04 February 2012

Mengimpikan Yang Mustahil

Sape sudah baca buku aku terima nikahnya?


mule2 aku baca buku tu mule laaa aku ter-berangan....

"ouhh... bestnya kalau aku bertemu jodoh macam ni"

maksudnya berkahwin tanpa bercinta...
kekal dalam syariat.
takde dating mating.
kenal via kawan atau keluarga kenalkan.
simple - kenal tanpa ada dating, tanpa pegang tangan... tunang dan terus kawin.
kenal dan mencari keserasian itu selepas kahwin.

dan selalunya pasangan begini pastilah yang soleh & solehah (bagi aku - lebih dari kategori "baik")

now baru2 ni kisah ally dan farah pula. pun cara macam ni.
urghh jelesnya. bukan aku jeles ngan pasangan ally - farah ni.
tapi jeles sebab bertemu jodoh begitu.

ini kalau orang belum temu calon baca ni... ade aku kena bahan cecukup.
macam tak bersyukur dah dikurniakan suami...eh eh ehhh?

yerla, even though we are like ordinary couple, the end terikat juga dengan akad.
berbanding dengan segelintir teman yang saban tahun berperang dengan soalan2 "bile nak kawin?"... mungkin ade yang berbuku hati setiap kali satu per satu teman menjejak kaki ke pelamin, sampai ahli2 "bachelor club" semakin kurang. biler berjumpe, masing2 sudah tukar topik bual bicara - citer orang yang dah kawin je bole komen. lebih terseksa bile dilibas ayat "aku anak dah nak masuk 3, ko single jugak..." bile jumpe, kawan2 bawak anak, kau bawak anak kucing. tu pun kalau ade. last2 malas dah nak hang out.

jadi aku... lekas2 bersyukur lah. aku berangan je nak berjodohan begitu, tapi seharusnya aku pegi tengok cermin besar puas2 sebelum nak idamkan ketemu jodoh sebegitu.

4 comments:

  1. ally dgn farah pun bertemu jodoh macam ni ea. bagus ye~ semoga jodoh berpanjangan~

    ReplyDelete
  2. oohhooo..aku selalu gak fikir mcm tue..taaaapi kan...errmm ader ker? takperlah bersyukur jerlah dgn apa yang ader kaaaan...
    ayat jeles"at least ko dah berlaki..." kukuikuikui

    ReplyDelete
  3. dhiera, cuba baca blog farah tu...dari penulisan dia ni, jenis tak akan berikan cinta kepada lelaki selain suami dia, dan menolak gaya bercinta sebelum kahwin =)

    ReplyDelete
  4. tukarnama : ya betul, terimalah seadanya diri kite sendiri ni....ehehhe

    ReplyDelete