09 June 2014

Rezeki Nyawa

Petang tadi... JB hujan lebat. Kilang tempat aku cari rezeki pun banjir cetek...sesuatu yang tak pernah aku tengok. Mungkin ada aliran air tersumbat....

Lepas tu zuel bgtau aku..tak payah amik dia balik keje sebab dia balik dengan kawan dia. Ok. Aku pun mesej babysitter wyna...aku bagitau dia aku amik wyna malam. Kebetulan dia pun memang ingat nak mesej aku jugak...suruh amik wyna lambat sebab jalan kat umah dia naik air...tak nampak jalan.

So okey...aku balik terus masuk ikut hiway plus... lepas tol kempas...aku exit skudai.... tayar belakang pakai tayar spare... yang ada iras2 rupe tayar kereta sorong tu... aku panggil "tayar kompang"... aku ikut lane kiri je dan tak boleh drive laju... kat tayar pun tulis max 80km/j...

Jumaat lepas tayar belakang pancit...dah dekat senja baru nampak tayar kempis habis. Bengkel yang terdekat cuma bole tukarkan tayar kompang je...takde kedai tayar dekat area situ. Bile dah siap tukar....kedai tayar pun dah banyak yang tutup... dah malam dekat pukul 8 mase tu...

Sabtu - public holiday...kedai tayar tak bukak....zuel pun ada wedding job sampai petang...

Ahad - zuel ada wedding job gak... so memang tak sempat nak pegi tukar tayar....

Bile aku sampai exit skudai...selekoh turun bukit landai... aku ingat kelajuan dalam 70km/j... depan ada mercedes hitam dan blakang sebijik kelisa... dalam kepala aku ni dok pikir jap lagi nak singgah jusco... nak beli sekian sekian... aku puasa ganti ni... teringin nak buat chocolate chip cream ala2 starbucks...

Tetiba aku rase kereta aku "licin" dan makin ke tepi ke bahu jalan. Aku tekan brake sehabis tekan lah... zzuuupppppp!!! Pernah naik boya dalam gelongsor kat waterpark tak? Berpusing? Haaa camtu la rase dia... rase kereta macam dah tak jejak atas jalan... tekan brake dengan stereng lurus tapi body kereta terus menggelongsor seronggg.... dan berhenti! Dalam kepala aku dah bayangkan kemungkinan kereta akan berpusing 180 darjah songsang arus... tapi Alhamdulillah...

Kedudukan aku skrang tepat2 mengadap bahu jalan... melintang kat tengah2 jalan keluar hiway... aku tergamam...tak panik. Cuma terkejut.... just ingat istiqfar banyak2... menggigil kejap. Aku toleh kanan... belakang... kiri... rileks je kereta lain lalu... takde sape pun yang berhenti kot2 laa nak tanya aku ok ke tak...ape yg berlaku ke kan... haremmm! Baru aku tau...camni rupenya driver2 mesia...

Sampai ada satu lori pasir terpakse berhenti sebab aku dah halang laluan (kereta je masih bole lalu)... kat situ gak dia hon2 aku... aku ni dah la cam blur2 betulkan kedudukan keta n park elok2 kat bahu jalan... aku just check tayar blakang... nak2 yang spare tu...kot la tercabut ke ape ke kan... takde lak. Tayar pun tak botak. Aku teruskan drive macam biasa tapi lebih berhati2....terus tak jadik nak pegi jusco. Aku balik terus...buka puasa dengan apa yang ada je...

Lepas solat maghrib...aku sujud syukur...tak henti2 aku berterima kasih sebab Allah masih pinjamkan aku nyawa... selama ni aku banyak doa mintak rezeki lain... kali ni aku takde mood...aku cuma doa mintak ampun... dan tak tau cemana nak ucapkan lagi betapa syukurnya aku kerana dilindungi dari musibah kemalangan yang teruk... mase ni la aku terasa sangat... takde benda lain yang penting lagi selain rezeki nyawa....

Lokasi kejadian pun memang banyak kereta pernah terbabas kat situ... dan ni hikmah aku tak pegi amik wyna awal2...

4 comments:

  1. hati2 ketika memandu terutama kalau bab tayar, break keter semua2 laaaah... buat pemeriksaan tiap-tiap 2 minggu.. bab tayar tue..kalau boleh hari nie pergilah tukar tayar... :( bahaya ok! semalam yg bebel pasal tayar ngan ko..tue Kiki.. sebab kiki yg selalu cek tayar, break semua tiap-tiap 2 minggu.. hati2 memandu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kembar! so semalam ko tukang taip je la kan... haa tu cara2 laki ko baru tau hal aku... belum lagi laki sendiri... mau torek telinga aku dengar dia bising...

      Delete
  2. Allah...tu la kan? bukan kite tak hati-hati , tapi benda kalau nak jadi, memang sekejap dan kite pon tak taw punca..tp guna spare tyre bukan untuk perjalanan lebih 5km k...untuk dekat2 je klu tdesak...klu sy, sy x pi keje dah....mc pon sanggup.hati2 next time yer..:(

    ReplyDelete