02 June 2014

Pankek Gebu

ok laju2 pagi Isnin ni...pape hal masuk resepi breakfast dulu...

Jumaat lepas, aku tak keje sebab Zuel ada job wedding photoshoot kat Felda Sg Mas KTinggi...
1 - aku takde transport nak gi keje - Zuel dah bawak kereta
2 - aku tinggal berdua ngan Wyna sebab job tu 2 hari
3 - Pengantin dah sediakan home-tel (homestay ke hotel?)
4 - gedik nak ikut

so baik aku cuti je... pagi sebelum gerak tu, aku sempat la buat sarapan, tu pun pasal time golek2 bangun pagi tu teringat bahan2 dalam esbox...

resepi asal aku amik dari sini : Pancake Gebu, Mudah dan Lazat
Bahan-bahan
3/4 cup susu (Fresh milk/apa2 susu cair)
2 sudu cuka >>> takde dalam gambar aku
1 cawan tepung gandum
2 sudu gula
1 sudu teh baking powder >>> takde, so tak pakai
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 sudu butter (cairkan) >>> buttercup tu je... yang butter anchor tu pure butter n unsalted untuk wyna
1 biji telur

Cara-caranya :
1. Campurkan susu dan cuka. Jadi nama dia sour milk (Biarkan 5 minit). Sambil tu boleh teruskan :
2. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, gula, baking powder, baking soda dan garam.
3. Mangkuk lain lagi, pukul telur + butter (yang dah cair) + sour milk.
4. Tambahkan bahan (2) ke dalam (3), gaul rata sampai hilang ketulan yang tak di ingini.
5. Untuk dapatkan kepingan pancake yang sama besar dan tahap ketebalan, ceduk 2 kali menggunakan sudu sup (china soup spoon)
Just nice lah bentuk dia. Kalau tak pun, guna 1/4 cup cawan untuk setiap keping.
6. Panaskan non stick pan, api sederhana, pastu curah kan bancuhan pancake korang tu. dalam 2 minit gitu, terbalik kan...

kenapa pankek aku ber"panau"? sebab aku pakai pan yang ade corak2 / tekstur... kalau nak pankek yang licin, pakai la non stick pan atau pan yang macam ni :
aku rase mcD pakai pan macam ni kot, sebab tu pankek dia licin je...

tapi pankek yang aku buat masih agak "berat"... naik tebal tu memang tebal, tapi mampat sikit dan tak ringan macam hotcakes mcD... kena perbaiki lagi... zuel pun makan sekeping je...
ini adalah satu kemajuan dalam pembuatan pankek aku... this is much better. sebelum ni pankek aku tak jadik sangat...

k bai

No comments:

Post a Comment