23 May 2013

Chaos? Hectic?

kisah dalam 24 jam...
macam horror je mukadimah...

ehem. kadang2 dalam hidup ni memang akan ada sesekali kita lalui fasa messy day...bad luck day...tapi tukar sikit jadi positif - "hari yang paling mencabar"... dan tak perlu bising, bukan selalu... ni macam selingan lah...

bermula Isnin malam lepas keje...
dah 2 hari aku sedar Wyna ni sembelit...berak pun seketol2 macam batu seremban (geli la pasni tanak dah main batu seremban)...so malam tu aku bagi wyna makan pear slices dengan 2 sudu VCO bersama harapan dia tak sembelit lagi...

dahh...ilangkan nak bagi senang berak,  dia muntah2 la pulakkk... tak tau la perut dia angin ke ape...tapi tak nangis, main2, gelak2, aktif cam biasa pastu muntah. pastu sambung main, pastu muntah lagi...habis lantai, cadar...baju dia...kena salin. pas salin baju, muntah lagik...lagi...dan lagi...ade 4-5 kali kot...

aku terpakse stop BF dia...bagi dia air zam zam (nak bagi air masak tapi zam zam ade, bagi zam zam lah)...beriya minum macam haus. lepas tu dah takde muntah. sapu2 minyak angin sket...okey...

esoknya gi keje macam biasa...hujan waktu petang nak balik keje...sampai kat kereta aku rase cam pelik...

firstly aku tekan alarm bunyik sekali je... "teett" itu tanda keta dikunci. tapi setahu aku pagi tadi aku dah kunci keta... aku picit alarm lagi sekali "tett tettt" ok baru bukak kunci. ok lagi...lantak sitoo

masuk keta, tekan push start button (ok lom mampu lagi) cucuh kunci dan pulassss....
senyap. pulasss lagi.... senyap. off switch. pastu alarm bunyik. memang pelik bile kunci dah cucuk masih boleh bunyik alarm keta... on switch...alarm senyap. something missing kat dashboard meter. ade lampu enjin (kuning) tak menyala.
Check engine light picture
call zuel...dia suruh keep trying pulas kunci...aku cakap ni lain macam...memang keta kitorang ni kekadang susah nak idup, ade problem kat suis, tapi kali ni bile pulas memang senyap sepi...bunyik berdetik pun takde!

tekan hon, tak bunyik langsung!  semua lampu indicator yang merah makin lama makin malap...  headlamp tak idup, wiper tak hidup. konfem bateri kong! call zuel, call mak ayah aku suh datang opis. member sume dah balik, keta aku je seketol kat parking. mak aku amik wyna sebelum datang opis.

dengan hujan dan peak time orang balik keje ni, pukul 7 lebih baru sampai. lepas jump keta...ok la, bole jalan, zuel drive. wyna masih kat mak aku. tapi ku sangka jalan sampai ke rumah, rupanya mati di tengah traffic light! sebagai lelaki biasanya tak panic la, zuel rilekk je turun bukak boot dan pasang segitiga... 

ditengah hujan rintik, zuel mintak tolong brader sebelah kitorang yang dok beratur kat situ jump keta. susah payah tahan keta lain, gohet gostan keta nak bagi rapat supaya bole jumping tapi tak berjaya sebab brader tu pakai kenari, bateri keta dia tak cukup kuat nak supply power kat keta kitorang. femes kejap la kat situ... last2 zuel ngan brader tu tolak keta ke tepi.... tunggu ayah aku datang lagi... memang ayah aku jadi superhero menyelamatkan anak menantu je la hari tu... mase ni pandai la nak bersyukurrr ada parent dekat... dulu kemain nak cari laki luar johor, bosan dok johor katanyaaa...

walaupun enjin berjaya dapat nyawa tapi nyawa2 ikan je la... keta tak boleh berhenti, sentiasa nak kena "tekan minyak" (bahasa tak payah teknikal sangat)...kalau RPM Meter rendah je, enjin pun mati... zuel cakap selama hampir 9 tahun bela kereta ni, tu laa situasi paling teruk yang dia pernah alami... gigih la bawak sampai ke bengkel kat rumah... kalau laa aku yang bawak tadi memang tak sampai la kott....

sampai bengkel, tukar bateri dan servis terus. macam tau2 je tuan dia dah bergaji yek... mase ni dah pukul 9.30 malam.. dengan baju keje, dengan muka berlengas...pi makan sementara tunggu keta siap. settle hal kereta, pi amik wyna kat rumah mak aku...terus balik rumah. letih kot.

tiba kat rumah aku pulak yang sakit perut, dok lamaaa dalam bilik air sampai zuel bengang. ujung2 aku dah nak siap mandi tu aku dengar dah wyna nangis2... tak tau pesal. zuel sound dengan muka ketat suh cepat keluar n amik wyna. pastu zuel blah tak cakap ape...aku dengar dia start enjin keta n keluar. kalau nak pikir jahat - laki aku bosan so dia pi lepak mana2 nak tenangkan pikiran... 

aku dah kalut dengan wyna...sampai pakai baju pun depan anak sambil tengok dia nangis2... nangis dia tu mendayu2 sedeh! aku pegang perut dia - kejang. hmm ni mesti sakit perut nak berak... dalam dia nangis2 tu aku sapu la minyak angin, pastu dengar dia dok teran2 sambil nangis... sian anak aku ni.... tengok2 pempers, memang dia berak ... dah tak sembelit la, tapi agaknye perut dia memulas, tu yang menangis... serba tak kena la mase tu... dengan akunye tak sempat sikat rambut lepas mandi tadi...

1st batch aku ingat dah habis keluar...pi la cuci... skali mase nak pakaikan pempers, ehhh keluar lagiii... si wyna ni belum benti "ngisran" (nangis + teran).. pegiii lagi cuci dia... siap hold kat jamban nak bagi habis keluar... aku rase ade 3 kali cuci berak baru wyna ok...lepas dah penat nangis, dia pun tido sambil menyusu...

zuel masuk bilik...bawak cawan + sudu makan wyna. .

zuel : nah...
aku : ape tu? (dengan nada separuh hangin sebab tadi zuel blah)
zuel : naahh....amik ni...

aku amik la cawan tu...tengok2 dalam cawan ade betik yang dah lenyek2... lerr rupenya zuel keluar gi kedai cari betik nak lawaskan wyna... aku letak tepi dulu sebab wyna tengah menyusu. lepas tu dia bangun ceria macam biasa, aku pun suapkan betik... pukul 11-12 malam makan betik... habis pulak tu... 

besoknya dua2 amik EL.... pegi tukar tayar pulak... wyna hantar taska macam biasa... haihh *lap peluh

No comments:

Post a Comment