26 December 2013

Kotak di ulangtahun

Kadang2..ada masa dalam idup aku ni macam duduk dalam satu kotak segi empat. Pandang kiri kanan depan belakang semuanya sama. Sesak. Sempit. Rimas. Rasa nak jerit... aku nak keluarrrrr! Camtu.



Mujurlah dalam kotak ni aku masih bernafas...tanda tuhan masih pinjamkan aku nyawa. Tapi aku pernah je terpikir... kalau aku mati~ takk...bukan aku kata aku mati je bole selesai masalah ni. Aku cuma kata...kalau aku mati tak payah kusut dah nak pikir pasal loan rumah. Lepas tu... dapat life insurans...bole la buat langsai semua2 hutang kat bank. Kalo ada belen...bole la buat2 buah tangan terakhir untuk org tersayang.

Tapi memang betul...bile ingat pasal mati...nafsu aku pada dunia..penyakit hati.. semua pun mati. Yelah...dah ingat kalau la aku mati...semua benda kat dunia ni takde guna dah...yang berguna..amalan aku je.

Balik citer hal dalam kotak.

Mujur lagi.. tuhan bagi aku sihat...masih dibagi space dalam kotak ni untuk bersujud lagi. Dalam kotak ni jugak tuhan bagi teman...ada keluarga... suami... anak... mak ayah kandung..mak ayah mertua... adik kakak abang... bile aku kenangkan diorang, aku rase kotak yang aku duduk ni jadi luas sikit. Syukur kan? Sebab ada orang yang tak cukup ahli keluarga.

Kalau aku tengok apa yang ada kat luar kotak ni... aku tengok orang lalu lalang kat luar...senanggg je. Bole jalan2 travel. Ada suami yang suke surprise-kan bini. Ada bini yang cun pandai masak sampai buncit perut suami. Ada yang bebas terbang kemana aje tanpa kekangan kotak... boleh beli ape nak... hidup sempurna...

Jadi untuk elak aku terus nyanyuk - tak ingat ape yang aku ada... aku terpakse la tutup lubang2 pandangan keluar. Hadaplah ape didalam. Redha...dan teruslah bersyukur.

Kadang2... ada orang luar datang ketuk kotak... tok tok tokk...nak tanya kabo... syukur ada orang luar yang amik tau hal aku kan? Cuma ada masa kalo ditanya "ko cane skrang? Ok?" Aku jawab "ok je..." walaupun yang sebenarnya aku tak ok~~ sebab? kalau aku citer pun takde ape yang berubah~

Out of entry jap :

Ada gak yang tanya pasal twitter aku... selain sebab aku lost control terhadap twitter... aku rasa kalo aku baca tweet orang pastu aku rasa annoying ke.... aku tersentap ke... lepas tu aku terkecik hati ke..aku nak kutuk2 sebab dia tweet maki2 ke... baik aku off je la. Haha. Lagipun takde la aku kejap2 nak tengok henpon check tweet terbaru... atau kejap2 nak taip tweet sendiri... sejak off twitter..aku dah tak "melekat" dengan henfon sangat... lega je rasa. Aku ke twitter yang saiko ek?

Sambung :

Ada jugak yang jadi peneman setia...duk la tepi kotak ni meminjamkan telinga mendengar luahan aku pasal dalam life aku dalam kotak ni... pun syukur atas sikap peduli walaupun tak masuk sekali dalam kotak tempat aku duduk ni. Takpe.. tak payah masuk...kotak tengah sempit nanti hanya menyusahkan orang yang datang...

Tarik nafas dalam2... sedut oksigen dari dalam kotak...

Selamat ulangtahun... Takde bunga. Takde jalan2. Takde dating. Takde wayang. Takde candle light. Takde surprise. Takde masakan sedap. Telan air liur berteguk2 je bile orang suggest masak best2... rasa loser giler tak dapat buat (Tetiba cam nak nangis taip ni)

Yang ada hanya doa je yang aku mampu... semoga dikuatkan jodoh...kuatkan semangat... tabahkan hati...dengan syukur yang berlimpahan... semoga satu hari nanti dapat keluar dari kotak ini. Aamiin

#kotak = dihimpit dengan masalah yang belum selesai...

No comments:

Post a Comment