27 December 2013

Kalau guna teh serbuk...

suami saya seorang penggemar teh O
atau orang tua2 melayu kata "hantu teh"
sarapan teh o
makan tengahari teh o
dinner teh o

baik kat rumah maupun kedai... jaaarang minum air masak. kalau budak kecik senang je aku togokkan air masak. ni dah bapak budak. aku siap belikan tumbler air masak untuk letak kat opis...ntah dia guna ke tak tuu... dia cakap gunaaa. tapi tau la kan... orang lelaki ni kekadang kalo malas nak kena ceramah ngan bini dia...dia bagi jawapan yang bini dia nak dengar. walaupun tifu.

tak baik tau.

dah laa suka minum air teh...kawin pulak ngan bini yang tak rajin (baca : malas) nak membancuh teh serbuk. kat umah mak aku dulu pun ade jugak teh...tapi teh uncang. takde mana pakai teh serbuk. tak kosser memasing nak menapis.

tapi zuel cakap jimat kalo pakai teh serbuk. heeeee
maka aku pun mencari solution macamana nak buat satu mug teh untuk dia tanpa kecah2... zuel ni jenis nak guna teh serbuk tapi bile hidang teh kat dia tu pastikan serbuk teh sudah ditapisss.... clean n clear tea. camtu.

mule2 dia beli laa penapis kain... panjang ya rabbi. macam mamak nak buat teh tarik tuu....
aku tak suke guna menda alah ni... sangat messy! dah tu nak basuh pun susah, serbuk teh lekat2 kat kain tu. dan of coz ler kain tu jadi warna cekelat2.... disebabkan laki aku ni kerap minum teh, kekadang tapis lom sempat kering lagi, dah nak guna balik... 

lepas tu, aku tengok katalog cosway :
ada jual tea infuser. sama rupe camni cuma cosway punye tu boleh sangkut kat tepi mug.... hasilnya boleh tahan tapi tak memuaskan hati zuel sebab serbuk teh boleh terkeluar dari cakupan sudu tu.... hmm hmmm

tea infuser ni lebih sesuai untuk teh bunga yang kasar2 tu...

maka aku pun pikir lagi... 
aku teringat... ada hadiah kawin coffee maker. tapi bole ke guna untuk buat teh? aku pun bukak youtube... skrang ni duduk je depan komputer, macam2 info bole dapat. rajin tak rajin nak search jee...

memang tak sangka la..coffee maker tu boleh jee guna untuk buat teh. sile youtube.
coffe maker aku brand pensonic. bagi aku...okey jugak guna coffee maker untuk buat teh...since zuel suke minum teh selalu, aku buatkan satu teko terus. bebila dia nak, just panaskan balik.

tapi masalah belum lagi selesai... sebabnya...teh selalu pulak tak habis. dah tu bertambah lagi nak kena cuci teko, nak kena cuci tapis tu... nak masukkan air...kena pakai air masak yer, sebab aku tak nampak kot air mendidih kat dalam ni... 

oleh kerana teh selalu tak habis, dan malas lagi nak basuh teko. aku amik penapis dia je... tapi masalahnye penapis dia ni tak boleh masuk dalam mug! bentuk dia macam segitiga tu tak muaaatt masuk dalam mug! bedal aje lerr....

kesimpulannya : tak jugak praktikal guna benda ni untuk hanya satu mug teh.

tapi dari pengalaman guna coffee maker ni laa, tercetus idea untuk cari teko yang siap filter.... teko IKEA sangat menarik mata dan hati...nyaris nak terbeli....
satu hari aku jalan2 kat uda ocean... terjumpe laa teko siap filter dan harga murah jee... tak sampai RM20. so tak jadi la teapot ikea yer... 
hampir serupe macam ni... filter dia kat dalam tu pun sama...jenis lembik2. tapi besi lah. nak kata stainless steel bukan, sebab kalau stainless steel dia tak akan berkarat. aku pakai teko ni seminggu lebih je sebab aku nampak tapis dia mula berkarat, pastu koyak. hmmmm....benda kalo murah camni laa.. memang orang selalu cakap benda murah kadang2 tak semestinya tak berkualiti, tapi benda tak berkualiti memang selalunya murah. cap hayam!

kes nak tapis teh je ni... punya la gigih kan.

di satu hari yang lain... aku sopim kat tesco. misi mencarik cerek bersiul. cikpuan juainon tau laa tu...sebab mase sopim tu dia temankan.... teman dalam wasap je. tetiba aku ternampak "tea plunger" - google translate kata - "pelocok teh". ehhh terbayang pelocok jamban pulak.
tea pluger...gambar dari website tesco.com, harga dia £10 = RM54.16 untuk saiz bole tuang sebanyak 8 cawan. tapi kat tesco (tebrau) yang aku gi tu harga dia RM30-RM40++... tengok size. yang paling kecik tu ade laa 250ml je kot dalam RM30 lebih laa... mahal gak menda ni weii...

tu jam aku ingat... mak aku ade satu benda ni. tak pakai pun. dulu mak aku cakap "ni guna dia untuk buat susu...esok dah ade anak...amik la benda ni buat bancuh susu" - sambil demo "kocok-kocok" tea plunger tu. mase tu aku lom kawin lagi.

bile aku gi umah mak aku... aku mintak la benda ni... aku cakap "ibu ade simpan lagi tak benda macam teko...yang ibu cakap bole buat bancuh susu tuuu" - klakar ok aku nak explain-kan menda ni... kang aku cakap tea pluger sure mak aku tak paham ape benda tu. aku pun mule2 tak tau nama benda ni tea plunger. mana aku dapat tau? tu laa tengok kat rak  tesco....
pinkkk kaler gitu. mak aku cakap menda ni dia beli dah lamaaa....sejak lom dia kawin. aku cam "yeke?" aku tengok condition dia elokk je, tak macam rupe benda dah 30 tahun pun... tak kisah la...

akhirnya settle masalah nak bancuh teh serbuk dengan guna tea plunger... sangat puas hati dan senang.... masukkan teh, tuang air panas, dan tekannn... dapatlah teh yang bersih, dan takde la berkecah. nak basuh pun senang...


citer pasal nak tapis teh je pun...haha

morale of story : masalah mesti boleh selesai, cepat atau lambat je, yang penting ada usaha.... *nota untuk previous entry. sobbs!

4 comments:

  1. heheh dont think too much ain ... =) haha ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... tergelak baca komen akak...

      Delete
  2. ooh kami suka teh..eeh tak aku suka teh..laki aku kopi..
    T_T

    ReplyDelete