08 August 2014

Throwback

aku nak tulis sesuatu dalam blog tapi takde topik yang best nak tulis. apa kata merapu sikit sesekali

ini aku amik dari blog koma dengan kerosakan otak, tapi aku amik point yang aku pernah buat masa kecik2 dulu... *abes la kantoi perangai huduh!

1. Buka kipas, cakap dengan kipas, nak dengar suara bertukar.
betul... masa tu perasan macam sedap sangat la suara. ntah ape kehey nyer... bagus sangat perangai, kipas dah la berdaki, aku bukak mulut beso2 cakap depan kipas. ini baru betul makan habuk!

2. Naik kereta, tengok bulan, ingat bulan ikut kita.
sampai terteleng kepala nengok....eii eii bulan ikut je mana pegi. jauhnyaaa bulan tu ikut... konon!

3. Masa sekolah ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali, menyamar jadi orang lain beratur ambil lagi.
tak pernah buat, sebab aku pemalu, penakut sikit. takut giler kalau orang tu cam pastu kena marah. lagipun masa aku sekolah rendah, ramai kawan2 kepohi. kalau aku beratur balik mau satu sekolah kepoh! aku tulis pekerjaan bapak aku "berniaga" dalam borang ape ntah, pun diorang kecoh, ehh ehh "kan bapak kau keje kilang"... *keje kilang + berniaga, sama je la tu kan... huh!

4. Lukis burung guna huruf 'm'.
bukan guna huruf M, tapi bentuk macam M - macam mcD punye logo. pastu ade straight line konon kaki burung la kot. zaman tu dah ade ke belum mcD ek? nape macam tak pernah pegi jek?

5. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.
Wajib. ntah nape.. kalau suruh lukis pemandangan kampung... ada dua bukit tengah2 kertas lukisan, matahari terceruk celah bukit macam nak terbenam atau terbit. tak pun lukis bentuk matahari suku bulatan kat hujung kertas lukisan...

6. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati.
ini namanya xperiment. aku pelik kenapa bila tutup peti sejuk lampu padam. cari2...ooo ade punat tepi pintu belah dalam... pastu aku bukak je pintu icebox, tekan2 punat tu....tadaaa! lip lap lip lap koo icebox aku... nasib baik masa tu mak aku tak kepit kepala aku celah pintu pasal main2 pintu icebox...

7. Main belon sabun dalam bilik air time tengah mandi. 1 jam dalam bilik air.
yesss! tapi takde la mandi sampai sejam... nak kena gendang pintu tu, try laa... ini xperiment jugak. buat tangan bentuk O, lepas tu cube tiup.... oooo ade belon... lepas tu cuba tiup belon tu sampai boleh terawang2... sekarang masih buat masa mandikan wyna. suke dia! lepas tu ikut pulak perangai aku dulu2 ekk...hahah

8. Makan chewing gum. Lepas tu jilat sampul dia sebab nak tepek tatoo kat tangan.
ada. Chewing gum 20sen bentuk segi empat tepat, ada la lebar ibu jari ni haa... kertas dia tu selalunya ada gambar kartun biasanya dakwat biru merah, kalau basah nanti bole tepek kat tangan dan jadi laa macam tatu... 

9. Gigit kulit nugget dulu kemudian baru makan isi sebab tak nak cepat habis.
Pernah. perasaan sayang nak makan isi. so makan kulit dulu... haha

10. Koyak tengah-tengah buku latihan sebab nak buat kapal terbang, sampan, origami.
ini bukan masa zaman sekolah rendah je... zaman menengah pun masih bawak habit gini. banyak kegunaan. masa sekolah rendah yerla buat sampan, kapal terbang, origami, lagi tah macam2 mainan yang buat guna kertas. masuk menengah, advance sikit, koyak buku latihan warna biru yang besar macam buku lejar tu.. aku koyak sebab kawan mintak, koyak untuk ganti tulis nota sebab buku tulisan tak bawak... buat tulis surat cinta, buat tulis surat kat kawan masa gado, duduk depan belakang sebelah2 pun, kalau bergado tulis dalam surat passing2 yer... 

11. Susun kusyen dan buat seni binaan.
zaman mak pak aku pakai kerusi rotan... mase tu kusyen petak segi empat sama... susun la buat kolong...

12. Kawan terpijak kasut sekolah, lepas tu pijak kasut dia balik.
aku menyampah! sebab kadang2 tu aku tak sengaja, tapi member punye la perangai cam haroomm... kena balas balik pijak... tak suke! tak suke! tak suke!

13. Lepas abes peperiksaan akhir tahun, guna buku matematik buat main SOS.
hahah... tu je buku petak2 yang ade... pakai ler... apesal main SOS je? kan bagus kalau main sudoku!

14. Beli sharpener yang ada cermin sebab nak betulkan tudung, main pantul cahaya. Lepas tu tak bagi kawan tiup takut tumpul.
betul! bukan saje nak beli lah... memang zaman tu ada shaperner pesen gitu. tu paling murah la kot...berapa sen je... lepas tu bile jatuh pecah... cermin bulat dia terkeluar. aku yang kretif tampal kat ujung pensel atau pen... motip? tak tau la... zaman menengah masih ada yang main pantul cahaya matahari petang2, duk tepi tingkap kan kena panas... dah member kena sound ngan cekgu...

15. Tuang air panas dalam piring sebab nak bagi sejuk, kemudian minum dalam piring.
pernah buat masa kecik2. datang umah orang, mak nak balik cepat gaknye...tuang teh dalam piring, hah minum lekas... hihihih. skrang dah tak teringat nak ajar anak gitu.

16. Tak bagi kawan korek pensel di kedua-dua hujung nanti mak mati.
ada... tapi aku kecik2 blur... layan je la.. tak pikir pape pun... 

17. Bila blackout, pakai lilin buat pelbagai aksi dengan bayang-bayang.
dah bosan takde menda nak buat dalam gelap... main bayang2 ler... bapak aku rajin melayan.... bentuk anjing siap sound effect!

18. Sebelum minum susu kotak, koyak dulu tepi dia, tengok sama ada tanda + atau -. Orang cakap kalau tanda -, tak boleh minum. Pastu terus buang.
tepi kotak tu kan ade pelipat.. haa bukak pelipat tu... padahalll...merepek sungguh. tak belajar lagi pasal expired date masa tu... 

dah! cukup la ni... aku menaip ni pun sambil terbayang2 zaman kecik2 dulu....agaknya wyna nanti nak tulis ape lagi 30 tahun ek... 

mungkin tulis pasal cerita upin ipin, pasal galaxy note, pasal gamepad abah dia... mungkin la!

No comments:

Post a Comment