14 November 2013

Negatif

tajuk je dah negatip

memang aura negatip betul aku minggu ni... hormon huru hara gaknye...semua negatip, sentap, putus asa, jeles ntah hape-hape... ok aku ngok ngek sket, otak tak center *negatip lagik

aku takde buat ape keje *negatip 
ada laa keje ubah design mangkuk jamban
eh! design mangkuk jamban seehh...
bukan...design label toilet bowl cleaner... ada amendment sikit... 

okey lah, dalam dok surfing surfing ni aku terjumpe la satu page buat design.
*kalau awak terbaca ini, entri saya ni bukan nak mengutuk atau meniru ke ape yer...

pastu aku pun tanya diri sendiri... nape aku tak jadi macam dia ek ek ekkk?
buat design kat rumah je...
aku tengok artwork2 dia... bukan jenis yang aku tak boleh buat pun...
maksudnya.. aku ada skill, bole jugak nak design macam tu...

bulan lepas aku ade la iklankan diri sendiri kat mudah.my
mudah.my je oi! tapi ada 3 orang yang call... 
1 senyap
1 on off 
1 jadik buat design tapi tak tau ape kesudahan

maknanya ape? maknanya...aku ada laa market, walaupun agaknya kalau nak ukur macam taraf2 market kat mesia ni, aku mungkin tahap nitemarket je kot *negatif lagikk

mule2 meniaga nite market, mana tau rezeki Allah esok2 bukak hypermarket pulak... haa gittew

ok, balik kesah pasal LCS tadik... aku baca terms and condition dia...
kepada owner, sekali lagi ini bukan kes nak meniru, cuma sebagai panduan saya kalau nak buat freelance design or homemade design *eh! macam bisnes cake...

haku ni kekadang tak bijak lepas tu kena pijak...
meh tengok ape LCS punye guideline pada yang nak order :

Terms & Conditions

- Untuk serious buyer sahaja…
- Deposit diperlukan sebelum order dimasukkan dalam que.

untuk design yang aku amik dari kawan2 terdekat biasanya tak pernah aku mintak deposit atas kepercayaan, tapi lepas tu "hambik bahagian aku" - buat keje tapi tak dapat payment

- Kastemer hanya boleh tukar design sebanyak 2 kali sahaja ya. Lebih 2 kali dikenakan caj yang sepatutnya… Penukaran text lebih 2 kali selepas design diterima juga akan dikenakan caj. Ini membuatkan masa kami terganggu bila terlalu banyak penukaran text.

job task yang aku dapat dari mudah.my hari tu... aku sebut dalam quotation 
- anda boleh buat pertukaran sehingga berpuas hati... 
lepas tu? aku yang makan hati... banyak kali dia tukar, kejap2 tukar.... last time nak tukar design brochure lepas tu senyap dah. tak tau peciter.

- Anda tidak digalakkan cancel mana2 design yang sudah dibuat atau dalam proses design. Jika anda nak cancel juga, gantirugi separuh harga design tersebut dikenakan. Jadi jangan coba2 yeaaa :P
- Order akan dibuat mengikut que. Tak bley potong que ya :P
- Order emegency/rushing/nak cepat tidak dialu2kan…

last job task aku tanya customer tu bile dia nak?
jawab : ASAP... peh. tapi mase ni aku takde la que berjujuk, bole la aku layankan...

- LCS akan beri tempoh 2 bulan tuk wat baki pembayaran design dari tarikh anda confirm dengan design. Jika anda gagal membayar dalam tempoh tersebut, LCS akan menjual design anda kepada orang lain dan duit deposit tidak akan dikembalikan.
- Pembayaran tunai sahaja. 

dan aku suke ayat ni :
Amaran keras buat peniaga2 yang suka mencilok hasil kerja orang lain untuk kepentingan peniagaan sendirik... Anda DIHARAMKAN mengunakan kartun2 yang dilukis oleh Little Colour Shop terutama kartun2 ORANG dan yang paling pemes emes kartun2 COUPLE WEDDING. Kastemer LCS penat2 bayar untuk dapatkan kartun ORANG tapi anda suka2 jer cilok tuk jualan sendirik yerrr... Makanlah hasil2 haram tu... Makan... Makan... mati TERCEKIK baru tawwww!!

haha... keje seni designer ni memang biasa la...berisiko untuk dicopet...
ada watermark pun bole jugak dia klebet...teror tacap kooo.... eh!

No comments:

Post a Comment