22 October 2013

Kentang Putar KFC vs HM

HM = home made
baiklah... adekah korang sume tau macamana sebenarnya rupe kentang putar KFC sebelum dimasak? adekah korang membayangkan kentang seketul sebijik dikupas - direbus - kemudian diputar? putar putar kaki mengayuh *eh lagu abang beca pulak...

sorry la...aku tak pernah keje KFC.. keje kat mcD je pernah, tu pun sehari pastu esok benti. tak sempat nak seludup rahsia dapur mcD...hehehe. hari tu ipar aku tunjuk sepeket tepung dan gravy untuk buat kentang putar KFC. expired date lagi beberapa hari, tu pasal ntah sape kasik kat ipar aku ni, FOC je... buat makan kat rumah katanya...

aku pun tolong la bancuh...bancuh ye. mana ade masak2... instruction kat situ dah tulis suruh tuang air panas mendidih pastu putaarrrr guna mixer dirumah ye. tetiba mixer ipar aku tak idop pulak...maybe sebab dia detect panas kat besi tu, so motor tamo idop... kalau mixer tukang buat kek lain ler kot... dahh kepai tangan member kena kacau guna senduk... sepeket ni bile dah bancuh memang banyakk... bole dapat 10-15 orang makan...


bole baca isi kandungan kentang putar KFC ni... lepas aku baca ni terus *gulp! banyaknye bahan kimia aku telan... that's why laa kentang KFC ni sangat tak sesuai untuk anak2... sebenarnya pemakanan secara sihat tu tak kira la baby ke, budak ke, orang tua ke... cuma kalau dibiasakan kat anak kecik, besar kemungkinan nanti bole jadi addict dengan fast food... dan homemade food yang takde perasa tambahan ni sudah tak sedap lagi pada tekak dia...

apa2 pun corak pemakanan anak2 bergantung pada mak bapak jugak la... *haish! tampor pipi sendiri...

ini bekal pagi tadi - betik dan kentang putar...happy dapat bekalkan wyna buah2an sehari dua ni *baru balik sopim buah kat pasor katekan...belanje beli buah je dah RM70...

kentang ni sebenarnya tak diputar...lebih kepada lenyek saje sebab aku malas nak keluarkan mixer...so aku lenyek dengan belakang senduk je suda...dalam gambar tak nampak kentang, dah tenggelam dek kuah...


Bahan kentang lenyek :

2 bijik kentang dikupas - rebus sampai lembut
sedikit susu segar farm fresh (100% susu lembu tanpa pengawet)
Satu sudu besar unsalted butter

Cara-cara :

- Kentang dilenyek2 dalam kuali atau bole jugak masukkan dalam mixer dan putarrrr...kalau masuk mixer lagi gebusss dan halus lah...
- Tuangkan susu dan masukkan butter... lenyek / putar sebati. siap

Bahan Kuah / Gravy :

Secawan stok ayam homemade
Satu sudu besar tepung jagung
Secawan air

- Tuang stok ayam dalam kuali / periuk bersih, lepas tu kacaukan tepung jagung dalam air dan tuang dalam stok ayam...

- Tambahkan sedikit lada hitam jika anak dah boleh makan pedas...

*Stok ayam aku :

Rebus isi ayam + tulang + bawang putih + bawang merah + halia + daun sup / celery + sayur campuran... rebus sampai isi ayam hancur dan air tinggal separuh periuk... tapis dan ambil airnye (stok) atau blend semua dengan kuah sekali (buang tulang ayam sebelum blend)... aku blend semua so stok ayam memang keruh dan pekat ler... 

kalau ikut cara yang betul, stok ayam ni patut cair macam kuah sup... sile google untuk resepi sebenar...




No comments:

Post a Comment