16 June 2014

Cara simpan sayur dan VaporBalm

kerja di hari minggu

mood nak ngemas. so tak online sangat. kemas2 vakum atas bawah, makan, layan anak...ewaahh bahagia idup si anak dok nempel ngan mak dia saja... Zuel takde, last day job for wedding photoshoot, lepas ni rehat sampai 2 minggu lepas raya...

tau tak? ada jugak orang nak kawin on 1st day raya.. malam hari raya pertama tu nikah, raya kedua nak sanding. so zuel terpakse tolak la... dan mana2 wedding yang dibuat pada minggu pertama dan kedua raya pun tak mo amik jugak... family 1st.

okey... citer pasal simpan sayur. ni takde keje...saje2 upload kat blog. kang masuk Ig kena komen - sayur pun nak tunjuk ke? dulu aku suke simpan sayur2 dalam mangkuk, skrang dah tukar pakai plastik. alang2 dah ke pasar basah, balik pasar, aku terus lepak dulu dengan wyna.... tu yang tetiba zuel upload pix kat fb, siap tag aku, dia dah masakkan sambal udang petai... rajin, balik pasar terus masak. zuel masak je la. bab ngemas tu trofi untuk aku...
sebagai komen motip balas dendam, aku tanya la... tak pecah minyak poonnn! kenapa sambal tak merah?? zuel hanya menjawab dengan menjelir dan goyang2 kepala, yang mana aku tak paham maksud dia sebab takde subtitles.... kannn! kalau aku yang masak kemain ngomen... tu tag je bunyik "masak untuk Ain Mustapha" tapi yang ngidam sambal udang petai tuh dia...!

lepas lunch, aku kemas dapur, siang ikan siap2, basuh, mana yang nak lumur kunyit, aku lumur dulu... sayur2 potong siap2, simpan. working days tak payah nak sibuk potong2 sayur...
dulu aku suke guna tipuware, now pakai plastik jer lah... zipper plastic, beli kat daiso je... pagi tadi bekal wyna adalah lauk sup ikan tenggiri.... sup je laa tak abes2... yelah, esok aku buat pancake!

Hari tu wyna selsema... option kalau aku malas nak sapu garlic oil, aku sapu vicks. satu hari tu aku pergi farmasi tapi takde stok vicks, yang ade benda ni je... dah takde choice, aku pun beli je la. murah sikit dari vicks.

aku pernah baca, pakai 21st century vaporbalm ni pun ok sebab "tidak mengandungi Champor, sesuai untuk kanak-kanak"... aku lupe nak check yang vicks baby balm tu ade champor ke tak... ok, tapi bau vaporbalm ni besssttt.... 1st time aku sapu kat wyna lepas mandi petang, zuel tanya "hape wyna ni bau shisha?"

SHISHA kata abah kauu nakkk! haah...vaporbalm ni bau stoberi. sedap!

dah... tu je nak citer

2 comments:

  1. ok..bab bau shisha tu, sumpah gelak! alahaiii....:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaan... saya pun tak terlintas

      Delete