12 September 2014

Surat berhenti kerja

Surat ni dalam English. aku rasa mostly pun guna surat berenti dalam English. aku rasa tak pernah kot aku hantar surat berhenti dalam BM. ke ade sekali dua?

sebab company yang aku pernah kerja, semuanya company Cina. MTM Publishing (majalah motor trader) je yang dulunya company mat saleh. Tapi manager ngan head department melayu lah. ada satu company je yang aku resign tak bagi surat, tau2 je esok tak datang pasal aku bengang kena marah, malu nak datang opis dah... haha. ok ni masa baru grad, budak2 tak kebal lagi... 

minggu2 yang lepas, aku ada interview dari 2 company. ini agak berbeza sikit sebab bukan dari advertising company, printing atau design house. satu company buat uniform dan satu lagi company buat kaca.

DDG Glass Masai

1st aku parking je tepi jalan, aku terus wassap member "bapak besar kilang ni!" berpeluh ketiak nak sampai hujung sanaaaa...hujung sana tu pun tak nampak kat dalam gambar ni kan...

ok kilang ni adalah kilang pembuat kaca... mostly untuk building atau interior design. sebagai designer kat sini, kerjanya kena buat design yang akan dicetak atas permukaan kaca tu. Impress? yes... aku kagum sebab tak pernah tengok lagi proses ni. dan tak terpikir lak kaca2 yang bercetak, yang digunapakai kat bangunan2 besar tu memerlukan graphic designer... 

Cuba kira ada berapa tingkat? masa aku interview ni, lift belum beroperasi. gigih kena naik tangga sampai tingkat atas... memang opis dia besarrrr.... meeting room yang aku nampak ada 3, conference room, kantin macam kantin sekolah, ada meja bangku... dan rasanya 80% bangunan ni dibuat dari kaca terutamanya pintu, meja, even whiteboard kat semua bilik meeting pun dari kaca yang diorang produce sendiri... 

expected salary? dengan jarak tempat ni dari rumah aku, dan dengan gahnya bangunan kilang ni, dengan product hi end yang aku yakin harganya puluhan ribu, aku rasa tak segan nak up sampai extra RM800 dari gaji sekarang. 

tapi sampai sekarang takde jawapan lagi. so aku accept lah job offer dari kilang uniform. gambar takde untuk mengelakkan terkantoi aku keje kat mana... muahaha. ok macam tak kelakar.

Petang Isnin yang lepas, dengan berat hati, aku letak jugak surat berenti kerja. Sila copy kalau nak guna gak. Bunyinya macam ni :

"Dear Ms HR (nama HR manager)

I regret to inform you that I am resigning from my position as (jawatan korang) for the (company korang bekerja sekarang). I will be submitting my 30 days notice and plan to leave within next month. My last day of work will on (bila hari terakhir bekerja).

I have decided to make this move to seeking new opportunities of work. I have enjoyed working here and feel that I am leaving with a great deal of experience. Thank you for the support and the opportunities that you have provided me during the last several years. I have enjoyed my tenure with the company.

I will be more than happy to assist you in anything you need help with as you look for a replacement to fill my position. Please do not hesitate to reach out if there's anything at all I can do for you during my remaining time here, or in the future.

I appreciate your support and understanding, and I wish you all the very best."

gitu. esoknya opismate aku pulak interview... dia tanya kenapa aku nak resign.? aku cakap la saja2 nak tukar kerja, nak cari kerja lain... tapi dengan export manager yang in charge aku selama ni, aku jawab "I'm seeking new opportunities and better offer" itu ayat sopan. ayat tak sopan dia "nak cari keje lain yang gaji lagi besar sebab company ni naik gaji lambat dan sikit sikit"... haha

kang ade lak yang kata "syukur la naik gaji dari tak naik langsung"... 

gini. bukan aku tak bersyukur ya... syukur keje sini, company ni best. paling flexible. asal keje ko siap, sudah. ko nak chat, nak buat kerja lain ke, nak tengok korean movie ke (ex designer siap tengok movie sebab takde keje nak buat)... suka hati...(tapi jangan la tunjuk terang2 ko takde keje / tak buat keje)... cuti pun tak strict, mc takde surat mc pun takpe, tick je unpaid leave, HR tak pernah bising so far... selagi tak over melanggar borderline company, diorang ok je. setiap tahun ade bonus sebulan gaji, ada annual lunch, semua orang akan dapat hadiah masa tu, hadiah barang, voucher atau cash. 5 tahun aku kerja sini, 3 kali dapat barang, 2 kali voucher jusco, 1 cash.

lepas tu keje design kat sini, aku sorang je yang buat. staff yang lain buta adobe, takde siapa akan kacau or tekan aku untuk siapkan design. diorang bagi soft reminder je kalau rasa macam aku terlupa or lambat bagi design kat diorang...stayback? tak pernah langsung. waktu office hour pun tak banyak keje, kejadah nak stayback?

So, sebab tu aku pun tak la nak bising sangat pasal gaji tak berapa nak naik... sesuai la ngan kerja aku yang tak banyak ni... cuma aku move on sebab living cost, komitmen, semua naik naik naik... tahun depan GST nak start dah. aku ngan zuel pun kadang2 terkucil, tersentap, terbengang, terrr terrr terrr lagi bile bincang pasal ekonomi rumahtangga. so aku rase aku kena buat sesuatu dalam masa terdekat dan singkat selain bisnes. That's why aku kena jugak move on... 

win some lose some - itulah yang aku kena hadap bila aku decide nak tukar kerja. lepas ni aku kerja setiap sabtu, half day. keluar lebih awal, sebab masuk kerja pukul 8 pagi. tapi balik awal gak, 5 petang. jangkakan kemungkinan kena stayback kalau ade kerja urgent. tapi paling lama pun sampai pukul 7 malam je sebab kilang tutup 7 malam. takde update blog kat opis, chat, download lagu, kerja freelance kat opis... takde dah.. dalam tak sedar, itu yang terbaik kan. bagus la, tak buat kerja lain atau mengular waktu kerja. 

pada aku ini tawaran yang boleh dipertimbangkan kalau nak bandingkan offer yang lain2... sebelum ni aku pernah tolak satu offer dari advertising agency yang offer gaji lebih kurang nak sama ngan company yang baru ni... tapi awal2 lagi dan boleh imagine dia punye pressure tu. contohnya seminggu kena siapkan 4 job task. kadang2 kena masuk singapore... waktu kerja lagi sadis, 10 pagi - 7 malam. kalau stayback? pukul berapa nak balik?

takut? memang takut. tapi kalau takut, masalah aku tak selesai. kalau dah pernah baca entri2 aku sebelum ni pun, aku pernah cakap aku bosan kerja skrang, nak new environment, new friends, tanak duduk statik je macam sekarang ni... so ni lah masanya... aku tukar kerja bukan untuk gagal, tapi sekurang-kurangnya aku mencuba. kalau gagal, gagal lah. - ni dialog dalam kusinero cinta masa justina nak bukak La Secret. haha... tu dia, nengok drama, jangan lupa tangkap dialog terbaik. macam dalam filem after earth :

“Fear is not real. The only place that fear can exist is in our thoughts of the future. It is a product of our imagination, causing us to fear things that do not at present and may not ever exist. That is near insanity. Do not misunderstand me, danger is very real but fear is a choice.”


3 comments:

  1. okey..entri ini memberi inspirasi..wuahahahahaha!!!
    planning nak berenti keje - ADE
    cuma mcm awk cakap la...TAKUT..tapi kalau takut,smpi bila pon sy kt sini..silap2 smpai tua...tak bkembang...

    WIN SOME,LOSE SOME-...i will remember that!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita takut sebab kita fikir kemungkinan2 yang kita tak mampu nak hadap... sebenarnya awak kena pegi dulu interview, kena tengok dulu company luar sana...slowly perasaan takut tu akan hilang bila awak semakin confident =)

      Delete
    2. Ic...betul jgk tu.kna gi interview dlu.tgk environment sume ok ke x..hehehe...sy bace la reply awk...semua..cuma kekadang x reply hahaha...

      Delete