13 May 2013

Teething Biscuit - Biskut Gigi Gigit

Wyna dah 7 bulan... (^_^)
dah tumbuh 2 batang gigi....heeee 
dan dah merangkak... kalau dah merangkak tu tau je laa apa yang dia akan buat kan... kena lebih watch out!

minggu lepas cekgu wyna cakap kekadang dia bagi wyna makan biskut. heh! dunno whut to say... marah tu tak jugak. suke pun tidak. obeses pada homemade food pun tak... tapi kalau bole aku tanak biasakan wyna dengan fast food masa dia masih diperingkat bayi... setakat ni aku tak jumpe lagi biskut yang takde garam (sodium) dan gula... yerla, kang biskut tak sedap, mungkin tak laku nak jual kan... tapi sebenarnya bayi belum dapat kenal ape rase masin, manis ni sume... sebab tu home made food memang selalunye tawar hebehhh... nak bagi manis pun biar manis dari buah or masin dari ikan bilis... (cakap lelebih kang orang cakap aku poyo lak kan...anak baru sorang banyak citer laa)

so aku google la cemana nak buat biskut untuk baby gigit2 ni... dan ni salah satu cara yang aku dah try hari tu... kalau nak ikutkan la... roti ni patutnya baby 8-9 bulan ke atas baru bole makan... tapi blasah je laa...dia pun dah makan biskut segera kat skolah...

aku ubah ikut ape yang ada...
1 - pegi kedai...beli roti Gardenia Breakthru - RM4.70... rasanya belum naik harga lagi... *tetiba
2 - rupe roti tu sebijik camni...
3 - potong kerak tepi
4 - canai tipis2 dengan jari jemari...
5 - sapu dengan puri pisang...(pisang yang aku blender)
6 - gulung cantik2
7 - aku potong dan makan tepi dia supaya kemas...tanak potong pun takpe
8 - pastikan ujung roti melekat kemas...kemudian aku lumurkan sikit dengan minyak kelapa (VCO) kat permukaan luar roti tu...
9 - bakar dalam oven selama sejam pada suhu 130 darjah... pastu sejukkan...

kalau roti tu masih lembab2 or lembut, bakar lagi... ia sepatutnye jadi agak keras 
(tapi tak la keras macam batuu)
see? macam makan kopok lekor... hehe... biskut roti perisa pisang berbau kelapa~
peringatan : makan biskut ni memang bersepah.

5 comments:

  1. Kejap aje dah beso, dah tumbuh gigi...lepas ni boleh le main gigit-gigit jari. :)

    ReplyDelete
  2. sama mcm dea la tumbuh gg dua batang..hehehe rajin la juga buat home made cookies...dea xmerasa la hahaha makan biskut pun bersepah nak gigit ja lebih...so ibu dea yg pemalas ni belum ada hasrat nak buat hahaha inshaaAllah 1 day... bertuah wyna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuzy...

      saya dah surrender jugak kat biskut segera...huhuhu. nanti saya citer lah...

      Delete
  3. Tq share resepi....nak cuba untuk ammar...

    ReplyDelete