22 November 2014

Sejak kerja kat opis baru...

sejak aku dah tukar tempat kerja ni, aku dah jarang tulis blog.
sibuk mungkin.

opis baru tak macam opis lama. sentiasa ade kerja, aku takde masa nak online surfing atau buat something yang takde kaitan ngan kerja aku kecuali kadang2 check personal email dan buat online banking. lagipun aku tak selesa nak online kat opis walaupun takde keje, tapi aku rasa tak pernah takde keje pun, cuma keje tu tak urgent atau bole la bertangguh kejap kalau rase dah letih concentrate kat keje.... laipun tak sedap la kalau officemate atau boss ternampak kan... orang lain time office hour semua pulun keje, ada yang bukak fb pun kalau dah petang2 time nak balik tapi masih melepak kat opis... 

sejak tu aku rase rutin harian aku berisi. rutin yang fokus kat kerja sampai aku takde masa nak sembang benda remeh temeh time office hour. kalau dulu bole la layan chatting sampai sangap... pernah satu tahap aku rasa aku seorang jeee yang takde kerja, sedangkan kawan2 chat aku semua bz tak sempat nak layan aku chat. masa tu rase aku ni teruk sebab takde kerja yang produktif. haha. *macam poyo je ayat!

skrang kawan aku yang selalu aku layan chatting dulu, ade la 2-3 kali dia tanya pasal aku tak online lagi... sebab aku bz ke atau memang opis aku tak boleh chatting online? Dia cakap dia bosan dan takde tempat nak meroyan bercerita.

aku sebenarnya cuba gak paham keadaan dia kan... aku ni lain laa... mana rasa apa yang dia hadap. aku single dok ngan parent, pastu aku kawin dan dah ada anak... life aku memang busy dengan komitment keliling aku... tapi kawan aku ni pulak merantau... dok umah sewa, masih belum berpunya.. so memang lonely la... aku paham sikit sebab aku pernah dok tinggal umah sewa gak... makan biskut cicah teh sorang2 dikala roomate pegi bertenet, tu pun aku dah rasa macam loser je...

yang sebenarnya memang aku bz. kalau bole, cuba habiskan kerja hari yang sama gak dan aku cuba elak untuk selalu stayback. ala kalau kena stayback pun sampai pukul 7 malam je. tapi aku tanak la...sesekali takpe la. so memang time office hour tu aku memang fokus untuk siapkan kerja. keje tempat skrang ni, job task memang bertali arus... memang takde masa nak layan chatting berjela... yela, kang kawan aku tu kalo meluah perasaan, panjang citernya dan aku perlu fokus kat cerita dia... kan aku ni pendengar yang baik. Hehehe... cita2 dulu nak jadi kaunselor tau!
bohong la kalau takde chat langsung. sape ade gmail, bole je chat dalam gtalk. haha. tapi bile aku bukak email je la baru terbaca dan bole balas, kalau aku bz ngadap artwork, tak nampak la gtalk tu.... actually bagus lah aku dah jarang chatting ngan kawan aku tu, at lease kurang la sesak kepala, sakit hati... sorry, kadang2 chatting pasal orang itu orang ini, kadang2 sembang ntah pasal apa2 tah, pastu last2 aku yang naik bengang melayan dia. now rasa "free" sikit. ada la dia wassap / telegram (sebab telegram bole taip kat pc) aku, cuma terbatas kan, so tak la rancak nyembang!

sebab tu jugak blog aku dah mula slow update... dulu selalu taip blog kat opis kan... 

aku happy bila dah semakin adapt dengan opis baru. tapi... masih ada terpikir lagi nak cari keje lain. kerja yang ada surau dan cuti pada hari sabtu. aahhh.... banyak songeh lak aku ni kan... kadang2 aku ingat jugak kat opis lama. AKU BUKAN NAK CITER YANG AKU NI BAIK, ALIM SOLEHAH TAU!

aku pernah baca... kita buat perkara baik bukan sebab kita baik, tapi kita nak jadi baik. cuma aku ni tak istiqamah la, tak konsisten, jap buat, jap tak. kalau kat opis lama tu aku masih sempat nak solat dhuha. best! pukul 10 pagi... ada time minum pagi untuk budak2 production, aku pegi je la solat dhuha jap. tak sampai 15 minit pun... 

lepas tu bole solat awal. aku kan tak selalu keluar lunch. dengar je azan zohor ngan asar, dah bole terus pegi surau, pun best rezeki yang Allah bagi ni....

so.. kat sini rezeki gaji, tapi terkilan sikit sebab rezeki solat dhuha dan solat awal waktu dah takde. itupun kadang2 terbabas... tak solat. balik rumah qada. kalau penat, lalai lah.... see? aku tak la baik pun... hmmmm. ni bukan nak bagi alasan, tapi sebabnya kalau nak pi solat, aku kena drive kurang 10 minit dari opis...  kalau takde keta cemana? tak solat. lepas lunch, buat kerja dengan rasa terkilan, bersalah... datang setan cakap... "ala, balik nanti qada la. kawan opis pun qada solat kat rumah. ok jek!"

tapi kadang2 aku balik pun, waktu maghrib masih atas jalan dalam jammed. sampai rumah ngam2 nak abes waktu, atau pernah jugak sampai je rumah daaah azan isya'. masa tu waktu isya' masuk awal... tu yang pernah solat kat opis zuel dan solat kat surau / masjid kat luar kalau kitorang plan nak makan luar terus lepas kerja... tapi sampai rumah dekat kol 9 malam. pheww...

sejak aku keje kat opis baru ni memang selalu balik rumah lambat... dan aku tak suka qada solat. bukan sebab aku baik. tapi sebab bile qada, aku pun solat macam "asal qada" je. dah tu kalau kena qada sampai 8 rakaat, aku makin kurang fokus... 

hmm ape la nak jadik.


1 comment:

  1. lamenyeeee tak komen.same la kite..blog dah bersawang.. bukan ape, sibuk betul.pastu mcm takde mood nak update..-- pernah tjadi dulu..sebab tu buat blog dari 2008, 2011 bru ade story..haha!!!

    ReplyDelete