12 May 2014

Kerjaya Tepu

15 minit terakhir...
mood aku hari ni...dari bangun pagi dah mandom. pikir "Aduhhh... nak gi keje?"

bile dah lepas waktu lunch, muka ada senyum sikit.


dah petang ni? ewahhh kemain dia bole buat bodo ngan semua artwork, hati gumbira, esok tak kerja, nak spend time ngan family kat legoland waterpark - akak ipar blanje tiket murah


nampak tak? nampak aku makin happy nak  balik, tapi tak seronok langsung nak kerja.


kalau dah mula rasa malas nak bangun pegi keje

kalau dah rasa boring datang opis
kalau dah mula nak marah bile dapat job task
kalau dah mula acah-acah nak ponteng masa on da way nak gi opis

memang kena move on


tapi nak move on ke manaaa?


aku cuma pikir 3 option


A - berhenti keje terus

B - cari kerja lain
C - berhenti jap, lepas tu cari keje lain

option A memang berisiko sangat lah. 


kalau aku ni takde benda nak membayar...

kalau tak menanggung orang tua....
kalau laki aku gaji 10 ribu....

bole la benti kerja....


option B sudah - masih - sedang di usahakan...

belum tiba rezeki. tapi kan, kekadang aku terpikir gak, ntah2 Allah belum izinkan aku kerja tempat lain. sebab kerja sini, banyak masa yang aku dapat luangkan untuk Dia... yamg sunat, yang wajib, yang awal waktu, yang sambil2... pun boleee. tapi ntah la!

option C ni aku pernah cakap kat Zuel. kalau aku mengandung 2nd baby, aku nak berenti terus lepas bersalin. lepas tu cari kerja baru.... ngeeee


si kakak meja sebelah dah dapat kerja idaman

si mommy to be tengah stand by je nak masuk mengajar
si "bff" (orang yang kata...bukan aku kata!) pun dah hantar resignation letter
si ex designer yang aku ganti tempat dia ni pun dah naik jemu main lego...
si sepupu yang 6 tahun kat Texas Instrument tu pun baru je moving on...

haku je yang macam takde pembaharuan dari segi kerjaya... 


TEPU

tapi cemana ye opismate yang lain... berbelas tahun duk kerja sini...chill je diorang. aku baru 5 tahun dah tepu... 

SALUTE AH!

2 comments:

  1. selalunya sy akan berenti keje dulu. pastu baru start keje balik.ambik mase untuk manjekan diri sendiri, hadiahkan cuti rehat utk diri sendiri. dalam mase sebulan, kompom la akan ada feel untuk keje balik.:)
    sebulan je...xkan beri impak besar untuk financial peribadi..tapi cukup untuk awak jadi positif untuk keje balik...errrr...rasenyelah..sbb sy camtu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada betulnya jugak ape yang awak cakap tu... kena pertimbangkan lagi... tq omen bernas

      Delete