01 February 2012

Soalan Lepas Kahwin

cuba teka?


biasa lepas kawin orang tanya....

"dah pregnant?"
"dah ngandung?"
"dah mabuk-mabuk?"
"dah berisi ke belum??"

i tell you, kalau aku cakap "DAH!"

mesti diorang kagum dengan husband i - "the best shooter"

aku baru kawin sebulan, period pun baru je sekali. itu pun few days after wedding tu....memang sah2 time tu aku tak subur. dah ada tanda2 nak period pun....

mase aku taip entri ni pun aku rasa minggu depan aku period.

BTW, aku tak la marah orang2 nak tanya... itu perkara biasa. dah kawin, orang tanya bile nak baby pulak...

jawapan aku - bebila je... kalau melekat, Alhamdulillah. tapi akan ku berusaha lebih gigih (nak baby pun kena ada usaha okk!) lepas2 mac atau april ni ke... mana tau, rezeki awal tahun 2013 pulak... =p

cuma yang aku rasa  hangin  pelik bile orang yang sama dok ulang tayang soalan dalam masa tak sampai 2 minggu... kot? yerla.. sebulan aku kawin, dia dah tanya 2 kali, "ko dah pregnant ke belum?"

lama2 aku bukan mabuk pasal ngandung, tapi mabuk naik loya dengan soalan dia ni....

member aku kawin bulan 6 tahun lepas, tapi masih mood "honeymoon" - yerla, masih berdua, anggap je masih honeymoon.... tapi dengan soalan2 dia macam tu, hati aku terdetik jugak, dia ni risau atau takut ke kalau aku dah mengandung dulu dari dia?

sebab... dia pernah la cakap... jeles la si polan dah preggy, si polin dah dapat baby.... aku pulak yang seriau biler dia tanya soalan macam ni...

aku ni pulak jenis.... teragak2 nak cerita kalau cerita aku tu bole buatkan orang rasa jeles, rasa tergugat... sama la macam citer aku nak kawin, ade la kot sorang member ni aku tak nak bukak citer hal2 kawin aku sebab takut kalau dia terasa.... (sebaya tapi masih solo, kekadang tension sebab lom ada calon)

kalau aku kat tempat orang tu pun mungkin aku akan rasa benda sama jugak... orang pegi honeymoon naik flight pun aku dah jeles =p

ape2pun rezeki bukan manusia tentukan. semua ni keje Allah, mintaklah kat Dia dan yeah, tentu dia lebih tahu ape yang terbaik untuk hamba-Nya. cheers!

ps : aku anak tunggal, adik aku - adopted. jadi, aku paham sangat perasaan orang yang jadi mangsa soalan2 buas ni....sebab mak ayah aku pun pernah kena... itupun dah ada anak sorang orang dok tanya.... yang belum ade cemana??

4 comments:

  1. wooohhooo.... jap aku tak tanya pun soalan tue kat ko..sebab aku tahu ko time tue x piyed lagi..kuikuikui....jadi kalau ko ader cerita gembira silakan bagi tahu aku.. :) kalau takder xper lah..at least kita buat larian serentak nnti..kehkehkeh... usaha tangga kejayaan~~ :)

    ReplyDelete
  2. ohoo... aku pun jarang tanya kat pengantin baru...pengantin lama pun aku jarang tanya... kalau nak tanya, pastikan sekali je tanya...

    bab ni sensetif juga....

    ReplyDelete
  3. rezeki masing2. saya pun tak pernah tanya orang dan berdoa orang tak akan tanye saya nanti~

    ReplyDelete
  4. yeah...sama-sama lah kite berdoa =)

    ReplyDelete