30 December 2013

Thermos dan FB Group

Entri ni panjang kot... 
kalo bosan bole skip aje...
THERMOS

hari ni hampir tanak gi keje... penat semalam dok ukur AEON Kulaijaya... pukul 12 malam baru dapat tido... kol 3 terjaga... pastu kol 5 bunyik alarm, tak larat nak bangun...badan cam sakit2..tu la kan dok hayak anak pusing mall tak pakai stroller or baby carrieri...  tapi sebab aku rase thermos wyna yang aku order jumaat lepas akan sampai hari ni... tu yang datang opis... esok boleh masak bubur wyna panas2... weheuu...!


bak komen kaka labu manis hari tu...aku ni banyak pikir sangat...
ok..last2 aku beli jugak la thermos satu ruang macam ni.... aku dah buat banyak research dan compare sana sini... aku pilih jenis ni sebab :


- thermos ni siap sudu
- tahan 6 jam... ade lagi tahan sampai lebih 7 jam...nama dia Thermos Stainless King Food Jar.. aku rase cukup la ni 6 jam... kalau nak tahan sampai aku balik keje, baik bagi rice cooker terus...
- design yang elegant tapi cute *designer kalo pilih barang memang camni...nak beli barang, antara kriteria yang dilihat adelah presentation...
- harga yang sesuai dengan ketahanan suhu dia... ade yang lagi murah...tapi tahan panas 4-5 jam... ade yang takde sudu... kiranya untuk yang tahan 6 jam dan agak murah, inilah pilihan aku...

aku dah cari jugak yang bertingkat, tapi rata2 tak tahan panas sangat... ade yang berkenan... sampai RM100++ tapi aku takut kalau tak tahan panas sangat..... lagipun bukan hari2 aku bagi bekal botingkek-tingkek kat wyna... selalunya pun 2 bekas je... bubur ngan buah / snek... lepas ni kena letak buah dalam food container lain... lagipun tak payah la cekgu wyna nak bilas banyak bekas... berapa banyak lagipun kan aku dah taip ni....

FB GROUP

rasanya 20% group fb yang aku join berkaitan ngan parenting. the rest online shopping... miahaha. ok...pasal parenting group.... 

Kumpulan Ibu2 Menyusukan
ini group parenting yang pertama aku join... masa tu sibuk research pasal breastmilk... seriously, aku pun tak tau langsung pasal BF...tak terfikir lagi (mase tu dah pregnant) sampai satu hari tu aku google pasal ape ntah.. pastu terjumpe la pasal BF.. cemana nak BF kalau ibu bekerja...dan seterusnya sampai laa aku join group ni...

group ni bagus...cuma kekadang tu ade members yang garang...yang (extremist?).. tapi diorang baik... garang macam cekgu disiplin kekdahnya... haha... ok. walaupun setakat ni Alhamdulillah aku masih BF wyna sampai umur ke 15 bulan ni, tapi tak pernah la aku perlekeh mak2 yang tak BF.. aku harap jangan la mak2 yang tak BF pandang senget kat aku...

aku support breastfeeding tapi kalau mak2 yang memilih tidak breastfeed (memang sengaja tanak BF) aku pun tak la kondem.. cam kazen aku terang2 cakap malas nak BF sebab dia takde masa nak pump (leceh kot) so dia option for formula... dia pulak cakap aku rajin... aku ok je.... anak anda hak anda. 

kalau yang gagal BF sebab kurang ilmu ke... sebab takde rezeki walau dah usaha macam2... takpe, next baby bole cuba lagi... dapatkan sokongan yang betul...

dan aku.. kalau tak dapat dapat sampai 2 tahun, aku pun tak salahkan sape2...sebab laa ni aku pun dah ade penyakit malas nak kerapkan pump... ngeeeee

Our Healthy Unvaccinated Babies
group ni aku jumpe kat satu blog yang link ke group ni. blog tu zuel yang bagi kat aku...suruh aku study.

Grup Nutrisi Remedi Alami Malaysia
dari OHUB... aku belajar pasal rawatan semulajadi. jenis2 penyakit yang biasa kite dapat dan cara mencegah dan merawat tanpa bergantung pada ubat2an kimia. aku salute kat mak2 yang rawat anak n keluarga dia guna 100% bahan semulajadi, sikit pun tak pakai ubat kimia. setakat ni aku mampu kurangkan bagi ubat kimia je. kalau tak terdesak, aku tak akan bagi. 

aku jumpe group ni masa wyna dah 4 bulan lebih, sebelum tu...aku dah pun pernah bagi wyna makan ubat batuk dan selsema...kemudian baru tau ia tak baik malah sebenarnya takde pun ubat batuk selsema untuk baby bawah 2 tahun!

seriously... ubat2 yang aku dapat tu, memang ade tulis kat label... tak sesuai untuk bayi bawah 2 tahun... kalau tak dapat nak elakkan, aku bagi sikitttt (kurangkan dos) atau sehari dua je... dan selalunya bukan aku yang bagi... aku bekalkan ubat kat taska, biar cekgu dia je bagi... huhuhu. lepas tu bila amik time balik keje, tidoooo je la anak aku. efek ubat tu.

kalau demam... aku tak akan bagi ubat demam kalau suhu tak mencapai lebih dari 39 darjah. antibiotik pulak aku bagi kalau dah confirm berlaku jangkitan bakteria. kalau jangkitan virus, tak payah la bagi antibiotik, takde efek.

selain bawak ke klinik biasa, aku pernah jugak bawak wyna ke klinik homeopati.

Solid & Semisolid Food for Your Baby
Solid Food for My Baby :)
MASAK (Masak Sendiri Anak-Anak Kagum)
group ni aku join bile wyna dah sedia nak makan... dari group GNRAM tu aku belajar macamana nak kuatkan imun badan dengan pemakanan...makan secara sihat, terpelihara dari penyakit... cam slogan iklan gitu... 

so pertama sekali mesti bagi makanan yang tidak terproses dikilang. kena la belajar macamana nak buat homemade baby food... seronok sebenarnya, sebab baby food ni tak susah pun nak buat. dari 2-3 jenis bahan mentah, boleh hasilkan pelbagai menu... mix n match. processed food yang jual kat kedai tu pun takde menu2 yang best... pulak tu, kalau anak tak habis makan, mak bole bedal. aku la tu.

cube kalau anak tak habis makan cereal dalam tin tu.. lalu ke aku nak tolong habiskan?

tapi macam biasa la aku ni... lepas umur wyna setahun lebih je, aku pun takde la strict sangat. bagi la wyna rase2 sikit secubit dua cake ke...sate ke.. biskut ke... aku kesian tengok anak aku dok ngaga tunggu org suap... tapi jajan2 cikedis memang aku tegaskan TAK BOLEH! biskut2 yang ade krim manis2 tu pun tak boleh...pasal ape? pasal...dalam tu sume takde zat pun, gula + pewarna + pengawet je yang banyak... 

so untuk elak dia lapar n mintak org makan ntah pape... aku bagi dia makan buah selalu...in between heavy meal... kat taska pun aku dah pesan, jangan bagi jajan... jangan sampai aku nampak... yang lain2, aku boleh tolerate lagi la....

mak aku ade la cakap - bagi je laa makan, nak pantang2 sangat... 
yeee... bagi la makan macam2, kalau dia sakit batuk tetengah malam tu kang sape yang jaga? sape yang tak boleh tido? sape yang kena sound - kata breastfeed tapi anak sakit gak...?

akuuuuuu jugak yang stressed! 

The Gentle Birthing Group Malaysia
ini latest group yang aku join...so far aku banyak baca je dari komen... 
dari group ni jugak baru la aku tauu.... posisi2 kelahiran yang betul, teknik2 melahirkan tanpa rasa tertekan, macamana nak elakkan bergantung pada ubat2an tahan sakit... dan memacam lagi...

setakat ni takde laa aku terpikir nak bersalin secara semulajadi kat rumah (homebirth) - tak berani dek! tapi aku ade cakap kat zuel... kalo tak mampu nak bayo private hosp, kite beranak kat rumah je laa... *"kite" okeh!

kalau ade rezeki lagi nak dapat baby, bole cuba bersalin se-gentle-nya kat hospital... dulu mase bersalin wyna, aku pilih untuk induce dari tunggu sakit tu datang sendiri... salah satu sebabnya...tak sabo nak nengok baby *dushh!

kesimpulannya - semua group ni bermanfaat bagi aku...walaupun aku tak lah dapat ikut semua, mana yang larat..aku buat. tak larat, jadikan sebagai ilmu tambahan... sekurang2nya ape yang aku pilih tu adalah pilihan yang aku dah timbang positif negatif, kesan baik buruknya... kuncinya "bersederhana".

lain orang, lain pilihan. aku hormati pilihan sape2...aku tak semestinya betul dan orang lain bukannya salah... macam pilih parti jugak. eh!

ibarat... penggemar coke tegar. dah tau coke tak tak baik untuk kesihatan, kalau nak minum jugak bergelen2 tu atas hak masing2. ujung2 pun sendiri yang kena tanggung... kan

No comments:

Post a Comment