15 November 2011

HANTARAN YANG BOLE DIKUNYAH

kalau buat review pasal wedding, biasanya kite more to write pasal goodies / doorgift, pasal baju, pelamin, mak andam / makap artist, pasal tema...pasal kaler...

ok kali ni aku nak citer yang lain sikit, mungkin ada jugak bride to be yang pernah review topik yang sama tapi aku yang tak jumpe. ok. now nak citer pasal hantaran yang bole dimakan... dan aku nak kasik sesuatu yang lain sikit kat zuel.

mungkin dah ada pengantin yang dah buat dan hantaran macam ni, mungkin jugak perkara biasa bagi orang lain... sape2 yang dah biasa tengok tu, jum share cerita...tapi setakat wedding yang aku pergi, aku tak jumpe macam ni...

derr... macamana nak jumpe, ko datang wedding nampak nasik ngan lauk2 yang shedap-lious je...

ok, for majlis nikah sedara mara yang aku pernah attend kat JB, takde hantaran macam ni....

rata2 pengantin kat bandar lebih prefer pilih hantaran makanan moden, mungkin sebab senang dapat dan yeaahh trend terkini. jadi nak yang unik sikit, aku pilih ala2 tradisional. tapi yang moden pun ade jugak la...

u noe what... yang tradisi ni laa yang aku payah nak cari sebab kalau kat bandar JB ni, macam takde orang yang buat je...

GUBAHAN HALWA BETIK
aku nakkkk sangat gubahan macam ni. aku tak ingat la pernah makan ke tidak, dah lupa cemana rasa dia. orang kata sedap dan manisss.... (^_^) tapi tu la....takde sape kat JB ni yang bole buat. gubahan halwa betik ni banyak belah2 utara.... tapi pix ni aku dapat dari orang KL

 GUBAHAN AGAR-AGAR KERING
punnn sama, susah nak dapat. cantik kan gubahan ni.... lagipun aku kawin musim hujan dan banjir, agar2 kering ni molek kalau cuaca panas berdenting.... haa baru cantik jadinya...

GUBAHAN BAKUL PASTRY & TART

ni nak mengubat hati yang frust tak dapat 2 benda kat atas tadi, maka aku bertukar ke bakul pastry dan tart. oooh yaaa... kawan aku pernah ada hantaran ni, dia kawin kat batu pahat. tapi dalam dia isi ...apa kenamanya...lupa dah. bentuk macam cup cake tapi kecik2 je....
order from : kak zainon zai

GUBAHAN MACARONS

sebelum ni aku pernah order macarons kat
sekali lagi aku contact akak ni mintak dia buatkan untuk hantaran la pulak....
pix di atas dari
Sweet Merveilles dan yang pink purple tu dari google jee

GUBAHAN GULA PASIR / ASAM GARAM
masa aku sibuk2 nak cari halwa betik la... agar2 kering la.. aku ada sms makcik aku yang duk penang - tanya kalau2 dia kenal sape2 yang bole buatkan halwa atau agar2 kering tu atau gubahan bentuk labu, lada dan few type sayur2an yang sama macam masa anak dia (sepupu aku la) nikah tahun lepas...ke dua tahun lepas....

pagi ni dia sms aku dan bagitau dia akan pos hantaran bentuk labu ke JB sebab dia tak sempat datang awal sehari sebelum aku nikah. yeaahhuu.... dan yang best, dia sponsor je gubahan ni. ngehhh.
ape kat dalam labu? alaa... gula pasir je. ehehehe. ok what, gula pasir tu nanti bole watkan teh gelas besar untuk zuel....
sumber

KEK HANTARAN
demi menghormati tuan punya bisnes, aku tak leh laa nak upload pix kek hantaran yang aku order....
tapi bentuk dia lebih kurang macam ni, dipanggil kek bakul / basket wave / basket cake...order from : http://www.loyangkuih.com/

jadi ini la saje hantaran yang bole dikunyah untuk pihak zuel. mana tau kot leh kasik idea kat korang pulak kan... kalau dapat halwa atau agar2 kering tu, beeessttt, benda rare okeh... mana nak carik kat bandar JB ni....

ps : hantaran for zuel 11 dulang, 4 bole kunyah, lagi 7 bole guna jek....tak leh makan...

2 comments:

  1. masa paksu saya kawen bulan 6 hari tu, pihak perempuan bagi agar-agar kering gubah bentuk bunga teratai. tapi die dari karak, pahang nun~

    ReplyDelete
  2. dhiera

    ouhh ye? bestnya...mana dia dapat tuu

    ReplyDelete