28 February 2014

Rezeki "belum" sampai

Status facebook hari ni

kalau Allah kata belum sampai rezeki kamu... maka memang tak dapat lah... 

contohnya rezeki gaji bekerja, bukan bos...bukan HR or bukan sape2 yang tentukan... kalau gaji belum masuk tu bukan salah sesiapa... itu maknanya memang belum rezeki dapat gaji... kalau buat freelance tapi payment lambat tu pun belum rezeki... atau mungkin bukan rezeki kita... (atau mungkin jugak dugaan nak uji kesabaran kena buli... eh!)

*gaji belum masuk
*mujurlah ada rezeki tapau nasik lauk ikan goreng dan rendang..Alhamdulillah

semalam kan aku tulis pasal aku tak bawak duit... dengan izin Allah semalam ada customer datang pick up sticker dia... pastu buat balance payment. yang sebenarnya job sticker tu pun aku takde untung, malah rugi sikit...RM20. tapi aku niatkan sedekah je la.. ecehh...selalu kalau aku mengalami kerugian, itu je la modal...ntah nak sedapkan hati or betul2 redha... 


tapi ok la, bole la menyambung duit makan untuk hari ni. 2 hari lepas, aku punya confident la cakap gaji mesti hari jumaat (hari ni).. sekali pagi tadi aku check, takde! danggg! tu laa kan... ape2 hal pun yang jadi hanya dengan izin Allah. so dihari Jumaat yang berkah ni, Allah belum izinkan aku dapat gaji bulan ni... sila berlapang dada...

by the way...status FB tu pun aku terpakse hide dari kawan2 yang selalu bagi job, aku tanak diorang terasa padahal bukan niat aku nak perli bab payment tu... aku tak perli... kalau dapat payment freelance lambat or tak berbaloi ngan kerja aku, itu pun atas kuasa Allah ler jugak. kalau memang dah rezeki aku, Allah boleh je "gerakkan" diorang untuk bayar payment aku. kan?

aku tak pasti orang lain tapi bagi aku...dalam kehidupan hari2 ni, kadang2 susah jugak nak berlapang dada dan yakin setiap perkara yang terjadi dalam setiap saat aku bernafas ni semuanya sudah ditentukan. aku boleh merancang, boleh menjangka...boleh membayangkan...boleh usahakan...tapi yang memberi izin cuma Dia.

dah.. sambung kerja.

1 comment:

  1. sama lah aku... takperlah rezeki belum sampai..

    ReplyDelete