12 September 2013

Sup Sayur Bayi

bile anak dah boleh kunyah, tak payah lagi buat puri or nak blend nasik jadi bubur...
tapi still kena prepare bahan2 untuk makanan wyna... ni cara supermak yang macam busy sangat cepat dan mudah untuk sediakan homemade food wyna...
ini contoh aku buat sup sayur...
eceli caranya sama je macam nak prepare puri untuk baby, tapi kalau anak dah boleh mengunyah, tak payah lagi nak blend sayur2 ni... just potong2 sayur ikut size mulut anak, lepas tu kukus / steam kan... bile sayur2 dah empuk, sejukkan dan simpan dalam peti sejuk... kalau untuk kegunaan dalam seminggu, aku takde la bekukan sayur2 ni... 

kalau tak silap aku la... kalau anak dah 8 bulan, kita dah boleh masak tumis letak bawang halia... semua tu bagus untuk bayi dan jugak mak bapak bayi~

cara sempoi masak sup sayur :
- cairkan sesudu butter (unsalted) / minyak zaitun / minyak sapi tulen... (ade minyak sapi campuran which is aku rasa tak elok sangat kot kalau nak tumis makanan baby - check betul2 kandungan dia)
- tumis bawang putih + bawang merah sampai bau yummeh yummeh
- masukkan air / stok ayam buatan sendiri... >>> stok ayam memang selalu spare kat rumah, bekukan.
- tunggu mendidih baru masukkan sayur2...ikan bilis dan apa2 je la yang nak ditambah ikut suka aku...

oleh kerana sayur2 ni sume dah kukus awal2, so bile buat sup tu, takde la keras benoo... kalau sayur mentah terus masuk dalam sup nanti kena masak lagi lama nak kasik empuk... silap2 banyak vitamin dalam sayur bole termusnah... 

sama jugak caranya kalau aku buat sup labu ke, sup kentang ke...bole dimakan macam tu je atau tuang kat bubur atau masukkan pasta... semalam aku campur spaghetti nak bagi wyna makan tapi lepas tu aku yang perabihkan. pulak tu aku tengah lapar...ape lagi, 2 sudu suap anak, 4 sudu suap mulut sendiri...ngehngehngeh... 

kalau tanak buat sup pun, bole jugak guna sayur2 ni untuk menu lain... 

bila aku citer aku makan makanan wyna kalau dia tak habis, member aku tanya
"ade jugak eh mak yang makan baby food?"

ehhh...kalau baby food sedap macam ni, mak mana yang tak sanggup bedal sama?
ehsan google
*baby food bukan bermaksud Nestum Cerelac semata~

No comments:

Post a Comment