23 May 2014

Susu Anak Susu SUFFYGOAT

aku masih lagi breastfeed wyna... sekarang umur dia 1 tahun 7 bulan... bulan depan 1 tahun 8 bulan = 20 bulan... lagi 4-5 bulan je lagi dah boleh cerai susu... haa mule la tu orang nak tanya bile wyna nak ada kawan?
aku start bagi dia susu tepung masa umur dia 1 tahun 4 bulan. takde ape masalah pun, selain dari masalah yang kalau sape2 ade masalah ni, memang selalunya tak dapat lah nak dibantu... masalah MALAS NGEPAM. aku dah start kurangkan pumping...waktu lunch aku dah tak pump, tapiiii.... orang yang dah biasa buat pumping session ni, kalau nak kurangkan pumping kena beransur2... tak boleh terus stop pump, memang laa kena bengkak susu....

so... masa mula2 aku tak pump time lunch hour tu, bile balik dah basah baju, nak lagi waktu tu masih ade rasa LDR - let down reflex...rasa tak sabar2 nak jumpe wyna bagi susu.... lepas tu aku sambung pumping kat rumah lepas bagi wyna susu... bagi kosong betul2 *ni kalau mak2 susu ibu baca ni, habis saya kena sebat ngan tube pump... haha

okey... memang aku dah niat, kalau nak bagi wyna susu tepung, aku pilih susu kambing. google punya google, baca sana sini situ, aku decide nak bagi susu kambing suffy. kenapa bukan susu lembu? kenapa tak susu soya? tu...anda google je la ek... 

lagipun susu suffy ni ada jual dekat-dekat kawasan liputan perumahan aku, senang la nak cari berbanding susu kambing brand lain... nak jadikan entry ni... biasanya aku beli sekotak je... perasan aku macam tahan sebulan atau mungkin 3 minggu macam tu la....sebab rasa cam aku beli bile dah gaji... ke ntah2 aku beli pakai duit tepi pun ingat tu time gaji...haha

tapi kelmarin, bile kemaskan beg bekal wyna, tetiba aku :
"hoooo! susu nak abes.... homaigooddd!!" what onion head(exaggerate je ni) 

aku pegi tengok balik bile tarikh last aku beli susu... 7 MEI... susu habis 20 MEI... ngam2 dua minggu habis! mase tu la teringat Avent Philips BP yang banyak berjasa kan... ahaha pe lagi... pumping lar... dapat la sebotol - 5oz,  lagi 2 botol bancuh la susu yang tinggal tak sampai 10 scoop tuh untuk bekal wyna pagi semalam. lepas tu masak lebih sikit, bawak papaya ngan cococruch...  balik keje amik wyna, aku tanya pengasuh...susu cukup tak? hihih... Alhamdulillah cukup... siap papaya tak makan lagi sebab pengasuh lupe nak bagi...

semalam odw nak balik rumah, terus singgah laa kedai HASANAH MUSLIM SHOP >>> tempat aku selalu beli susu ni... terus beli 2 kotak. kalau nak cari kurma ke, ayam organik ke, sosej halal ke...pun boleh beli kat sini...macam mini market tapi barang2 semua hanya keluaran syarikat muslim sahaja... *iklan*

Comel kan tupperware? aku beli kat Tupperware murah
sebelum ni pakai tipu-ware daiso je wat isi susu... yerla...berlambak-lambak mangkuk plestik kat daiso, beli je laa... tapi tu la, benda murah mana nak sama ngan cap Tupperware, penutup pun kembang, longgar je, ntah masuk angin agaknye susu wyna, tu aku beli la bekas ni...

sebagai seorang "cheapskate" pembeli bijak, kekadang aku pun usha harga dulu.. setakat ni, aku rasa harga tupperware tu "bole laa"... satu balang tu RM30... aku beli sepasang ngan bekas kecik sikit total RM50.. memang mahal la kalau compare ngan kedai RM2 ke daiso ke... tapi kat situ tak dapat laa bekas corak comel lagi kedap udara macam tupperware ni. kalau ade, bgtau aku ekk
compare ngan harga dalam catalog, kira murah la.. 
2 kotak terus penuh... haa puas hati aku!
info susu kambing suffy

apa2 pun, kalau boleh BF, silakan BF, jangan ikut cam aku... malas ngepam... isk isk iskkk

2 comments: