21 February 2014

Aktiviti Keceriaan Dapur

kalau aku beli makanan dalam botol or bekas, aku ni memang ade habit ...
- rasa sayang nak buang benda2 tu... sejak kecik memang ade perangai suke simpan kotak, bekas2 produk atau packaging makanan... (mak aku kata macam tikus, suke simpan benda tak pakai) kotak cornflakes laa, kotak ubat gigi la... kotak ntah ape2 lagi lah... tak kira lagi plastik dan beg kertas, brown paper / kotak berger dan kertas balut beger mcD pun ade! ... perasan aku mase tu, mana laa tau kot2 nanti akan datang ada benda yang aku boleh buat guna benda2 tu... 

macam kertas balut berger mcD tu, kan kekadang bersih, tak terkena sos pun kan, tu aku amik pastu buat tulis surat cinta monyet notes good luck kat kawan2 time nak exam... haa kau ade?? kalau mak aku hangin tengok kang dia humban je semua barang2 koleksi aku tuh... 

sekarang pun masih ade saki baki habit tu...hihih. tapi pandai filter la... salah satunya aku suke collect paper bag lepas tu sayangggg nak pakai. kalau nak pakai untuk bagi orang ke, buat lunch bag ke, aku pilih yang paling aku kurang sayang or design paling tak lawa or beg yang bole dapat berkali2 macam beg doorgift orang kawin. masalahnya... beg doorgift orang kawin ade yang kecik nonet pun aku nak simpan, aku pun tak paham nanti aku nak buat ape? punye rajin lipat2 simpan dalam laci stor... padahal nak isik bekas nasik untuk lunch pun tak muat.

ok..aku ni bercerita punye panjang, yang benonyer aku nak share idea tak seberapa hasil habit aku simpan balang kaca! ye..aku sayang nak buang benda2 yang dari kaca, macam botol sos, kicap... cuka... tapi botol2 tu aku takde idea nak buat ape. ke lori sampah je la peginya. nak hantar pegi recycle center, tak rajin. haha. tapi balang kaca, macam bekas botol mayonis, sos pasta, madu, tauchu, pes tomyam...ni aku suke simpan. kalau isinya dah habis, aku cuci balang2 tu, pastu rendam air panas beberapa jam untuk tanggalkan label dia. lepas tu, basuh sekali lagi guna scrub, nanti jadik la bersih macam niii...
bukan gambar balang aku...tapi aku ade satu bijik sama macam ni

balang2 ni sume aku simpan dulu sebab takde masa nak kemas dan takde tempat nak letak... so bila dah ada kelapangan, aku isikan balang2 ni dengan bahan2 kering... lepas tu semangat berkibar-kibar pegi design label. label nak tampal kat botol ni jeee punn... letaknya kat dapo! tapi bole sampai sebulan baru siap?? mana taknye sampai sebulan, try n error je kejenya...


mule2 aku buat transparent sticker black n white je. dah bayangkan konon2 tuliskan ala2 sketches kat botol kaca :
design pertama


konon nak wat macam ni laa
sekaliiii... 
1 - sticker yang aku dapat tu hasil dia cam naharomm... aku pun tak tau la orang ni biasa buat ke tak, paham ke tak ape yang aku nak ni. mule2 mintak transparent sticker, dia bagi aku sticker kertas murah macam print sendiri, pakej ngan "cutting by tikus".. habis corak dotted line sume dia langgar...kalo tegak takpe, ni siap terkoyak tepi2 macam guna cutter tumpul! memang skali nengok aku takkan pakai la. 
sticker untuk barang wyna...sekali jalan ngan sticker label

lepas tu dia ganti ngan transparent sticker. aku cakap, tak payah potong. aku potong sendiri. ok...dapat jugak tapiii... sticker tu permukaan dia melekit macam ada gam. bile kena air, goodbye to dye lah! luntur! tinggal plastik ngan bekas cetakan je. sebab sticker ni takde gloss laminate, tu pasal kena air bole luntur. ape pun tak boleh. bengang tol haku. tapi sebagai orang creative (puiii) aku guna gak beberapa keping tapi aku tampal salotep saiz lebar kat atas sticker tu sebelum potong, jadikan macam laminate film la. so kalau kena air, takde la luntur, aku nak hantar kedai suruh laminate malas la pulak. 


2 - warna hitam yang "pucat". bile aku tampal kat balang kaca tu, tak nampak pun tulisan dia... tak sehitam macam contoh kat atas tu. so ni pelajaran bagi aku... tapi aku sengal, tak jugak paham2 bahawa label transparent tak sesuai untuk balang kaca kalau isinya bukan warna putih! tapi kalau tampal kat bekas yang bewarna cerah, molek ler...

3 - saiz semua kecik2, bile tampal kat balang yang besar, rupe dia jadik kelakar... dah macam takde fungsi pun kalo aku tampal. so aku buat pelbagai saiz label mengikut saiz balang tuh...

harga kerugian sticker tu : RM26 termasuk postage
design kedua
sebenarnya sebelum aku proceed design label warna "teal" ni.. aku ada cuba buat sticker sendiri kat rumah, guna printer rumah... memang dah ade sticker kosong satu kotak kat rumah tu... boleh sebenarnya kalau nak buat sendiri cuma ada anak kecik ni payah sikit aku nak concentrate, wyna pun sama sibuk nak ngadap pc... 

masa aku cuba re-design, zuel ade la komen...dia lagi suke kalau label2 ni guna warna yang terang. sebelum ni kaler2 yang aku propose semua jenis warna pucat2 / pastel gitu.... dan dia komen pasal icon yang aku guna...mule2 aku letak icon burung, dia komen - "ade ke letak burung?? letak laa...something yang berkaitan ngan dapur..." hah tu dia... kena komen kauu.... zuel ni kalo kat rumah dia la art director, dia la ketua chef, bab2 ngomen ni dia lah dulu! tu yang aku bubuh icon garfu pisau. garfu pisau?? nape tak garfu sudu...? hah kang kalo aku citer rasio icon ni jadi makin panjang entri ni...

fine. lepas siap susun n setting cun2.... aku roger2 kilang printing sebelah kilang aku ni... tanya harga. aku suruh print je. takde potong. tau berapa? RM24 aje oiii! bergulung ade dekat 4 kaki kot! siap ade terlebih ruang kosong beso A3! bole guna lagi... menyesal aku tak pegi tanya awal2 tu hari. tapi ok la, sekurang2nya aku tak ter-print design yang pertama tu. 

tapi dari segi harga memang berbaloi giler. kualiti jauh beza. rezeki... aku suruh buat transparent sticker, diorang buat sticker putih - material pvc kot? bukan sticker kertas murah cam kat atas tu... so diorang bagi aku dua2 jenis sticker... untung laaa...dapat pvc ngan transparent sticker dengan satu harga je.

tapi at last, aku guna yang pvc punyer label, sebab yang transparent tu tak berapa nak clear bila aku try tampal kat balang kaca. kan dah cakap! tak boleh guna transparent label... haiyoooh!
kalau ade sesiapa berminat nak artwork sticker ni, bole tinggalkan email address kat komen, nanti aku emailkan... tapi nak mintak korang sedekah LIKE kat page aku ni haaa :


kot2 la berminat nak order sticker ke, namecard ke, logo ke kan... tak pun share2 la page RICH PAPER ngan kengkawan... hihihi...

ok, lepas LIKE tu tinggalkan email, nanti aku emailkan artwork. kalau nak mintak aku print pun boleehh... aku charge harga kawan2 blogger... ;))

dah!

45 comments:

  1. terima kasih menyenangkan kerja aku.. nak nak nak~~

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..
    sy rohayah..nk tnye, design tu kita buat sendiri n anta ke kedai or kedai yg design ea..klu wat sendiri, leh ke nk design tu, huhu..berkenan la ngn label tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam Rohayah...

      design tu saya buat sendiri... bole sangat kalau awak nak.... bg saya email, saya bole emailkan ^_^

      Delete
    2. assalam,

      mcmna nak buat ek

      Delete
  3. bole ke email ke rohayah@dominantenergy.com.my atau rohayahabubakar@gmail.com..thanks bbyk, mg dimurahkn rezeki lg..Amin.

    ReplyDelete
  4. SALAM.. boleh email ke saya jugak ke? thanks.. zaliapeace85@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. As salam u sooo cute the sticker! nak mintak tlg emel kan design jugak plss :) faraaznin@gmail.com, t.kasih banyak² u :)

    ReplyDelete
  6. salam..stiker bulat tu saiz brp inci ye? sy pun nak design jgk.. nadiah1989@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadiah, saya dah email yer...tQ drop by ^_^

      Delete
  7. Salam, sy berkenan dgn design tu.. Cantik.. Boleh email kat sy? ayra_excellence@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ninie... saya dah email ya. terima kasih ^_^

      Delete
  8. salam.saya nak jugak boleh. email saya shikinjpn@yahoo.com. Yang transparent sticker ade lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat reply.. saya dah email yer... yang transparent tu takde lagi dah... tq singgah =)

      Delete
  9. Salam ..sy nak jgk bley x..email sy baldubiru_92@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... tQ singgah. saya dah email ye. =)

      Delete
  10. Salam.. U print kt kedai ape yer? Kedai buku? Kedai gambar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. print sticker tu kat kedai printing, yang buat bisnes card, poster etc tu... biasa diorang ada buat sticker printing =)

      Delete
  11. Assalam.. Nice idea. Emailkan pada sya juga boleh.. Tq2.

    nhatifa86@gmail.com

    ReplyDelete
  12. assalam..blh email kat saya jgk..email: aril.yasz@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Assalam sis... sy nak juga... ni email sy nurulshila@wildlife.gov.my... Tq sis... n semoga murah rezeki

    ReplyDelete
  14. Salam..cntik..emailkan sy jugak bleh sis?faefaiezah@gmail.com...
    Tia..

    ReplyDelete
  15. Salam.. sis kertas sticker jenama ape ya yang sis guna tu?

    ReplyDelete
  16. Salam.. sis kertas sticker jenama ape ya yang sis guna tu?

    ReplyDelete
  17. assalam sis..boleh x emel kat sy..?
    sitihajar1129@gmail.com

    tq..;)

    ReplyDelete
  18. salam sis,

    boleh email ke saya design sticker? terima kasih
    anisahriduan@bizobjek.com

    ReplyDelete
  19. As salam,blh email kat sy x?norafzansuhaimi@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. Boleh tak tolong email template sticker tu? Berkenan la pulak. Kemas je.
    TQ ye.

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum . Sy nak jgk . bole ke ? Hehe frust asyik buat tak jadi jee . sakinahridzuan91@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum . bole ke tolong email dekat saya juga ? Hehe effafainah87@gmail.com

      terima kasih sis... smoga murah rezeki...

      Delete
  22. Salam..email kt saya jugak..thanks
    arezura_9984@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. as'salam sis. cantiknya label nie. nampak kemas je. kalau nak minta emailkan boleh ke?

    lynashamz@gmail.com

    terima kasih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  24. Wow.... cantik betul. Kemas ja...blh tolong email ke ibuummi@gmail.com?
    Tksih...moga Allah murahkan rezki n sentiasa dalam barakah Allah.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum..cantik nya label tu..sgt2 kreatif..simple tp menarik n jelas..
    boleh emailkan?
    nabilaphysio93@gmail.com
    thanks in advance.. :D

    ReplyDelete
  26. Asslamualaikum...cantik label. email kat saya boleh?
    salinas@dunham-bush.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  27. salam. cantik label.
    boleh sis email kan kat saya juga.
    ctnadrahismail@gmail.com
    TQ

    ReplyDelete
  28. salam sis,
    mintak tolong email dekat saya jugak adnan.adilah@molex.com. TQ nah

    ReplyDelete
  29. salam. cantik label.
    boleh sis email kan kat saya juga.
    dhiamikhayla0328@gmail.com
    TQ

    ReplyDelete
  30. Assalammualaikum...
    cantik label akak berkenan
    boleh emailkan pada akak
    eman29b@gmail.com
    terima kasih ye....

    ReplyDelete
  31. Cantik..boleh sis emailkan kat saya juga..ziee@um.edu.my

    ReplyDelete