19 December 2011

SAYA WAJIB BACA

Sebuah karya yang sesuai untuk semua.. bagi yang bujang, boleh mengambil Iktibar.. bagi yang belum dan bakal berkeluarga, boleh belajar, bagi yang berkeluarga, perlu mengajar..

Untuk SUAMI..... renungkanlah


Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia.
Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah
tidaklah setaqwa Aisyah pun tidak setabah Fatimah..
Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita menjadi solehah...
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama...


Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya
Isteri adalah murid kamu mursyidnya
Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya
seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya
seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..


Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana
Justeru kamu akan tersentak dari alpa..
Kamu bukanlah Rasulullah saw ?..
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah
Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... Amin.


Untuk ISTERI pula.. renungkanlah...


Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia.
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw ?..
Tidaklah setaqwa Ibrahim
Pun tidak setabah Ayyub atau pun segagah Musa..
Apalagi setampan Yusuf....
Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita cita membangun keturunan yang soleh... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama...


Suami menjadi pelindung kamu penghuninya
Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya
Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya
Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya
Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya
Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya..


Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt kerana memiliki suami yang tak segagah mana ..
Justeru kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga
Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara,
Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin...


Justeru itu wahai para suami dan isteri. jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya. Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semulia Rasulullah? Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha? Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah..


wassalam..

self motivate :
aku ni kekadang degil... kalau nak sesuatu, nakkk jugak, tak kira ape pun....walaupun ada masanya sampai mencabar si dia... walaupun ada masa dia terpakse berkorban semata2 nak memuaskan hati aku, tapi the end aku still rasa ape yang orang dapat dapat lagi better dari yang aku terima.... ada masa macam tak bersyukur pun ada... aku sedar ape aku buat, cuma gagal melawan kehendak hati...


jadi bawak2 la baca artikel ni... muhasabah diri... T_T
.... rezeki & jodoh tu bukan kerja kita.... hari ni bole la aku nak bentak2... esok....luse... hari kemudian... perjalanan mengemudi bahtera rumahtangga ini masih jauh... jangan sampai karam ditengah lautan.... jangan cuba dikocak air yang tenang, takut jadi badai yang menghempas....


Aku kurang sempurna, jadi mengapa berharap dia begitu sempurna untuk aku? Belajar menerima seadanya... dengan IKHLAS.


(bukan senang nak ikhlas... selagi ada rasa TERPAKSA)

4 comments:

  1. nice entri ain~ thanx... ain, dup dap dup dap x?

    ain ada bisnes printing ke? photo studio tu bisnes ape? hek

    ReplyDelete
  2. hi dhiera... perasaan saya pada pukul 1.44 petang @ 19 dec ni sangat la boring....rasa macam nak cuti je la... tapi AL dah habis, bakinya tu cukup2 je yang saya apply untuk cuti kawin tu...

    bisnes tepi2 je dhira... printing tu takde la.. freelance design & wedding photoshoot je.... =)

    ps : nama je ada team photographer tapi OP orang lain gak =p... saje nak "sentuhan" yang lain.

    ReplyDelete
  3. gagagaga... cet! nanti cepat2 update ye bile dah bergelar isteri. hek~

    ooo...freelance design tu buat online ke ape? hekhek. kawan kite baru tye ada kenal sesiapa x buat freelance designer sebab dorang tak cukup staf. huhu. tp kat klang~

    klo kite dok johor bole la hire ain tp kat selangor la plak~

    ReplyDelete
  4. eheheh.... takde la buat online, kalau design freelance, setakat ni saya buat kalau ade permintaan kawan2... itupun benda simple2 je macam kad kawin, logo, namecard, bunting... etc

    kalau izphotostudio tu, ada website tapi tak cover sampai ke KL...hehehe

    ReplyDelete