05 August 2013

Ramadhan dan Syawal

ada hepi...ada sedih
tapi aku lebih kepada lalat ralat la kot... ralat sebab Ramadhan bakal berangkat meninggalkan aku tapi aku tak gunakan masa itu till the max...

banyaknye niat dan merancang je, siap tulis jadual tapi buatnya sikit... itupun kalau diterima... kalau tak diterima jawabnya memang kiranya aku takde langsung "investment"... yerla, buat ciput je, kalau buat banyak, kalau yang hari ni tak diterima, yang esok lusa tulat mungkin diterima...

bukan buruk sangka... taaakkk langsung! cuma yerla, aku umpamakan macam aku bekerja. ko kalau prestasi keje tak bagus, agak2 bos nak bagi increment dan bonus ke? apa lagi naik pangkat, kan? hasil keje hampeh, datang lewat selalu pastu nak harap dapat bonus, harap gaji naik... tak malu eh? 

raya... tak beriya. kuih pun dah suku aku kejekan lepas bukak puasa....ada harapan tak sampai 2-3 minggu raya dah sapu bersih. stok bukan banyak pun.... lagi raya ketiga kitorang beraya kat gambang waterpark... dengan harapan waterpark tu lengang nak pakai kos lagi tu... lepas tu ujung2 syawal nak jalan jauuuhhhh ke utara kos lagi tu

aku nak soping pun tak berapa nak berjimba-jimba sebab pikir nak berjimat. baju pun ape yang ade je la...koleksi baju yang aku ade pun setahun berapa kali je aku pakai... nak lagi baju nikah dulu, sekali je pakai pastu gantung masuk frame. 

member kata aku agak pelik sebab jenis tak amik port nak pakai baju raya sedondon... hooyeah, memang pun. sibuk sangat nak dondon2, tak pikir lak orang yang miskin fakir tu duk recycle je baju orang sedekah... nak pakai sedondon pun tak mampu... so ape aku ade, aku pakai... nak sedondon nanti kite try mix and match je dipagi raya... nak cari kaler special semata baju nak sedondon tu memang takderlah....

hari ni aku masih kat opis... badan je kat opis, hati kat rumah yang masih separuh siap kemas... urghhhh! kang nak packing baju lagik... esok dah start cuti... itupun aku cuti sebab ade interview keje... mule2 semangat, pastu skrang ni rase macam malas pulak nak pegi.... 

1st sebab jarak tempat keje tu (kalau dapat laaa) jauh... almost 37km = 38 minit paling cepat perjalanan dari rumah aku... ni pun kira pakai google map. lom masuk ceta dia punye jammed lagi...kalau jammed mau agak sejam baru sampai.... kalau ikut route lain mungkin takde jammed sangat tapi mencecah lebih kurang 45km... pegi balik dah hampir 80km lebih kurang....

zuel cakap, kalau takat beza gaji 2-3 ratus je, tak payah ler... buat penat + tambah kos minyak je... itu belum lagi tau balik pukul berapa, nak kejarkan amik anak kat taska lagi.... aku dah cam frust sikit la bile zuel cakap camtu...tapi betul gak ape dia cakap... seumpama macam aku keje gaji tiga ribu tapi dok key ell, sewa rumah sebelah ikea, memang tak worth sangat pun... 

takpelah... will see la esok cemana... test2 market je~ mana laa tau kan kot diluar jangkaan....wahahaha... tak padan!

No comments:

Post a Comment