10 October 2013

Baby Rusk / Biskut Roti Kering


Roti yang di transform jadik biskut


since baby bites - biskut beras wyna dah habis, aku buatlah sendiri biskut gun roti.. jadik laa... jimat pun yer kalau nak banding ngan harga baby bites tu. nak menguli tepung sendiri malas tak berapa nak reti...

ini pun pukul 12 tengah malam tadi aku dok membakor-nyer, aku tunggu wyna tido lena, baru bangun pi ngemas sambil bakor roti. memang aku beli roti ni semata2 nak buat biskut... kalau nak tunggu weekend ni baru nak buat...dah expired pulak roti ni nanti....
1 - mula-mula sekali... beli la roti... 
roti adelah watak utama dalam resepi ni *resepi la sangat! aku pilih roti wholegrain... gardenia ni ade memacam jenis roti wholegrain, kaler ijau ade, kaler kuning ade, kaler pepel ade... rajin2 sikit baca keterangan kat belakang plastik tu...

2 - alaskan baking sheet atas loyang / dulang pembakar...
bile dah tekap roti tu nanti boleh terus letak atas dulang...

3 - sapukan unsalted butter... aku biasa guna cap sauh... (Anchor butter)...
sapu tipis2 kasik serap dalam roti... kemudian tekap dengan acuan biskut. acuan biskut yang comel2 bole dibeli kat kedai daiso... satu barang RM5.00. yang ni aku bukan beli kat daiso... tapi kat carefour secara kebetulan... ade 6 bentuk, tapi this time guna bentuk teddy bear jek...
4 - dah tekap cun-cun... letak atas dulang / loyang yang dialas kertas pembakar (baking sheet) tadik

5 - tabur / ayakkan serbuk kulit kayu manis... nak parut kulit kayu manis pun bole...takde masalah...
aku beli serbuk kayu manis dalam peket je, so kena tuang dalam tapis, kemudian ayak pelan2... sebelum ni aku dah pernah buat guna roti putih tapi sebab pemalas, aku main tabur gitu jek laa serbuk kayu manis so jadik ler cenggini :
haa dah ler huduh rupenya, pastu biskut ni rasa pahit2 sikit... sian anak aku.... hehehehe

6 - okey, lepas dah siap semua, bakor lah dalam oven...
cara membakar ni tak tentu... tengok jenis oven kot... aku share beberapa cara dari mommies yang dah pernah buat ni :
- Bakar di dalam ketuhar pada 125 ° C selama 1 jam atau sehingga roti kering dan keras.
Saya bakar suhu 120, 30 min..
- Bakar dlm oven 180 deg selama 5-8 min
- Bakar 180c selama 15min, atau sampai rangup

aku bakar guna microwave 3 minit saja sebab takde oven. walaupun microvawe tak bagus untuk masak makanan, tapi tujuan bakar roti ni sebab nak bagi kering n rangup, bukan masak macam buat kek atau masak lauk. so aku rase ok la kot... ke tak ok jugak?
7 - dah siap kering dan rangup, simpan dalam bekas kedap udara.
biskut ni tak payah la buat banyak2, untuk stok paling lama pun seminggu cukup laa...  boleh makan camtu je atau rendam dalam susu sebelum bagi kat anak... 

roti sesuai untuk baby 9 bulan ke atas...

No comments:

Post a Comment