27 May 2013

Alasan Kahwin Lain

semalam aku ter-tengok rancangan nona... ada satu topik pasal Medan. terselit kisah lelaki M'sia yang suka kawin dengan awek sana. aku tak berapa nak fokus...selain topik yang tak berapa best, anak aku pun tak dok diam...aku dengar gitu2 je la...


yang sempat aku dengar lelaki tu cakap dia kawin lagi sebab wife dia sibuk sangat dengan karrier... dia faham and sedor yang bini dia sibuk keje sebab nak perbaiki hidup diorang tapi lama2 dia rase diri dia dah tak penting...sibuk uruskan anak2, nak masak n layan dia pun tak sempat sebab dah penat bla bla bla lebih kurang gittew...

aku nak komen tang yang aku hilight tu...bile dengar lelaki tu cakap camtu terus "danggg!!" rase macam kena hempuk kat dahi sendiri... aku ngaku sometimes tak sempat penat dan malas nak masak, tu belum lagi citer suami komen pasal masakan aku...senang cakap, dah la jarang masak, bile masak selalu kena komplen komen lak tu... kalau hari keje tu confirm ler baju tak berlipat, rumah tak bersapu... semua extent hujung minggu. kalau hujung minggu pun takde kat rumah, hah berdaki la lantai sume... baju2 yang kering tu sume kalau bole tumbuh cendawan, dah lama petik wat lauk...

aku bukan nak condemn salahkan lelaki kawin lagi... poligami pun tak dilarang dalam Islam tapi kenapa itu jalan yang dipilih bila adanya kekurangan si isteri. (untung ler kalau pihak keluarga suami yang tak benarkan poligami) aku tak la jugak kata semua salah suami je, ade jugak kes isteri mintak cerai sebab nak kawin ngan lelaki lain yg dia rase lebih baik dari suami yang sedia baik tu...tu pun sebab isteri tak bole kawin lebih dari seorang lelaki...kalau boleh, agaknya isteri pun kawin lebih dari sorang...

dulu...aku aktif kat forum. ada satu komen menarik... dia cakap dulu dia tak terlayan suami dia sebab penat uruskan house chores. so solutions, suami dia carikan maid untuk handle keje2 rumah. haa kan bagus gitu dari kawin senyap2 dengan orang lain atas alasan isteri dah takde masa untuk suami. I guess suami pun agaknya terlupa yang keje2 rumah tu semua BUKAN TANGGUNGJAWAB ISTERI SEORANG pun... sama2 kerja, sama2 penat, sama2 la buat kerja rumah...takkan sorang je nak balik berlingkau macam maharaja, yang lagi sorang dok berkuntau masak, ngemas bagai kan~ aku pernah baca statement kata kalau mase isteri duduk ngan keluarga dia dah biasa ada maid, suami pun kena sediakan maid jugak..kalau mampu... ni maid tak mampu nak bagi, pi bagi madu bole ler pulak kan~~

bukanlah maksudnya semua benda maid yang buat... kite ade batas2nya. yang itu topik lain. tapi kalau tak suke rumah ade orang asing, cari la jalan penyelesaian selain dari kawin satu lagi... ohoo... kau je la yang nak dilayan macam raja, makan pakai layanan sume nak tip top...  bini serembah serembih nak pegi spa pun tak sempat, kau tau nak komplen je... 

aku belum jadi yang terbaik... mase belum ada anak bole lagi melawa, nak seksi seksa depan laki... bila dah ada anak, aku ngaku anak menuntut lebih perhatian...nak tengok drama dahlia pun terpakse record je, bile free baru tengok balik...punye la busy kan? bukan tak risau...risaaauuu jugak takut kalau sampai suami terasa aku terlupa nak jadi "isteri"...asek sibuk jadi "ibu"...bile ade pengakuan laki pi kawin lain pasal bini sibuk, lagi berlipat2 risaunye tu... *lepas ni nak google "how to be hot mama vogies the vass!"


~takde isteri manusia yang perfect, yang ada hanya manusia yang kurang rasa bersyukur~

6 comments:

  1. betulllll setuju berjuta2 sebanyak bintang di langit...... fuzy dgn husband kalau kena komplen je trus buat ayat tanggungjawab hahaha "abg jgn duk komplen je...dah nk tengok bini lawa selalu belikan la supplement yg nak bg mantopppp"

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 tu... nak bini cantik kena laa invest kan...hehehe

      Delete
  2. errkk aku tak tengok nona semalam... tapi isu nie selalu timbul kan, macam aku yg sekarang suri rumah sepenuh masa pun kenkadang selalu takder lak nak sambut laki aku ngan pkaian seksi meksi...seluar track jer pun...kenkadang comot sikit sbb tgh masak...

    tetiba mcm ok takut gak.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekangan masa..bukan 24hours kite bole nak bercantik mekap segala... doa2 lah suami kita adalah suami2 yang bersyukurrr

      Delete
  3. setuju sgt2..sy pon x brani la kate, sbb blm setahun pon kawin,sumenye indah blaka kn? tp mmg stuju sgt bile u ckp KEJE UMAH TU SUME SBENARNYE MMG BKN KEJE ISTERI. mmg betul pon.cuma adat kite je yg mnetapkan sume keje tu isteri yg kena buat.sbnarnye sy berpegang jugak dkat kate2 orang tua. pikat suami dari PERUT die..so cmane bz pon,cube gak masak 1 jenis lauk kasi husband mkn..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..walaupun mungkin tak sedap macam kat secret recipe, tapi itu adalah air tangan isteri dia... ^_^

      Delete