03 October 2013

Hari Pelik

hari ni pelik...

malam tadi ntah pukul berapa aku dah pengsan...rasa macam pukul 9 kot, mengantuknye yaaa rabbii.... sampai aku pakse wyna tido sama. botol susu, dapo, baju kotor semua tak terlayan... biar je dulu. kitorang tido kat hall bawah depan tv sebab pagi semalam wyna kencing atas katil mase nak salin pempers dia sebelum gi taska...

pastu sedar2 around 3.45 pagi... mata dah cerah. aku pun bangun pi laaa kemas dapo... cuci botol susu wyna... lepas tu on mesin basuh sambung basuh baju semalam... sebelum aku tertido malam tadi, sempat basuh se-round je... 3 hari punye stok baju kotor...

lepas tu lapo... masak air. keluarkan ayam beku, nak masak bekal wyna. sambil takde keje tu, pi lipat la baju2 kering yang berlonggok tu... skrang memang aku suke longgok baju kering kat hall bawah, senang bile takde keje sambil2 hadap tv tu, bole gak lipat walau kekadang tu lambat. tapi pagi ni memang kejap je lipat pasal aman damai takde sape kaco... 

tau2 je pepagi time nak bersiap tu zuel tanya "bile lipat baju?"
aku jawab "pagi tadi~"
"mmm nape lipat baju pagi2?"

haha pelik la tu... dah takde keje nak buat, lipat la baju. lagipun zuel ngan wyna pun tido kat bawah tu, takde la aku rase alone sangat... kalau wyna merengek pun bole pi tengok sat...

habis lipat baju, baru pukul 5 lebih... pi nengok ayam dah cair lom...nak rebus buat bubur ayam wyna...pastu aku celop bahulu ngan air neskape... lapooo! ok la wat alas perut. baju siap basuh, aku memang saje tunggu lepas subuh baru keluar pi sidai baju... sebenarnya penakut jugak tu kalau pi sidai baju awal2 pagi sangat...hahaha...tu pasal tunggu lepas azan subuh. ngeeee

settle menyidai, dah pukul 6 lebih, zaass terus siap2kan beg ngan susu wyna nak gi taska pastu mandi cecepat... rasa macam ehhh..ok gak buat keje time orang lain tido, patut la ade supermommies yang tido dulu awal2 dengan anak2... pastu tetengah malam baru bangun gi cuci, ngemas ape yang patut. senang nak fokus sebab anak2 n suami dah tido...

semua ni bukan ape... kalo aku tak buat pagi ni, malam karang lagi aku takde masa kot nak buat. hari ni plan nak masak sesedap sikit lepas balik keje, pastu nak packing kain baju, nak gosok baju keje...  esok malam nak balik kampung till ahad.... nak tak nak baju2 kotor kena basuh gak hari ni... 
since shampu kat rumah pun dah habis, so aku nak try shampu ni pulak untuk masalah rambut gugur dan makin menipis ni haaa...dah macam2 jenis shampu gak aku try - shampu herba india, shampu bawang, shampu nutri M, shampu himalaya... tapi cam kurang berkesan je...? kekadang macam kurang gugur dah, kekadang macam aiii macam makin jarang je kepala aku ni...

nak cari shampu yang sesuai pun bukan senang... aku ada masalah kelemumur ngan keguguran rambut... shampu kat market lak, tak banyak yang sesuai untuk both problems - kelemumur + rambut gugur...rambut aku lak bukan gugur sebab putus, so kena cari yang betul2 untuk rawatan kulit kepala la...
next week wyna genap setahun... yaaa! tengok tu dia sibuk nak berjalan... malam2 dok laa tarik jari gemok abah dia, ajak pusing hall rumah... dia tak tarik aku sebab tau dah mak dia ni pemalas nak layan dia jalan... hah.. awak jalan pepuas satu rumah, dah haus, dah lapo kang baru cari ibu yer!

ade yang tanya, takde buat birthday party ke? seriously... untuk waktu aku taip ni, memang aku takde niat nak ajar dia dengan birthday party. kite celebrate kat rumah dengan family je. untuk birthday setahun tak payah nak beli kek la hape...sebab yang makan tu kang orang tua, bukan anak aku pun yang makan... hehehe

tapi... tak tau laaa kalo esok luse abah dia, atok nenek dia nak buatkan birthday party. kalo tanya aku memang aku jawab - tak payah!

4 comments:

  1. Woit sekejapan je dah beso si Wyna ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaann... esok tau2 je dah konvo

      Delete
    2. komen same seperti Mohzam ....rasa kejap je kan ... eh...wyna ni dah boleh jalan ke ? ...

      Delete
    3. ujung minggu ni setahun dah... belum bole jalan, baru tateh2 3-4 langkah je... tapi bab tarik tangan mak bapak dia ajak berjalan tu no 1 lah

      Delete