01 January 2014

01012014 - edited version

Entri di tahun baru...

Aku ingatkan masalah dah pergi bersama tahun semalam...

Hari pertama ditahun baru... aku amik mc. Yaa cuti sakit. Sebab balik keje semalam aku dan zuel pergi entertain ourself. Bukan tengok wayang...pegi sopim dan makan kat pasar ikan man hatan. Zuel ajak. Ada ke wife yang akan tolak kalau hubby ajak sopim jalan2 makan2?  walau balik keje hanya sempat singgah rumah pegi kencing je.. pastu amik anak... terus gerak... idup je aku. Pastu balik... sakit2 kaki. Bangun pagi tak larat...

Total barang sopim semalam dekat rm300... padahal senarai barang bukan banyak...harga je dah naik. Balik susun makanan dalam peti sejuk pun baru suku penuh je... syukur Alhamdulillah... masih bole sopim... kalau nak bandingkan dari orang yang terpakse cut makan ikan basah tukar makan ikan kering sebab barang mahal, kira aku bertuah lagi. Miskin2 rakyat mesia ni pun masih tak setanding rakyat somalia kan... jauh sekali nak hadap peperangan. Malaysia aman. Camtu. #sarcasm

Dah lama tak pegi pasar ikan man hatan.... menu pun dah tukar sikit... dan hidangan yang kitorang order tu aku rasa macam size platter dia dah kecik sikit? Macam la...kurang pasti.

Panjang pulak citer pasal semalam. Padahal aku nak cakap pasal hari ni. Hari ni kami duduk rumah je. dua2 orang mood dah ke laut. Aku sarapan pun dengan cornflakes je...(ajee katanyaa) pastu makan coklat dan ntah ape2 craps food lagi sebab takde mood nak masak dan kenyang dengan masalah pertama ditahun baru...

Zuel ada masalah dia sendiri...dia yang pertama hilang mood... antaranya kes customer tangguh payment...kes kontraktor kabinet tak jadi datang hari ni dan tak tau bile diorang nak datang pasang. Bukan tak menyabo... kalau deal appointment tu biar betul2 sebab zuel kena arrange hari keje dia...

lepas tu jangkit kat aku. Aku pun dapat masalah jugak...(tetiba background lagu "kalau aku kaya~~") lepas tu...haha siyes la aku macam emo sikit...melantun2 aku dok cakap kat zuel... dalam erti kata yang tepat...aku dah start bunyik mengeluh. Sikit lagi bunyik mengungkit. Dosa? Confirm lah kot. Aku manusia yang lemah... mungkin semua ni nak bagi aku lagi tough...tak pun sebab aku tough la kot dapat ujian camni....

Agak masalah ni macam cekgu bagi soalan matematik tambahan...suruh selesaikan. Takpe...aku ada sediakan beberapa formula... kite try n error nanti...

Kembang kuncup kepala aku. Jangan putus urat kepala dah la....

Malamnya... aku tanya Zuel "bile laa kita nak kaya kan?"

Tapi aku impress giler...sebab zuel positif sangat...
dia tanya aku - kenapa tanya camtu? kan kite dah kaya?... ada anak...ada rumah... bukannya kite miskin skrang ni... jangan fokus kat perkara yang kita takdeee... kalau kite pikir ape yang kite takde tu yang rase kita tak kaya~

aku : okey..okey... biler agaknya nak bebas dari masalah duit?

zuel : gaji kite...dua2 cukup dah... mana ada masalah duit... makan pakai cukup kan? takde bertukar size baju kecik sayang tu... *aku pun tak paham ape kaitan?

aku : hmmm...bile kite nak habis bayar hutang2 nii....

zuel : InsyaAllah pelan2..nanti habis laah... 

aku dah takde ape nak soal lagi... yang sebenarnya aku tengah stress dan tak sabo2 nak settlekan masalah ni... tapi benda ni memang amik masa... walaupun nasihat ni streotype, tapi memang itu saja yang mampu cakap - "sabar...sabar...sabar...banyak2 sabar...sabarrr je lah"


2 comments: