09 July 2013

Judgement

kadang2 secara sengaja atau tak kita terrr-hakimi seseorang melalui ape yang dia buat
sebab tu dalam Islam ada cakap "bersangka baiklah selalu"...

biasanya kite (aku la..bukan anda, dia atau kau) cepat je nak jatuh hukum atau dalam bahasa paso - buat kesimpulan atas ape yang seseorang tu buat tanpa pastikan perkara yang sebenar. padahal kadang2 hal orang tu takde kaitan langsung ngan aku... kalau tak amik port pun takde hal lah!

contohnye... dulu masa aku belum ade anak... 
time nak gi keje, masih dalam area taman perumahan aku, nampak laa ade pempuan aka emak2 yang dok pangku anak or anak dia dok kat riba sambil memandu... then aku cakap "iskk akak tu bawak anak dia camtu?" - haa kan? kira aku menghakimi akak tu tak pasal2 kan?

now...bile dah ada anak... haaa sendiri pulak buat camtu. pasai pa? sebab kadang2 aku terpakse amik wyna dari taska tanpa perancangan... aku bukan la jenis dok usung baby car seat tu ke hulu hilir pi mana2... car seat just bawak kalau nak guna je. so hari tu aku amik wyna then riba je dia mase memandu sebab tak bawak car seat. mase tu zuel takde. tetiba aku kena fetch wyna sorang2... kan?

situasi kedua bila wyna dah tak nak duduk kat car seat. aku dudukkan dia tapi dia bangun nak merangkak pi kat aku...merangkak dalam kereta hui! dahh... kena jugak riba sambil memandu. mase tu kalau orang nak mengata pasal aku tak letak wyna dalam car seat pun aku tak leh nak cakap ape la..sebab dulu pun aku judge orang kan? 

ituuu... kes2 remeh aje lah. kalau nak citer...banyak dah contoh yang secara sengaja or tak sengaja kita aku terrr-kondem, terrr-hukum, terrrr- mengata orang padahal kita aku tak pernah tau pun secara terperinci tentang ape yang berlaku, kemudian Allah tu nak tunjuk maka aku pun terr- buat benda sama...or benda sama terrr-jadi kat aku pulak...

makin lanjut usia ni sebenarnya makin takut nak dengar dan cakap pasal orang...walaupun kekadang tu aku geraam dengan perangai seseorang...  takut kalau terkena balik kat diri sendiri, anak...suami... kan? aku pun tak tau ape yang akan jadi petang ni...apa lagi esok, lusa, tahun depan, 10 tahun lagi, mase aku dah tua nanti... tu pun kalau sempat tua lah!

hari ni sibuk orang komen pasal video dedikasi budak comel kat pakwe dia.. .aku pun tak sengaja nengok dan terlintas la komen2 dalam hati... nak zahirkan takkuttt.... nak komen pasal anak orang, esok anak aku ntah ape pulak pe'el dia... dok diam2 jaga keluarga sendiri...kehidupan sendiri... 

No comments:

Post a Comment