10 January 2014

Sabun

Jumaat
skrang  Johor dah tukar cuti mingguan ke Jumaat dan Sabtu, start kerja hari Ahad. dan ada beberapa sektor awam yang balik pukul 3.30 petang (ada yang pukul 4 petang) sebab tolak waktu rehat jumaat yang 2 jam tu... so bole balik awal. untunglaaaah! immigresen pun dah tak bukak hari sabtu. takpela, kang nak renew passport, bole pegi hari ahad.

tapi cuti ni aku rase lebih kepada state government je... kalau yang keje swasta macam aku ni, ikut kepala bos la, nak seragam ke tidak. bank pun tak ikut cuti gomen... bagi aku setakat ni takde ape yang terasa sangat selain dari trafik yang lancar sebab budak tak skolah, orang gomen tak keje. ade jugak opis swasta yang tak keje. 40 minit perjalanan untuk jarak dalam 35 kilo kira cepat  laa dari hari biasa sebab takde jem pun. kalo hari2 macam ni kan best! 

aku nak citer pasal pengalaman aku guna sabun basuh baju *dah takde benda lain ke nak citer?

okey... sejak dulu aku lagi suke guna sabun basuh jenis cecair. sebelum tu aku guna sabun jenis serbuk, tapi selalu melekat kat baju sebab tak larut betul2. serik lah sabun serbuk ni. aku tak kisah ape brand sabun, dari yang mahal sampai yang cekai, aku pernah try. paling cekai sabun basuh cap carefour. tu mase lom kawin lah.

lepas kawin, aku guna dynamo or breeze... dulu zuel particular sikit. tapi aku rase sabun ni mahal, so aku nak cari yang okey tapi murah sikit. aku pilih kuat harimau. tapi bau tak best sangat... tekstur liquid dia pun tak best, macam kasar je. aku guna few month je kot? 

lepas tu aku pilih sabun TOP. kenapa? sebabnyee :

- ANTI MAL ODOUR - aku sidai kat porch, kadang2 dalam rumah. ciri2 ni sangat membantu supaya pakaian takde bau hapak macam karpet basah...nak lagi kalau musim hujan...sangat membantu...
- Remove 99% Dust Mite - ini bagus untuk cucian cadar, toto dan mattress cover.
aku tak sure sabun lain ade ke tak ciri-ciri ni, aku nampak TOP je yang hilight-kan kat packaging dia, sekali pandang pun dah bole baca. sejak tu aku lah pengguna setia sabun TOP jenis cecair.....ecece

Tapi aku sekarang dah pakai sabun serbuk semula. nak dijadikan cetaa... satu hari sabun basuh habis. aku mintak zuel pegi kedai beli sabun. kebetulan dia nak lepak ngan ahli mesyuarat porch (lepak ngan jiran kat porch rumah) dan ntah cemana aku tak tau citenya... zuel cakap jiran tu aku nak gi kedai, so zuel kirim la ngan dia... zuel cuma cakap - sabun top kaler merah (pack merah)
bile zuel bawak balik... aku terkejut laa sebab nengok ehhh sabun serbuk?? rupenya jiran aku tu tersalah beli... zuel pun lupe cakap, nak sabun cecair... mase tu aku dah rase tak best. aku kan pemboikot sabun serbuk ni, dapat  laa sindrom kemurungan kejap. dah terbeli....pakai je la... 

Rupenya ada hikmah... bile guna top serbuk ni takde pulak sabun bergumpal dalam kain baju. elokkk je. lepas tu bila baju dah kering pun masih ada bau sabun. cuma kalau TOP pack merah ni, bau sabun basuh la... if you know how "bau sabun". dia bukan bau wangi macam softener tu...

bile dah habis sabun tu... aku continue je pakai sabun serbuk Top. zuel pun pelik...eik? nape sekarang beli sabun serbuk? hehehe. kali kedua aku beli, pack lain pulak :
yang ni wangi sikit bau dia... takde la bau "keras" macam sabun pack merah tu. Super hygienic ni ada ciri  - Kills 99.9% bacteria. dah la removes 99.9% mite dust, tambah lak kills 99.9% bacteria ek? habis bakteria baik sume mati... hihihih

Daann yang sekarang ni... aku rase aku akan pakai lama lah... 
TOP Blooming Freshness ^_^
Contains a micro-capsulated perfume technology that provides up to 14 days* of blooming freshness *Based on independent lab test in Japan


sukeee sangat sabun ni. Puas hatilah...lagiii wangi, kalau tak tambah softener pun okey je... zuel pun tegur, wanginya baju ni? bau sabun ke? nak lipat baju pun seronok je... jap2 sebelum lipat, aku cium dulu...haha macam saikoo....

softener.. masih setia macam dulu : SINI
ade sekali tu aku guna Daia - Peach Fruity Sensation... sebab softener AVA takde kat kedai tu...dah habis stock kot....aku beli je la ape yang ade... okey jugak bau dia, rase nak gigit baju sendiri... bau manis buah peach
bile aku belek2 barang2 kat rumah, rupenya aku banyak guna produk dari Southern Lion...  (softener Daia dan Ava bukan produk southern lion...)
berus gigi - systema *pengguna setia sejak single
ubat gigi - fresh n white... pernah guna ubat gigi Zact gak
sabun mandi - shokubutsu... aku pakai ni..sedap sangat bau dia..macam tanak keluar bilik air :
yang menariknya produk southern lion ni dijamin halal....
selain southern lion, softener Ava tu pun ade logo Halal Jakim - produk dari United Detergent Industries. pengeluar sabun Kuat Harimau gak.

*tetiba google keje kosong kat Southern Lion.. =p

2 comments:

  1. oooh pengguna top! aku pun anti sabun serbuk~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. menukar jenis sabun antara topik yang termasuk dalam rombakan ekonomi rumahtangga....

      Delete