13 June 2014

Nursing Butter

salah satu items yang ibu-ibu perlukan....

NURSING BUTTER

aku tak ingat bile aku beli benda ni... belum bersalin ke.. lepas bersalin tapi zuel beli ke? tapi aku dah guna masa dalam pantang untuk merawat nipple cracked...

cuma kes aku tak ser-parah ibu2 lain la kot, wyna lahir je aku dah berkawan ngan breastpump... so nipple crack sebab stimulasi dari pumping la.. bukan sebab baby salah latch ke, baby gigit ke... kalau dah crack tu, memang berkuping la jugak... ni pengalaman biasa kot bagi yang baru dapat anak sulung dan breastfeed. kelenjar susu baru nak kembang, liang2 susu baru nak bukak, pedih... rase macam belati dok dalam breast... nak pump lagi seriau je rasa... tak tau la kalau bersalin next baby ade ke tak rase macam tu lagi... belum interview mak2 yang dah bersalin 2 kali...

solution, lepas pumping, selain sapu air susu sendiri, aku sapu nursing butter ni... cepat baik. next pumping session, tak la rase pedih sangat...
lepas dah terror BF - haha... simpan je la nursing butter ni. sampai la satu hari tu bibir aku kering sampai luka.. pedih yee... nak gelak pun seram je. takut2 bile tergelak sekali berdarah bibir sebab meregang...  aku teringatkan nursing butter ni... so malam sebelum tido, aku sapu. esoknya bibir dah elok sikit dan tak berapa sakit. so still sapu sampai bibir ai mungil balik...
nursing butter ni takde pulak tulis boleh letak kat bibir, tapi aku just pikir, kalau bole rawat nipple cracked, mesti la bole sapu kat bibir gak... tak payah lagi nak beli lip balm... 

No comments:

Post a Comment