18 March 2014

Tak jual...tolong beli jek

V.I.T.A.M.I.N

aku dah dibiasakan makan supplement... or orang kata "vitamin" sejak sekolah rendah lagi...
selain mak aku bagi aku makan royal jelly... lepas tu yang aku ingat...ayah aku selalu bagi makan vitamin C -Champs. selalu dapat free pemadam.
ehh Champs ke Chewies?
haha... yeahh aku ingat lagi gambar singa ni... mungkin dua2 pun pernah makan gak....

lepas tu multivitamin... multivite? lupe dah nama betul... aku google image pun tak jumpe rupe dia cemana... dalam kotak oren, ada dua bijik kaler itam dan merah... lama gak makan vitamin ni...sampai aku masuk kolej....

bile dah kerja... kebiasaan makan supplement bertukar arah sikit...aku dah pandai makan serbuk collagen dan jamu... ape? jamu??? yaa jamu kooo.... tapi jamu bukan sebarang jamu, aku memilih gak jamu2 ni...sebab bukan semua jamu tu boleh confirm pure...dan tak semua sesuai ngan badan. aku tak pernah try jamu komersial macam jamu mak dara tu (contoh la)... aku amik jamu underground yang fresh and proven... tapi biasa la.. benda bagus made by hand ni kalau banyak sangat permintaan, makcik buat jamu pun tak larat nak cover... lepas tu aku stop makan sebab aku dah pregnant dan tak lama tu jamu tu pun macam dah senyap. maybe takde stok kot.

collagen... macam2 collagen aku try...tapi still aku ni cerewet sikit bab pilih produk yang aku nak makan... nak makan collagen pun bukan sebarang jenis collagen aku sebat... kalau produk murah tapi bahan kurang kualiti, aku malas nak consume...pernah try gak sekali...macam takde efek pun... so aku stop...

sebelum kawin... ada beberapa jenis produk yang aku makan...  pastu ade orang tegur... kak ain! muka cam dah bersih je... makan ape? haha. budak tu nak try, bile aku bagi sample...budak tak boleh telan....hihihi... officemate pun ade jugak tegur... tapi tu la kan, aku ni jenis "ye ke sebab produk tu...aku nengok muke aku sama jek?"  ye laa..muke memang sama je.....kang kalo tetibe bertukar jadik muke macam fazura, terkejut pulak kan... 

so sampai laa sekarang aku still bergantung pada supplement.... nak lagi lepas dah kahwin and ada anak... mule2 memang susah nak bangun pagi... bile tido tak dapat straight 6 jam, kejap2 terjaga sebab anak nak susu... memang payah giler nak bangun awal. asek laa lambat sampai opis (-_-!!) effect dari tido tak berkualiti, aku jadi ngantuk kat opis... muka naik jerawat sebab stress, tak fokus....sikit lagi kalau berdiri sebelah zombie pun dah boleh cas adik beradik...  mana bole jadi hoi!

pastu aku join shaklee...
1st - sebab aku tak selalu ada masa nak pegi farmasi beli vitamin. aku kalau masuk farmasi beli vitamin memang lamaaa membelek satu2...nengok ade cop halal ke tidak, nak check lagi capsule gel dia dari sumber mana, baca ingredients, bla bla bla etc... 

2nd - aku join sebab nak beli vitamin ngan harga member, aku takde member shaklee yang baik hati nak bagi member price kalau beli vitamin kat dia... haha... 

3rd - sebab vitamin ni organik, dari sumber tumbuhan. bukan jenis sintetik / diperbuat dari bahan kimia. tu antara sebab kenapa aku pilih vitamin ni... aku kan fussy sikit bab supplement ni...

kalau korang pun memang makan vitamin shaklee atau ada niat nak try vitamin shaklee ni, aku bole tolong belikan... aku tak menjual, aku tolong bagi guide cemana nak makan dan tolongkan belikan jek...so korang bole dapat harga member gak.... atau kalau kedai shaklee kat sebelah office, bole gak terus pakai ID aku nak beli vitamin... 


tak jual tapi ade blog pasal vitamin Shaklee? blog tu untuk reference je... 
kang sape tanya, senang aku tepek. Kalau aku jual produk mesti la aku amik untung runcit... kan? 

No comments:

Post a Comment