10 June 2013

Cara Mengembalikan Data Yang Hilang Kerana Virus

Minggu lepas zuel pinjam hard disk aku untuk transfer file2 job luar dia kat kawan dia. hard disk aku ni dari jaman pak pandir, so capacity pun just 60gb je... (kakaka...gelakkan diri sendiri)... zaman aku beli tu belum ade istilah TB - TERABYTE... 60gb untuk aku mase tu pun dah cukup besar lah..skrang ni je baru nak cecah2 jadi merah :
tu pun mase mule2 nengok camtu, dok la tanya member...
"Weii apesal HD aku jadi line merah2 haaa??"

maklum la... hard disk tak pernah penuh la katekan... 
ok, lepas zuel balik dari transfer file kawan dia tu, aku pun bawak la pi opis...check2... ehh sikit je folder dalam file ni... aku tanya la zuel, adakah beliau telah "move" file2 aku tu demi memberi laluan kat file2 kawan dia?

zuel cakap a'a...ade transfer kat pc rumah. aku pun ok lah... 
semalam aku nak transfer la balik file2 yang dia move tu masuk dalam ext HD aku ni....
tapi zuel cakap yang dia transfer tu cuma gambar2 kitorang je...file lain takde usik...!
jadi??? mana pi file2 penting tu semua?? dah hilang?? 
wawawawa.... banyak tu file2 penting!!
bile aku scan antivirus, aku nampak semua file tu masih ade dalam HD... misteri betul!
siapakah yang telah menyorokkan file2 ituuu??

aku tengok external HD tu penuh siap merah2, tapi file2 yang ade dalam tu cipoot jek. aku dah macam nak hangen gak...ni mungkin sebab pc kawan zuel tu ade virus, lalu telah menjangkiti external HD aku. nak kasik vaksin takde pulak... tapi aku tak emo sangat la...risau sikit tu yer... aku rase file2 tu bole dapat balik. dulu pc kat opis lagi teruk...corrupt habis. bole je dapat recover file2 yang hilang tu...

so hari ni pagi2 lagi memang tak tak on ym untuk mengelakkan ke-tidak-fokus-an pada kerja aku. nak menggodek cara2 nak dapatkan balik file yang hilang...

mula2 aku install dua application untuk recover :

PC Inspector File Recovery

Recuva


PC Inspector File Recovery paling ok dari Recuva..aku baca review pun kata hat tu better... memang aku dapat recover balik file2 yang hilang tapi tak semua...ade beberapa file yang hilang terus. aku dah terpikir nak format je HD ni tadi... tapi nak try last method.. jumpe cara ni kat blog Fakhri Berbagi Artikel

sape ade masalah : 
file hilang tapi kat properties hd / pendrive masih berisi, kalau scan antivirus pun masih nampak senarai file2 yang sepatutnya ada dalam hard disk / pen drive tu....
bole try cara ni  :
1 - Klik Start dan type CMD di ruang “search programs and files”
2 - Taip huruf directory yang hilang tu... dalam kes aku, directory yang hilang adalah USB DISK (J:).. so taip laa J: dan tekan ENTER.. Nanti keluar J:/_ yang berkelip...
3 -  Taip attrib -s -h /s /d dan tekan ENTER
4 - Lepas tu cuba bukak directory (hard disk / pen drive) yang dicari tu dan refresh...
5 - Tadaaa... tetiba file yang hilang tu ada balik seperti sediakala... InsyaAllah...

kalau tak berjaya, cuba la cara lain. 
mana la tau kot memang hard disk dah rosak... huhuhu
okey...file pun dah jumpe, mari sambung keje... 

12 comments:

  1. Info yang berguna, terima kasih

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah ! tq so much .. smoga awk dmurahkn rezeki ..

    ReplyDelete
  3. terima kasih singgah blog, dapat tak data awak yg hilang tu?

    semoga dapat membantu ya...

    ReplyDelete
  4. tq so much... ia sgt m'bntu sy... klau x, mahu menangis sy kt office ni... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. credit kat penulis asal yang share pasal teknik tu...hihih

      Delete
  5. Thanks! File saya dapat balik akhirnya :)

    ReplyDelete
  6. Saya da refresh tapi takde keluar file-file nya . Powerpoint untuk pembentangan hilang kena virus, ya Allah nak menangis rasa :'(

    ReplyDelete
  7. tq.. info yg berguna. baru buat td nasib ade blk file ni 😉

    ReplyDelete
  8. terima kasih tuan, saya kehilangan nota study 2 bulan yg lalu punya.. now dapat balik da.. terima kasih tuan untuk info yg berguna nie..

    ReplyDelete
  9. terima kasih..akhirnya dapat balik fail yang hilang..ilmu yang bermanfaat..

    ReplyDelete