23 August 2013

Simple Dimple Thermal Food Container

Mendapat hidayah kembali~
Kali terakhir aku dapat log book Wyna sebelum raya, aku tengok dia ada makan nestum dalam jadual makan minum dia... aku tanya la cekgu dia, nestum ape yang dia bagi? cekgu dia cakap nestum beras merah, dalam tin... pehh! confirm cerelac la tu kan...

tu la kan... walaupun kat taska ada sediakan makanan (mungkin dah include sekali ngan yuran bulanan) tapi ko tak tau ape yang diorang suap kat anak ko...sekali nestum instant... amik koo...rasa bersalah la teww! okey...itu kali pertama aku baca kat log book yang anak aku makan nestum time breakfast... dalam seminggu tu ade 2-3 kali...

pastu... mase pegi gambang waterpark...pepagi sebelum gerak, mak aku masakkan bubur nasik ayam untuk wyna...tapi masalahnye tak bole tahan lama la sebab takde "thermos" ( tengokk? thermos jugak dapat nama... padahal aku maksudkan mangkuk kedap udara panas - ape ke benda ayat aku guna ni?? )

sebenarnya banyak perkara kita akan belajar dari kesilapan... so dari situ aku pun terpikir nak beli Thermal Food Container  (bekas makanan haba - diterjemahkan oleh google)... kenapa tak beli dari duluuuu? sebab duluuuuu.... aku pikir, aku bekalkan makanan sejuk gi taska - masuk dalam cooler box susu wyna, pastu kat taska bole panaskan bile nak makan... guna thermos ni bukan panas lama sangat kottt? sebab tu tak pernah pikir nak beli... tapi bile dah jadi kes nak jalan jauh, nak bawak makanan anak ni takde bekas yang proper...baru la danggg! kan bagus kalau ade thermos...

kalau ikutkan aku...time berjalan tu tak payah la wyna makan berat2 sangat pun... cukup ngan susu... bayi bawah 1 tahun, susu masih makanan utama, dan makanan solid adalah pelengkap... susu masih membekalkan nutrient utama, dan makanan bertindak sebagai membantu penyerapan nutrients tersebut. selepas umur dah setahun baru la susu adalah makanan pelengkap. get it? maksudnya anak aku skrang umur 10 bulan masih perlu kenyang dengan susu, bukan kenyang ngan makanan... tapi biasa la kekadang orang keliling ni tak paham... ade yang kalau bole lahir je budak tu dah nak disuap macam2... haish!

so tanak tensi2 kena bebel... aku beli la bekas makanan yang bole tahan panas. tapi...aha... ade tapiiii.... aku nak yang bole guna terus untuk bekal gi taska. nak beli semata-mata untuk bawak jalan, aku bukannye selalu travel pegi holiday punn... kat taska lak mesti la ade breakfast, lunch dan minum petang kan? takkan food container satu ruang je... lebih baik beli yang bertingkat. nak bawak bekal berjalan pun senang, bole isi 2-3 jenis makanan... takde laa kena tuang2 kat mangkuk lain ape lagi kalau makan terus dalam bekas tu... kalau tak habis kang bole basi sebab sudu dah bercampur air liur...

susah jugak kott nak mencariknye... masuk carefour (aeon big), masuk aeon (jusco)... tak jumpe yang aku berkenan... berkenan kat harga lah! maklum aaa bajet pun terhad. kalau kaya, pejam mata je aku sambar cap Thermos atau Zebra... satu lagi masalah, kalau bekas tu besar sangat pun tak bole gak... aku ke wyna yang nak tapau ni... last2 aku beli online je. cap Thermos pun lagi murah kat online dari kat Aeon... tapi tak beli pun sebab takde jenis bertingkat yang tahan panas... *kalau ade pun mahal lerr T_T bekas biasa yang macam ni ade laa... harga pun okey RM50++... ade orang beli kat parkson baru RM54... hampir nak terbeli jugek! =p mungkin next timeee~

scroll punye scroll... terjumpe la Simple Dimple Thermal Food Container dalam website One Baby World. aku selalu laa beli barang dalam ni... kebetulan memang nak beli BM plastic storage, so sekali jalan~ harganya murah jee RM19.90 tapi dalam website bole dapat RM17.91.. kat memana online store macam Fabulous Mom dan My BB Store pun sama je harganya... yang membezakan postage charge. selalunya aku pilih postage yang murah... bukan ape, kekadang tu harga barang nampak cam murah, tapi postage mahal... huhu

tapi kalau dah benda murah tu jangan la hi expectation kan... takkan la barang harga RM20 bole sama kualiti macam cap Thermos harga RM200... aku pun tak harap bekas ni tahan panas macam thermos tu... aku ada baca cuma tahan 2-3 jam je.. bole laa... nak bekal ke taska je pun~ agak kalu dah sejuk, cekgu tuang la sikit air panas...kekekeke. bile barang sampai... tengok material pun tak la bagus sangat... dah aku beli benda murah, tak leh nak complain lebey... terima je la seadanya...bole laa nak buat2 basahan.

bekas ni ada dua compartment.. tapi kalau nak guna satu bekas je pun bole... takde hal. Simple dimple ada 3 jenis thermal food container ni... yang 2 tingkat macam ni 600ml, atau setingkat 750ml dan 450ml~
pagi ni aku bekalkan tofu lembut + kuah kurma... rasa lebih kurang macam tofu yang beli kat pasar malam tu... untuk lunch pasta conchiglie ( pasta bentuk cengkerang ) dengan sup + daging cincang + mix vege...

beriya masak pagi2 untuk anak (sejak bile ntah ber-ke-sedaran nak masak pagi) pastu aku yg tak bawal ape2 bekal.. beli pun tak... minggu ni straight aku bawak bekal dari rumah atau tapau kat makcik kuih tepi jalan... hari ni...ntah... kang paw la kuih raya sesape~

5 comments:

  1. tumpang tanya, yang Puan punya termos simple dimple warna merah tu satu bekas berapa ml boleh isi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak silap saya 250ml - 300ml macam tu

      Delete
  2. so far ok x dia punya ketanahan panas tu sis? smpai bpe jam ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketahanan panas tu tak setahan brand thermost... dalam 2-3 jam bole laa...
      kalau thermost tu sampai petang... =)

      Delete