi bayi anda.
________________________________________
•  Sapuan untuk merawat ruam lampin bayi anda. Ini aku dah buat. Memang berkesan.
________________________________________
•  Melegakan hidung bayi yang sedang selsema. Biasanya hidung bayi akan merah semasa selesema. Sapukan untuk melegakannya. Sifat minyak kelapa yang anti-bacteria mampu mengurangkan gejala selsema bayi. >>> ulang lagi : VCO ni bersifat anti-virus, anti bacteria, anti-fungus dan anti-protozoa
________________________________________
•  Boleh juga digunakan sebagai ubat gigi bayi.
________________________________________
•  Pelembut rambut anda dan bayi. Sapukan minyak kelapa selepas mandi sebagai hair moisturizer. 
________________________________________
•  Untuk bayi yang baru lahir, minyak kelapa boleh digunakan untuk menghilangkan cradle cap atau kerak di kepala bayi. Sapukan dan biarkan minyak kelapa menyerap ke dalam kulit kepala seketika. Kemudian bolehlah mengambil berus atau sikat bayi untuk menanggalkan kerak tersebut. Pastikan sikat secara perlahan.
________________________________________
•  Baik untuk bayi yang mempunyai eczema kerana minyak kelapa melembutkan kulit.
________________________________________
•  Kerana sifatnya yang anti-viral, minyak kelapa dara juga baik disapukan di tangan, mulut dan kaki anak anda yang sedang demam kaki tangan dan mulut (hand-foot-mouth desease) >>> dah kata tadik : VCO ni bersifat anti-virus, anti bacteria, anti-fungus dan anti-protozoa
________________________________________
•  Baik untuk melembutkan bibir yang kekeringan.
________________________________________
•  Melebatkan rambut. Kesannya rambut yang lebat dan tebal.
________________________________________
• Mengurangkan rasa gatal di tempat bekas gigitan nyamuk atau serangga. 
________________________________________
•  Sapu di muka bayi yang mempunyai jerawat bayi (baby acne). Biasanya bayi baru lahir mempunyai baby acne.
________________________________________
•  Menanggalkan secara lembut makeup, foundation dan mascara. >>> sebelum ni aku guna baby oil je.
________________________________________
•  Melegakan kesakitan akibat jangkitan telinga. Titiskan beberapa titis ke dalam telinga untuk mengurangkan kesakitan. >>> jangkitan = virus / bakteria. VCO ni bersifat anti-virus, anti bacteria, anti-fungus dan anti-protozoa
________________________________________
•  Melegakan batuk, selsema dan kesejukan (flu) pada bayi. Sapukan minyak kelapa di dada dan di ‘tailbone’ bayi untuk melegakan batuk dan selsema. Boleh juga titiskan sedikit minyak pati peppermint atau minyak kayu putih ke dalam minyak kelapa untuk dijadikan Vicks semulajadi.
________________________________________
•  Boleh disapukan diperut untuk mengelakkan kembung perut bayi. 
________________________________________
•  Sebagai face moisturizer semasa berpantang dan hari hari seterusnya. Ia mungkin membuatkan kulit muka anda berminyak sedikit tetapi tidak membuatkan kulit anda berjerawat. Minyak kelapa dara dapat menanggalkan kekotoran dan minyak berlebihan yang terperangkap di pori-pori kulit
________________________________________
•  Boleh disapukan pada jahitan episotomy dan natural tear untuk mencepatkan penyembuhan luka dan memudarkan parut.  
________________________________________
•  Boleh membantu melawaskan sembelit semasa berpantang atua hari biasa. Tambahkan minyak kelapa ke dalam diet harian.
________________________________________
•  Mengurangkan kesan stretch mark.
________________________________________
•  Gunakan minyak kelapa dara sebagai minyak masakan semasa berpantang.
________________________________________
•  Boleh di sapu di bahagian dubur bayi untuk melegakan kesan sembelit. 
________________________________________
•  Diambil untuk mengurangkan jangkitan yeast dan candida bagi wanita hamil.
________________________________________
•  Tidak cukup tidur boleh akibatkan kehitaman di bawah mata. Sapukan untuk menghilangkan kehitaman di bawah mata. Maklumlah, ibu menyusu memang akan terjaga banyak kali untuk menyusukan bayi di malam hari.
________________________________________
•  Sapukan diperut ibu yang mengalami ketidakselesaan 
________________________________________
•  Sapu minyak kelapa dara untuk urutan perineum yang boleh mengelakkan koyakan dan membantu pembukaan vagina semasa bersalin dengan lebih effective. >>> ni terbaik. tanak koyak, bole urut2 selalu.
________________________________________
•  Boleh bantu mengurangkan berat badan dengan pengambilan minyak kelapa dalam diet harian.
________________________________________
•  Untuk kesihatan sistem penghadaman jika diambil dalam diet seharian.
________________________________________
•  Boleh sapu sebagai pelembap di bahagian tubuh yang kekeringan.
________________________________________
•  Sifat minyak kelapa dara yang antioksida juga mampu menghilangkan kedutan di wajah. 

And the list goes onnn.... ada banyak lagi sebenarnya.
Disebabkan aku ni memang banyak benda yang aku guna VCO, so aku prefer cecair dalam botol. Kalau yang nak makan tapi tak lalu tu bole jugak try jenis dalam softgel. cuma... mahal jer la dari jenis cecair... hehehe

yang pertama dari kiri tu lah VCO yang aku guna lepas aku lahirkan wyna... 

anyway, aku takde jual VCO. aku just citer pengalaman je. Korang kalau pi google kebaikan VCO ni mesti banyak jumpa blog2 atau website yang jual VCO... hehehe. Yang ni, aku beli kat Cosway jer...

2 comments:

  1. Same goes to me, suka sangat VCO! Consume sejak zaman degree dulu. Hehe, saya ada jual if ada pembaca entry yang berminat nak beli. VCO Antioxidant Treenea, special sebab gabungan organik minyak kelapa dara dan vitamin E!

    Email for order: iqlima.azmi@yahoo.com ;)

    ReplyDelete