03 January 2014

Planner Diary

hari ni keje menyepahkan meja...
semalam aku mintak kot la sape2 baik hati kan nak bagi planner / diary / organizer free kat aku... tapi so far memasing cakap je nak bagi... aku mintak wasap gambo rupe planner pun tak sampai2 lagi...

sebenarnya tiap2 tahun memang aku ada dapat planner... paling best kalau keje ngan design house sebab planner yang diorang bagi best n rare design jugak la. kalau keje kilang ni haa, dapat planner yang pakai baju plastik ade hotstamping nama company...  yang best sikit, dapat la jenis berdawai (wire binding)... tapi biasa dapat yang binding macam buku tebal tu (perfect biding - melekat terus)
malas nak tunggu belas ehsan orang bagi free planner, aku  pakai je planner yang opis aku bagi ni... planner ni sume dari supplier.. so setiap orang dapat lain2... so far aku tak pernah request nak planner yang mana.... tau2 je dah ade atas meja aku... diorang akan bagi planner sekali ngan 2 keping kalendar. satu aku letak kat meja, satu bawak balik rumah dah kena koyak si wyna. biasanya kalendar kat rumah tak berapa berfungsi pun.

aku belajar guna planner sejak sekolah rendah. mase tu cekgu latih murid2 gunakan diary untuk take note keje2 sekolah dan ucapan pesan guru besar waktu perhimpunan... lepas tu masuk sekolah menengah, pun dapat diari.. aku rase masih ade lagi kat stor rumah mak aku.. kalau tak kena buang la...kot. zaman sekolah dulu lain sikit..selain take note homework, jadi jugak tempat tulis lirik2 lagu...dan luahan perasaan. ewaah gedik. yang aku ingat, ade sekali tu aku salin lirik purnama mengambang - siti nurhaliza. mase tak kenal lagi komputer, jadi tulis tangan la... 

so dari situ terbawak2 sampai laa aku keje. selalunya hujung tahun, buku aku dah penuh ngan conteng2... aku jenis suke tulis semua kira2 dalam kepala ni kat planner, senang nak semak... .aku tulis wishlist, to do list...  kalau tetiba datang mood nak beli something, aku tulis la...walaupun benda kecik je... haha.... aku tulis bajet setiap bulan, ape yang aku bayar, ape yang aku belanje... semua details aku tulis even sekecik benda... aku nak tengok duit tu pegi mana... over budget pun tulis situ jugak. takde ujung2 nengok duit habis pastu cakap "tak tau la aku beli menda..." resit aku simpan sampai settle tulis dalam planner, baru aku buang. aku rase puas hati bile tau mana duit aku pegi...  - kira confidential la planner ni, kalau kantoi orang baca, habis la terbongkar rahsia... hahaha

planner tahun2 sudah, aku masih simpan. ntah biler nak buang, rasa sayang. sebab dalam tu...ade kenangan kira2... aku beli ape, ape to do list aku dulu... tapi hari ni aku tengok2 planner tahun 2013, lepas tu aku koyakkan mana2 yang dah conteng pastu pegi hancurkan dalam paper shredder...page tu takde yang menarik untuk disimpan... buku planner tahun lepas banyak page yang kosong. bukan tak conteng, tapi size dia pun dah beso A4, pastu banyak pages. tak terhabis setahun... yg tu aku buat sketch book kat opis je la... untuk design. 

Wishlist tahun ni... lebih kepada mengukuhkan ekonomi rumahtangga (dah macam PM berucap sehh)... yeah...sebab.. 1-2 bulan ni ekonomi agak tenat, perlu pemulihan. terpakse hantar ke pusat pemulihan akhlak. oleh sebab nak kena masuk pusat pemulihan, jadi takde jimba2 jalan jauh ape yer...*jeling jiran kiri kanan. kalau nak ikutkan sebenarnya ekonomi kitorang stabil, tapi sebab berlakunya tiupan angin monsun barat daya dari luar, maka aku kena berkorban.... harap2 angin ni tak bertukar jadi ribut topan suda...hiks! 


dah merepek! bye!

No comments:

Post a Comment