20 September 2013

Robot Hijau vs Buah Epal


baru la rare sikit tajuk

kalau aku bubuh andriod vs apple itu tajuk biasa dalam google search engine... 
aku bukan nak jadik hipster dengan ayat pelik, bahkan aku sendiri pun tak tau maksud sebenar hipster... mule2 aku ingat hipster ni macam orang yang suka jadi lain dari yang lain...orang yang tak suke jadi biasa, dia suke pakai ape yang rare / jarang orang lain guna pakai... 

tapi kalau baca wiki :

Hipster merujuk kepada cabang kebudayaan (subbudaya) para belia, orang muda urban kelas pertengahan dan remaja 20an yang muncul pada tahun 1990-an. Cabang kebudayaan ini dikaitkan dengan muzik bebas ( muzik indie)/ (muzik bawah tanah), selera berpakaian yang menentang arus perdana, pandangan politik yang bebas atau liberal, kepercayaan alternatif atau atiesme / agnostisme, dan gaya hidup alternatif. Mereka mempunyai kecenderungan atau minat terhadap media-media termasuk filem bebas, majalah seperti Clash. Di Malaysia, mereka meminati majalah seperti ROTTW dan sering menghadiri kegiatan luar atau acara-acara luar seperti Frinjan dan Urbanscapes.

ohooo... pastu aku cakap laa kat zuel :

"budak hipster (maksud aku budak yang suke tonjolkan imej rare) ni selalunye budak2 art... tapi budak asitek (architecture) tak masuk aaa... budak asitek ni dia more to "ke-koporat-tan"... selalunya gaya hipster ni macam budak grafik... budak fine art... diorang biasanya pelik sikit... kalau pegi mana2 kolej ke...uni ke... bole kenal mana budak grafik (contohnya)...sebab diorang ni pelik laa"

jap lagi zuel jawab :
"budak asitek "ke-koporat-tan" (ajuk nada aku), budak grafik "ke-cacat-an"... pelik tu sama maksud ngan cacat eh"

tak pasal je aku dapat dosa pi cubet2 laki sendiri... 
"oooii!! sentap okeh! sentap! pelik tu... unik laa...unik! ahaaa...."
tapi nasib aku bukan laa jenis nak rare sangat dalam segala segi, masih nampak normal... tapi naluri suke sesuatu (terutamanya benda) yang unik tetap ada... perkara biasa bagi budak art.....

aku sebenarnya nak citer pasal smartphone, tapi masuk sipi2 bab hipster bagai ni...sebab katanyaaa (sape yang kata tu eh) orang yang pakai iphone adalah ciri2 hipster style... 

pada suatu petang di pejabat... aku belek2 tepon yang aku pakai... casing dah lunyai...tengok calar kat bucu... screen berkilat lagi, takde calar, tapi screen dia ada macam melekat sikit kat tengah2 sebesar bontot pen (ko pakai LCD monitor? cube ko tekan screen dengan jari...camtu la efek kat tepon aku) tapi tak jejas ape la... tak silap aku dah 2-3 tahun kot tepon ni... maka tibe2 datang la idea gatal "ting! - eh rasa macam nak beli yang baru pulak"... serta mertaaa la segala keburukan ke-tinggal-an teknologi tepon ni jadi isu... yerla, mesti zuel tanya "kenapa nak tukar tepon baru?" - haaa jawapan kena tepat lagi bijak bak laksamana...

mule2 aku cam "err aaa nuu ermm" jugak nak menjawab...ikotkan takde alasan kukuh kenapa nak beli yang baru... alasannye cuma.. tepon dah lama, kamera dah tak best, dah calar, dan paling best aku jawab - dah lama tak beli henpon... *bijak kan jawapan aku...kena penampo kang baru tau!

tapi betul... aku dah lamaaaaaa tak beli henpon. last aku beli....tak ingat bila. henpon yang aku pakai skarang ni bukan aku beli tapi zuel bagi since dia dah beli yang baru hari tu... thats why aku pun dah tak berapa pasti apa model android yang terbaru skrang...lagipun dah lama aku tak membelek website tepon2 ni... dulu aku la champion bab riki latest model...kikikiki

so pi la tanya kengkawan yang baik hati lagi bijak... tapi bukan tanya ape model android...aku pi tanya ape kelemahan apple... mana laa tau kalau apple dah tak macam dulu (aku dah tau ape kekurangan apple ni... just nak tau adakah masih macam dulu?) kesimpulannya yeap... aku rasa memang sampai bile2 kot apple phone kekal dengan identiti macam tu... maklum laa jenis tepon orang kaya tak bole buat sebarangan...*pangg! (ain bongok - kata cheni dalam hati) tapi kalau beli tepon android dah sama harga ngan ipong, celah mana ipong tu tepon orang kaya... tokei balak pun pakai tepon butang je, takde masa nak kais2 tepon...

untuk aku yang suke buat henpon macam mini hard disk, iphone masih bukan tepon yang sesuai ngan orang cam aku.... ade gak member tanya ape pendapat aku dengan orang yang pakai iphone? poyo?

pendapat aku? ehhh suka hati dia laaa... aku bukan anti ipong atau jaki ngan orang pakai ipong, tapi ipong tu dop sesuei ngan aku... dan aku pun tak rase orang pakai ipong tu hebat... kalau ade yang pakai ipong sebab nak nampak hebat, takziah aku ucapkan kat orang macam tu...

http://www.sony.com.au/microsite/xperia-z/images/xperia-z-durability-water-resistance-1240x824-620x412.jpg
sony xperia z macam hebat tapi takde member yang pakai... kalo tak bole mintak kasi review...

- aku hipster sebab guna HTC =p HTC adalah rare!
- belum nak beli... saje tengok, saje servey, sajeee gedik! tayah kepoh! k bai

2 comments:

  1. Tak sarankan Xperia Z sebab battery dia built-in dengan body phone tu ..So , kalau battery kong ke camno? dah kene hntr kedai ..duit lebey sikit kan ..

    Rasanye, phone yg long life mcm Note Generation not bad... dan xperia Z ni , bila masuk air dia function dia kureng sikit. Sebab tu dia dah keluar yg baru XPERIA Z1, boleh snap pic dalam air . HD lagi tu . boleh tahan la... . Tu pun tau lepas tgk review dekat "tiub kau" ..

    Tapi bg akak , lepas pikir2 dan tgk review, kalau phone, baik kite pakai untuk phone je. Bila dah masuk air nanti, mesti cepat rosak punyer. Untuk masuk air kite beli camera underwater . Baru mujarab.

    Opinion saje. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengs kaka bagi review... ooo baru tau bateri build in. baiklah baiklah. kalau ade model lain yang bole dicadangkan...sile bitau yek!

      Delete