21 May 2014

Office : Work in progress

bile bekerja dengan melibatkan ramai kepala hotak ni, kekadang bole buat delay sesuatu end product.
contohnya cam aku ni kerja buat design produk. biasanya aku buat je ikut arahan. takde la bebas sangat nak berkreatif pon (alasan ke ni?) sebabnya kalau nak "cipta" sesuatu rekaan tu akan melibatkan bajet. contohnya kalau aku nak design botol shampu bentuk lekuk badan perempuan lepas tu pakai color block pink+hijau... ini akan melibatkan banyak kos.... kos pembuatan bentuk botol, warna dan dah tentu ade MOQ. tak silap aku kalau nak botol camtu kena minimum berpuluh ribu order. sedangkan kat dalam stor tu banyak lagi botol lama... bentuk silinder dan kaler putih (giler boring, tak trendy langsung)...lepas tu tak tau lagi bole jual ke tak? karang buat lawa2, skali tak laku...rugi...dah la mahal. padahal ko yang tak buat iklan commercial... mana orang nak kenal ko punye produk... 

okey... yang aku nak bebel kat sini ni... pasal dua jenis design. 

DESIGN 1

hari tu design ni dah ye ye laa confirm. dah nak buat FA dah... lepas tu bile material planner tengok, dia tanya aku... "kenapa pakai dark grey dengan black? ini artwork guna 3 color, better choose satu color lain, sayang lah kalau guna grey dengan black pasal itu color dekat2 sama saja~"

duuhh.... aku mana tau apesal pakai color kelabu gelap ni... itu export manager yang decide n approve... aku ikut je ape kaler dia nak... sebelum tu aku dah propose macam2 kaler lain.... export manager ni dah tua... memang patut retire ajek. so pepaham je la taste dia cemana....
see? kan molek tu color yang aku propose... tapi dia nakkk jugak letak kaler2 orang tua... kelabu, coklat... kaler yang dull lagi sedih rupenya... aku yang nengok ni pun naik muram tau!

lepas tu material planner tadik bgtau aku... design tu kena bawak bincang semula. sebab kalau bole dia tak suggest pakai kelabu tu...sebab sayang kan...dia nak suruh tukar kaler lain.... *blerghhh! aku bukan tak boleh buat, aku nyampah kalau kena sekali lagi hadap export manager tu, dia tu kekadang jenis susah nak stick satu keputusan. hari ni cakap confirm, tapi minggu depan artwork dah nak masuk mesin cetak, dia bole call suruh hold sebab ade lagi nak tukar... *yee ini pernah berlaku yee...!

DESIGN 2
ini kes botol. artwork ni pun dah confirm katanya... so export manager ni suruh guna concept ni kat lain2 rangkaian produk yang dibawah jenama sama. tup tup minggu ni cakap tak jadi...kena ubah sebab kena kekalkan botol lama... (dalam artwork ni contoh botol baru) so aku kena la adjust balik artwork ikut botol lama...  haa tu mesti boss bising la kot sebab nak order botol baru makan bajet, dah tu botol2 lama dalam simpanan stor tu nak buat hape? kalau boss aku bela kupang, bole la jugak buat tukun botol2 lama tu... 

export manager ni pulak aku dah lama sabokan je perangai dia. kalau time dia nak cepat, kejar aku macam hape... tapi dia sendiri banyak artwork pending dan takde update, aku suruh confirm, buat bodo je...sampai dah ujung2 deadline, bila ada order masuk tapi barang takde, mase tu la kelam kabut memekak call aku...dan suke suruh email benda sama ulang2 kali... semalam suruh aku email balik catalog, alasan dia sebab dia baru tukar pc... pc ngan email ade kaitan ke? pakai email gmail ngan yahoo je pun... pftttt

sekian saja kisah work in progress opis aku ni...

No comments:

Post a Comment