11 April 2014

Tak suke pinjam!

aku kan...memang sejak duluuuu lagi, jenis tak suke pinjam harta orang... melainkan betul2 perlu or terdesak or nak pakai kejap jer. 
tapi kalau benda tu aku nak guna lama, memang aku lagi rela beli sendiri. macam zaman study dulu, SLR tengah mahal pun aku sanggup pegi beli dari share pakai ngan kawan2... tau je la kan kalau buat assignment nak pinjam2 barang kawan ni memang feel dia tak best... memang aku tak pandai share barang orang lain. mungkin sebab aku anak tunggal, sejak kecik ape yang aku dapat, aku punye sorang. tapi kalau orang lain nak pinjam harta aku, aku tak kisah nak bagi. sebab tu member nak pinjam duit selalu carik aku. eh! tetiba... 

mase aku nak bersalinkan wyna, biras aku ni offer la baju, baby cort, buaian, rocker, baby carrier ngan bakul baby ngan car seat umur 6 tahun yang akak ipar aku bagi kat dia ... aku dah cakap kat zuel tak payah laa...bukan kite tak boleh beli... aku suruh zuel tolak pelawaan tu....

tapi zuel cakap, takpe laa, ok la tu dia nak bagi pinjam, kita tak payah beli. buatnye beli pastu baby tanak duk dalam tu bazir je.

KONSEP AKU...
kalau aku beli lepas tu baby tanak guna, aku bole jual balik. tapi untuk harta benda macam ni memang aku tak suke pinjam sesape! tapi dah laki aku cakap macam tu, ok la fine. memang aku tak suke tapi terima je la. zuel cakap biras aku cube nak jadi adik ipar yang baik. oo yeah? yerla... baiklahhh! *protes!

biras aku hantar semua bebarang tu dari muar ke JB. setahun kendian biras aku mengandung... (yang dulu kata lambat lagi nak ngandung kann) so aku paham la, semua barang2 tu kena pulang balik... kecuali baju ngan car seat buruk yang dah tak selamat sangat pun nak guna..aku pulang barang hak milik biras aku jer la... 

sebenarnya barang2 dia tu hampir langsung tak guna... 
baby cot mase baru balik spital je, lepas tu haroomm tak pakai....baru nak try pasang balik kat rumah aku jadikan katil wyna, dah kena bukak balik sebab biras dah ngandung. MENYUSAHKAN!

baby carrier - few times mase shopping, lepas tu wyna tak nak duduk dalam tu. lagipun sakit badan.

baby rocker - pakai berapa kali je, lepas tu aku dah belikan baby swing. lagik best! haha

bakul baby - ni aku guna banyak kali gak la...buat goyang2 masa wyna tido masa aku dalam pantang, bawak wyna masa aku drive nak amik zuel balik keje... tapi bakul ni kecik je, skrang sempit dah kalo wyna duduk dalam tu....

kalau tak dia nak bagi walker, tapi aku cakap takpe..dah ade.

lepas kitorang hantar balik semua bebarang tu mase balik muar hari tu, biras aku bgtau kelambu ngan satu roda baby cot takde. DENGGG!

aku balik dari umah mak mertua aku muke berkerut je. sakit betul hati aku bile ingat balik masa mule2 zuel terima offer biras aku tu. aku cakap "kan syg dah cakap! jgn pinjam2 orang punye! tengok ni bile dah ilang..kan susah!" bencik betul la - ni cakap dalam hati.

memang aku geraaamm je. skrang pun masih sakit hati sebab roda ngan kelambu tu lom jumpe. aku memang tak pakai roda ngan kelambu baby cot tu...dan memang tak tau mana letak. yang selama ni hangkut turun naik kereta zuel la... bole zuel jawab "roda tu ade tinggal dalam keta ni, ntah2 dah setahun"

lagi laa aku bengang. sebab setahu aku memang takde roda tu dalam keta ni...bukannya keta tu setahun tak pernah basuh n vakum kat dalam...!

hari ni biras aku wasap tanya roda ngan kelambu. aku dah mati mood. terus wasap zuel, malam ni pegi carik mana benda tu... esok laki dia nak datang jb amik barang tu. and aku warning zuel :

LEPAS NI JANGAN NAK TERIMA LAGI SAPE2 OFFER PINJAM BARANG BB. BUKAN TAK BOLEH BELI! APE LA BAGI ANAK PAKAI BARANG ORANG!

dan zuel tak balas... n aku rase macam nak je balik rumah pegi selongkar...siyes bengang!

bukan aku tak bersyukur orang nak bagi pinjam barang2 tu... Dont get me wrong! chewah... kalau bab barang2 yang macam ni, aku suke beli sendiri sebab :

1 - barang ni nak pakai lama... bukan kat anak sulung je. sampai bile nak pinjam???
2 - nama pun bagi pinjam, kalau bagi terus aku terima je. point kat sini PINJAM! bukan aku bengang pakai barang 2nd hand ke ape... barang kalau dah 10 tangan pun aku terima kalau masih elok...
3 - aku malas nak layan kalau ade rosak ke, hilang ke... tengok? skrang dah jadik kan? memang laa aku marah!
4 - memang prinsip aku tak suke meminjam! paham tak?

4 comments:

  1. haiyyooo... susah kan kalau mcam nie..ooh patutlah laki aku pun suruh beli jer..and aku pun mmg plan nak beli jer..sebab nanti mcm nie laah! satu hal~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada benda boleh..ade benda tak payah la...and yes selalunya better tak payah, kalo rosak ke, ilang ke... takut orang cakap belakang2... lagi la kalo sedara ke... kalo nak bagi terus, tu takpe...haha

      Delete
  2. same la dgn kite pon..ipar2 nak bagi baby cot la, siap nk bagi buai yang guna bateri tu.tapi disebabkan dah faham mulut orang macam mane, sy pon kate, beli je la baru..anak sorang je ..barang2 khayla pon dah banyak start tak pakai.baby walker pon tersadai parking bawah tangga. kalau kita mampu, lagi baik beli sendiri je...leceh la pinjam orang ni.
    KOT DAH MAKAN TAHUN, PASTU HILANG SIKIT2 LA PART YANG KECIK2 TU, JADAH APE PULAK PI TANYE MANE BENDA TU HILANG...DAH KATE PON MAKAN TAHUN, KOMPOM LA ADE YANG TERCABUT...
    setakat ni, ade stroller je yang kak ipar bagi.itupun terima coz dia cakap dia xmo pakai lagi... -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat tuh! Kalau bagi terus takpe... ni bagi pinjam pastu kalo ngandung nak amik balik... sharing is caring lah gitu... hihihi... kalo ilang any parts ke...rosak ke... kite jugak yang kena...

      Nasib roda tu jumpe... tapi betul laa..dalam kereta. Haha. Kelambu je tak jumpe...saya belikan yang baru...biras cakap tak payah beli kalo ilang tapi tak cayalah...takut belakang hari kang dok cakap pasal kite

      Delete