21 February 2014

Offer

Interview semalam... 
aku dah dapat return call hari ni...
Ntah kenapa aku rase nak je cakap "kau ni offer kat salah orang kot?" - dalam bahasa barat... Really? tak nego  pun? terus bagi ape yang aku mintak? really? serious? 

Yang call aku pun suara excited, macamkan happy dapat hire designer ternama...
Aku speechless mase dia call... ye ke? hoh? gitu...dalam hati...

PERASAAN
Gigil? Maunye tak... 
Gigil sebab aku dah takut *sile pangggg lapanploh das!
aku memang camni... selalu je tak yakin, takut... 

nak lagi dah 5 tahun kot aku tinggalkan industri ni... yang aku kira sudah terlalu lama duduk di zon selesa... kerusi kalau empuk pun, dah jadik kempis, maklum la, sempat tampung ibu mengandung 72 kilo dulu... 

tu hari cakap nak move on la, bosan ngan keje la... tapi bile peluang dah ade, aku cuak... rase tak confident... mula la ada macam2 alasan....  

SALARY
Tak ada sesuatu kelebihan yang datang tanpa kekurangan...
Tak ada kemenangan tanpa pengorbanan beb... haa keluar ayat puisi terus...
Lagi bab kerja... kerja biasanya setanding ngan ape yang dibayar... get it?

Dengan offer ni... aku kena pikir waktu bekerja... masih 9 jam ya... 
Tapi 10am-7pm
7 pm bermakna aku kena pikir sape nak amik wyna? pukul berapa aku boleh sampai rumah? masak? makan? laki aku?

WEEKEND
Hujung minggu tiada lagi hari yang PASTI aku tak akan pegi kerja...
Dalam offer letter memang keje 5 hari. tapi adat industri ni...  keje kalau ada deadline, ngko kena stay atau kerja mase weekend.

TRAVEL
ini lagi mencabar... mungkin kerja kena travel ke singapore... 
Berapa kerap? aku tak tau....

KEPUTUSAN?
Mula2 aku excited, tapi Zuel macam berat nak bagi...
Belum beri kata putus. Masih dalam meeting.
Tapi gaya bahasa zuel balas whatapps aku pun dah bantutkan rasa teruja aku...

Ini tawaran kedua...selama aku berusaha cari kerja lain...
Tawaran yang pertama aku dah tolak secara tak langsung... 

Kalau yang ni pun aku terpakse tolak, rentikan lah cari keje...
duduk je kat meja ni... 

2 comments: