13 February 2014

Meragam

baru...3 hari


...aku dah kusut macamkan dah hadap 3 tahun... hari ni bosan-day.. keje sederhana banyak, tapi siyes takde mood....

aku jadik ibu dah berapa lama? baru masuk 16 bulan.... hek eleee... mak2 yang power dok gelak je kalo baca entri aku ni...

tapi ni sindrom biasa kot bagi yang pertama kali jadi ibu... masih belum ade perisai kekebalan... hati, telinga dia masih fragile...ewahhh! auntie jaga anak sedara yang cranky sebab selsema pun bole nangis! lagikan emak.... eh sape tu?
ni ntah anak sape...nak amik gambo anak sendiri ade makan siku je kang... ok, ni la gaya wyna menangis 2-3 hari ni pasal nak tumbuh geraham. 

ISNIN
dipagi yang hening, aku rasa badan dia panas... "eih..demam ke..." pastu check suhu...tak ingat la berapa darjah mase tu... pagi tu terus aku EL. mule2 aku ingat demam biasa la... sepanjang hari tu wyna bole tahan lagi...tapi dekat tengah malamnya bile nak tido....tuuu diaaa... meenangis nangis lamaaa.... sejam ade kot? sampai jiran selang 3 rumah pun bole dengar (esoknya zuel tanya mase diorang sembang2) sampai aku pun nangis sekali... last aku nangis berjemaah ngan wyna ni masa dalam pantang dulu... pun kes sama, wyna dok nangis tak boleh tido. tapi tu kisah lain la...

aku nangis sebab stress, marah, tak paham ape yang wyna nak... rase teruknyer aku sebab tak dapat tenangkan anak sendiri. tambah lagi me-nenen pun tanak jugak... sepanjang hari Isnin tu dia cuma hirup sup ayam sikit, makan betik sikit. susu tak nak...minum air masak guna straw cup. aku bagi susu masuk dalam tu baru dia nak minum... tido malam terganggu, lebih kurang sejam sekali wyna terbangun dan menangis lama... terpakse bagi PCM dulu. aku decide esok - selasa - bawak gi klinik untuk check up dan pastikan betul ke tidak wyna demam sebab sakit gusi... mana la tau kot ade ulser ke, sakit tekak ke...aku nak nengok dalam mulut dia memang tak dapat laa...meraung macam hape!

SELASA
pagi sempat lagi "bergurau" senda ngan zuel. Yerlaaa...aku dah ler letih nengok anak ni dok melalak, tido tak cukup... dah EL satu hari, dia bole nak pegi keje...?? derhaka aku kejap! nak suruh aku pegi klinik ngan mak aku lak... hangin je haku... tak pedulik dah mase tu, zuel marah2 ke... ape ke...aku tepu. hati lagi sebal dengan keadaan wyna ni. dia terpakse keje sebab ade meeting ngan director. ok fine. pegi la keje, dan wyna tak payah pegi klinik. titik. aku tanak gi klinik ngan mak aku. aku tertidur balik lepas subuh dengan wyna kat bilik bawah. tapi aku pelik apesal aku dengar laki aku berdengkur kat hall depan? bukan tadi dia dah siap2 pakai baju keje ke?

bila wyna bangun...mood dia macam ok sikit. aku ajak mandi. aku nampak zuel tido kat sofa ngan baju keje. buat tak tau dulu. aku naik, siap2 mandi. dah tadi aku yang nak sangat zuel bawak gi klinik kan...baik jangan carik pasal. aku siap2kan wyna, aku makan sikit...badan rase lemau sebab tak berapa nak makan semalam... pastu turun bawah, zuel tegur "anak abah dah mandii?" - mood dia dah ok la tu.

doktor bagi ubat demam, ubat selsema ngan oral aid untuk sapu kat gusi... sempat zuel pelawa aku nak sarapan ke tak? tapi aku tolak... aku paham la zuel kena gi opis gak, kang terbalik lak meja meeting tu kalo dia takde... *provoke.. aku cakap terima kasih sebab teman gi klinik. dah memadai la pada aku walau dia tak dapat EL. Sepanjang selasa...keadaan tak banyak berubah tapi malam tu wyna cam ok sikit, dah boleh tido lena. tak la kejap2 terjaga. esoknya - RABU aku hantar gi taska macam biasa... semalam la tu...

bile aku tanya Wyna cemana kat taska...teacher dia kata ok je. merengek sesikit je, takde pun nangis manjang. mase aku datang amik tu pun wyna tengah main kat laman, sibuk angkat2 kerusi... 

tapi sekali lagi... malam semalam dia meragam bile nak tido... dari pukul 10 malam sampai 1 pagi dia main-nangis-main-nangis sampai tertido dengan mata bengkak2... gaya dah mengantuk, tapi bole lagi nangis sambil duduk mata terpejam?? sekali lagi aku pun nangis.... nangis geram. nape nangis? ape dia nak?? aku tak pahammmm! sebenarnya emak ni kalo tengah marah tak bole dekat ngan anak...anak tu bole rase. aku sampai Istiqfar banyak2 nak bagi relax... bertuah wyna dapat abah yang cool... sambil dukung nak tidokan wyna, zuel cakap kat aku "ala..rileks la...dia kan anak kita..."

aku risau...tak happy... aku susah hati kalau wyna tak nak BF, tanak makan... bile nak tido je nangis serba tak kena... lama lak tu...runsing okeh! wyna tak pernah macam ni... biasanya wyna tido sambil BF, ni dia nak tido tapi macam ade someting yang dia tak dapat, tu yang meragam... tido pun terpakse berdukung. dah lena baru letak atas katil.

aku tak rase wyna nak wean off BF, cuma gusi tengah sakit atau ni dinamakan "nursing strike" orang tua2 kata ragam beralih bulan... memang wyna baru 16 bulan 2 hari.

doakan aku kuat!


2 comments:

  1. alololorrr..stress la nih? ahaha! stju sgt la bile anak nangis lame2, kite jadi geram.bkn geram dgn anak, tp geram dgn diri sendiri...kan3x???

    fyi, khayla pon nak tumbuh gigi.and she just 5 mths old! tp nk wat cmne..hari tu pon ngadap die nangis dalam 2 jam. lagi stress sbb husband kan xde..dok jauh,,:(

    tp bile htr babysitter, elok je die main..aneh...maybe wyna nak manje2 la tu..siannn die...keep strong momma! wakakaka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai khayla bawak diri ngan bs...hihihi...
      Tu laa...alhamdulillah skarang dah makin ok... tapi kalau lambat bagi ape dia nak mule la nak menjerit.....menurun perangai sape tah....kikikik

      Delete