10 August 2014

Perbandingan

Aku borak ngan zuel...

Aku cakap aku rasa nak improve diri sendiri sebab aku tengok kawan2 rata2 ada improvement dari segi kerjaya... sedangkan aku dalam 5 tahun ni macam tuuu la jugak.
Ada yang akan start mengajar
Ada yang dapat keje ngan the star
Ada yang dah dapat keje gaji 4k
Ada yang dah berenti keje buat bisnes
Ada yang dah sambung belajar

Aku? Nak pegi belajar bahasa mandarin pun zuel cakap tak payah. Bila aku meluahkan rasa nak laa jugak improve something dalam life aku... zuel tanya... aku nak improve apa? Improvement perlukan pengorbanan, aku nak korbankan ape? Masa bersama suami dan anak? Dah la waktu kerja macam ni pun kita tak selalu jumpe wyna...

Aku diam.

Zuel sambung lagi... "orang lain tu... cuba tengok life dia.. mungkin dia takde komitmen keluarga... mungkin dia lom ada anak? Ntah2 orang lain pun cakap pasal apa yang sayang dah ada sekarang ni...."

Aku diam lagi. Pastu aku sambung... "hmmm kalau tanya betul2 apa yang syg nak... sayang nak bebas utang... nak jaga wyna sepenuhnya. Tapi untuk masa sekarang ni belum bole lagi... komitment melangit!"

Bila pergi beraya rumah kawan2 zuel... balik dari beraya tu... aku cakap kat zuel...

"Tengok wife kawan2 abg... sume keje hebat2... tu pun antara sebab kenapa syg nak improve diri syg"

Zuel jawab "sebab tu dulu calon wife abg kena ada degree"

Aku pukul zuel. "Abes nyesal la ni?"

"Dah tu! Nak sangat compare kan..."

Padan muka aku. Ye. Laki aku suke provoke kalau dia rasa aku cakap something yang nonsense. Nak sangat kan? Nah hambik!

Diorang tu...
Ada consultant JKR
Ada yang sambung study kat jepun (tapi both husband n wife dan anak2 terkorban la sikit) 
Ada nurse HSA
Ada penolong jurutera  JPS
Ada hr management UTM
Ada cekgu sekolah

Bila masing2 kumpul ramai2... semua ada topik nak borak pasal kerja. Kadang2 kerja diorang saling sangkut paut. Ehh ko kenal tak si polan si polan...? Sapa boss ko ekk? Alaa hari tu aku ada jumpe kat sana sinun... bla bla bla

Ataupun kerja diorang sama bidang even lain2 tempat kerja...

*aku duduk ujung sofa minum air je laa. Nasib ada anak... tak la kejung.

Tapi semua yang aku sebut kat atas tu goverment servant laa... Hahaha. Aku je keje kat kilang cabuk. Kadang2 segan gak bile orang tanya keje mana?

Keje kilang buat shampu...

Nak rasa sama level ngan diorang? Hah keje la gomen - zuel cakap. 

Nak keje gomen ngan umur camni... dengan diploma dari kolej yang dah lama tutup... ingat bole dapat gaji lagi besar? Diorang tu rata2 Gred 41 yer... aku nak pegi interview gomen pun mintak diorang chop sign sijil2 aku...

Zuel cakap... dia rasa bini dia ni dah ok dah.... keje pun tak pressure sangat... tak ganggu masa bersama suami dan anak... dah ada part time IZP ngan Shaklee tu... pada dia dah ok la... dia tanak pun aku keje makan gaji 3-4-5 ribu tapi wyna jumpe aku dalam mimpi je... kalau kerja kat rumah atau bisnes sendiri tu lain la citer...

Apa nak buat kan? Suami lagi redha aku macam ni. Kang aku sibuk carik duit suami tak berapa redha (read : happy). Nak buat ape2.. nak kerja apa.. kena la mintak suami approve (redha)....

Aku redhooo ajelah.

Ps - masa couple dulu aku bagitau kat zuel... aku ada sorang kawan lulusan degree... hah pi lah ngorat dia.. ehh tanak pulakkk. Kata nak awek degree!

2 comments:

  1. heheh..rasenye, semuaaaaa pompuan termasuk sy, ade berpikir cam awk ni..yelah, orang lain semua best. aku sorang je tak best. kejep opis cabuk, gaji tak riban2, orang tu cakap melangit, orang ni plak dah sampai amerika...

    tapi, kite tak tau, dengan gaji yang sikit tu kita bagi kat mak tiap bulan, tak miss. dengan keja yg x berapa best tu, kita ade baaaanyak masa dgn family..hari2 ade mase wassap husband, tanye kat mane.. boleh spy sikit2...

    ade orang tak boleh buat tu semua..sebab keje dorg 18 jam sehari..demi gaji 4k, demi kereta pijot putih (eh?), ..mungkin ade rumahtangga berantakan gara2 kerja di dunia terlalu bz...

    sebenarnya, sy yakin, lagi ramai yang jeles dgn budak opis cabuk macam kita ni..gaji kecik , so hutang tak la banyak. ade masa pegi kenduri kawin sedara mara, ade masa peluk anak n main2 dgn anak...dorang jeles, tp dorg takmo cakap...hihi...--KOMEN PANAJNG...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuu dia, panjang komen...

      betul.. sebenarnya kite ni terlalu fokus kat kelebihan orang lain... sampai lupa, ntah2 ramai lagi yang fokus kat kelebihan kite sendiri...

      Delete