22 May 2014

Jangan...jangan... jangan post


sebenarnya dah banyak kali gak aku jumpe ni kat FB news feed... versi bergambar, versi teks... versi BM, versi BI, versi tamil ngan mandarin je takde...

sampai kan bile aku nak upload mee rebus yang aku makan kelmarin pun terpikir... "ehh ni kang ade yang tak mampu nak makan mee rebus, sian dia lapar pulak..." *aku harap takde la fren dalam IG- FB dan WA aku tak mampu beli mee rebus...

okey...to be honest. sebenarnya bukan kite aku yang kena harapkan orang keliling jangan upload itu ini just disebabkan kite aku tak mampu dapatkan benda tu. kalau setakat benda dalam fb tu kite aku tak boleh nak hadap, baik kite aku jangan bersosial media. bersosial ajelah di dunia realiti. macam la kalau bersosial luar tu takde orang share ape yang diorang ada, ape yang diorang makan pakai... kalau diorang tak share pun, kite aku nampak sendiri jiran kite aku tukar kereta baru - vellfire, dah tu kite aku nak jiran kite aku tu jangan bagi kite aku nampak vellfire dia ke...atau cane?

"Nama pun media sosial, mmg la orang suka post benda macam tu. Kalo da sensitif sgt tgk org lain post benda2 bahagia dorang, apa kata deactivate/delete kan je facebook anda tu" >>>> komen kat FB ni dapat 98 likes, termasuk like dari aku. memang cam kasar sikit ayat dia, tapi ape yang dia cakap tu betul...

"Tak betul. Sebab hidup ni penuh cabaran. Kalau tak boleh tgk postings apt di atas mcm manalah nak lalu liku2 kehidupan? Tak mestinya kat FB shj boleh nampak perempuan mengandung? Ataupun nampak pasangan berpegangan tangan? Kalau lapar pi lah makan. Takkan mampu Guna internet tapi brrlaparan?" >>>> komen ni pulak dapat 102 likes termasuk aku

itu sebab dalam Islam pun dah di ajar untuk bersangka baiklah sesama kita... jangan ade rase iri atau dengki... dan kena paham betul2 ape maksud "show off" tu... "show off" dengan "sharing" tu berbeza okeh... kalau orang langsung tak boleh nak "share" ape benda pun... itu bukan masalah orang tu...tapi masalah kite aku sendiri... cemana nak tau orang tu nak show off atau share? aku pun tak tau cemana nak explain... tapi bole bezakan kalau paham...

kalau ada orang yang berfikiran tertutup dan merasakan sesuatu sharing tu sebab nak menunjuk, memang aku takkk lah nak citer pape... takut karang kata aku nak "show off letteww" - "huntonglahhh"... memang aku amalkan sikap "tertutup" kat orang camtu... 

hakikatnya kite aku tak boleh ubah orang, tak dapat nak ubah sekeliling, tapi kite aku boleh ubah diri sendiri... 

3 comments:

  1. bak kata entry awak dulu, kalau tak boleh tahan daulat media sosial nih, kita post je kat blog. .sdri post, sdri baca...hahaha!

    benda camtu mmg tak boleh elak la..post la apa sahaja, tapi berpada. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blog pun tak tahan (sebab pegi blogwalking kan) tulis diari je la..lepas tu mangga!

      Delete